Ελλάκτωρ: Αυξάνει το ανεκτέλεστο έργων για τον όμιλο

Ελλάκτωρ: Αυξάνει το ανεκτέλεστο έργων για τον όμιλο
Έργα του ομίλου Ελλάκτωρ ellaktor.com/ press section

Στα 2,5 δισ. ευρώ οι υπογεγραμμένες συμβάσεις ενώ αναμένεται μέσα στο 2022 η συμβασιοποίηση επιπλέον έργων της τάξης των 657 εκατ.ευρώ. Παρών ο όμιλος με κοινοπραξία στο νέο διαγωνισμό παραχώρησης της Αττικής Οδού.

Την ανάκαμψη του κλάδου κατασκευής μέσω της θυγατρικής Άκτωρ αναμένει από το 2022 και μετά η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ, η οποία ανακοίνωσε χθες σημαντικά βελτιωμένα μεγέθη, υποστηριζόμενα ωστόσο από τον κλάδο των Παραχωρήσεων και τον κλάδο των ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα οικονομικά δεδομένα για τη χρήση του 2021, η Άκτωρ παρέμεινε ζημιογόνος ε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, μειώνοντας ωστόσο δραστικά τις ζημιές της στα 75,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 156,3 εκατ. ευρώ το 2020. Κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, Θ. Μπουλούτα, ο κλάδος κατασκευής θα εξαλείψει ζημιές μέσα στο 2022, και θα εμφανίσει θετικές ταμειακές ροές επίσης έως το τέλος της χρήσης.

Στην εκτίμηση αυτή συντείνουν αφενός η αύξηση του ανεκτέλεστου υπόλοιπου του ομίλου, που ανέρχεται πλέον σε 2,5 δις.ευρώ από 1,8 δις. ευρώ στο τέλος του 2020, αλλά και η αναμονή προσθήκης επιπλέον 657 εκατ.ευρώ νέων συμβάσεων έργων. Σημειώνεται δε ότι η επίδραση των ανατιμήσεων κόστους υλικών και ενέργειας υπολογίζεται πέριξ των 12 εκατ.ευρώ για την παρελθούσα χρήση, με τις προβλέψεις για το 2022 να παραμένουν άγνωστες εφόσον ο υπολογισμός αποτελεί πολυπαραγοντική εξίσωση των κρατικών πρωτοβουλιών, του χρονισμού εκτέλεσης έργων αλλά και της επιχειρησιακής ευελιξίας της Άκτωρ.

Σε ενοποιημένο επίπεδο το 2021, ο όμιλος μετά από μια δραστική προσπάθεια περικοπής κόστους αλλά και το μπόνους του τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και εν μέρει των Παραχωρήσεων που ανέκαμψαν αλλά και της εντυπωσιακής αύξησης λειτουργικής κερδοφορίας κατά 45% του τομέα real estate (τομείς που ωστόσο υπολείπονται του κλάδου κατασκευών που αποτελεί σχεδόν το 50% των λειτουργικών τομέων του ομίλου), εμφάνισε περιθώριο EBITDA της τάξης του 18%. Η συγκεκριμένη επίδοση αποτελεί ιστορικό ρεκόρ 10ετίας και συγκρίνεται με περιθώριο EBITDA της τάξης του 4% για το 2020.

Σύμφωνα δε με τον κ. Μπουλούτα, το συγκεκριμένο margin θεωρείται διατηρήσιμο και για το 2022, αν όχι βελτιωμένο.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπουλούτας η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην παρούσα φάση ρίχνεται στην μάχη για την διεκδίκηση της Αττικής Οδού μαζί με την ΑΒΑΞ και «υπόλοιπους συμμετέχοντες που θα ανακοινωθούν στις 5 Μαϊου (σ.σ έχει οριστεί από τον ΤΑΙΠΕΔ η εκδήλωση ενδιαφέροντος)». Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι στο σχήμα για την Αττική Οδό συμμετέχει και η γαλλική Ardian, με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ να είναι leader.

Αναφορικά με την εξεύρεση κεφαλαίων για την διεκδίκηση της παραχώρησης, ο κ. Μπουλούτας ανέφερε ότι θα χρησιμοποιηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα που αντιστοιχούν στην επένδυση του Ομίλου στην Αττική Οδό, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχονται στα 160 εκατ. ευρώ και στα οποία θα προστεθούν και οι ταμειακές ροές που θα προέλθουν μέχρι την λήξη της παραχώρησης, στις 5 Οκτωβρίου του 2024. Τα υπόλοιπα χρήματα θα εξευρεθούν από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν την παραχώρηση του οδικού άξονα.

Για την χρηματοδότηση των μεγάλων project του Ομίλου (κτήμα Καμπάς, Γούρνες Ηρακλείου κλπ) ο κ. Μπουλούτας τόνισε ότι υπάρχει ενδιαφέρον χρηματοδότησης μέσω των προγραμμάτων του RRF ενώ ο Όμιλος εξετάζει συνεργασίες με διεθνείς παίκτες αλλά και μεγάλα funds.Αναφορικά με το ενδεχόμενο νέας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου του Ομίλου όπως διευκρινίστηκε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει αρκετά ταμειακά διαθέσιμα για να εκτελέσει το επενδυτικό της πλάνο.

Πέραν της Αττικής Οδού, ο όμιλος έχει εκτιμήσει πως έως το 2026 δύναται να συμμετάσχει με 130 εκατ.ευρώ ιδίων κεφαλαίων σε έργα παραχωρήσεων (ήδη διεκδικεί λιμάνια και μαρίνες), αλλά και με 100 εκατ.ευρώ ιδίων κεφαλαίων σε έργα ΣΔΙΤ.

Σε ότι αφορά τον τομέα των ΑΠΕ, όπου σήμερα διατηρεί εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο 493 MW, εκτιμά πως έως το 2025 θα έχει προσθέσει εν λειτουργία περισσότερα από 750MW αποκτώντας έτσι διακριτή θέση στην αγορά καθαρής ενέργειας. Ερωτηθείς δε για το ενδεχόμενο πώλησης του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, o διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Θ. Μπουλούτας, δήλωσε κάθετα αρνητικός, προσθέτοντας, πως ο όμιλος αναμένει σημαντικές υπεραξίες στο μέλλον από τον συγκεκριμένο τομέα.

Επίσης η διοίκηση της εισηγμένης ανάφερε πως δεν βιάζεται για την αναχρηματοδότηση του «ακριβού» ομολόγου της Άκτωρ.

Η διοίκηση της εταιρείας απέφυγε να σχολιάσει την έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το ενδεχόμενο σοβαρών παραβάσεων από τους μετόχους της Ελλάκτωρ και ειδικότερα της Reggerborgh, που εν προκειμένω πλειοψηφικά ασκεί τη διοίκηση στον όμιλο Ελλάκτωρ. Κατά τον κ. Μπουλούτα, οι προηγούμενες αποφάσεις διοίκησης και η λειτουργία του ομίλου δεν διακυβεύονται από την εξελισσόμενη έρευνα, καθώς όλες οι κινήσεις διοίκησης του ομίλου διασφαλίζονται από αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, και νομικών διαβεβαιώσεων. Ο ίδιος δε προσέθεσε, πως παρά την μετοχική αναταραχή στον όμιλο (σ.σ. η κόντρα Reggerborgh-Greenhill αλλά και η έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς), δεν αναιρείται πως «μια εταιρεία μπορεί να λειτουργεί και να αναπτύσσεται».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα