Ένταλμα σύλληψης για τον αντιπρόεδρο της Samsung

Ένταλμα σύλληψης για τον αντιπρόεδρο της Samsung
Τζέι Γιονγκ Λι AP

Ο δισεκατομμυριούχος αντιπρόεδρο της Samsung καταζητείται μαζί με άλλα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας, για απάτη 3,7 δισ. δολαρίων.

Μετά από μια εκτεταμένη έρευνα για μια λογιστική απάτη και μια αμφιλεγόμενη συγχώνευση, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον Τζέι Γιονγκ Λι και άλλα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Samsung

Ο 51χρονος επιχειρηματίας και άλλοτε φίλος του Στιβ Τζομπς της Αpple, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της 12ετούς φυλάκισης. Το ποινικό του μητρώο είναι ήδη μαυρισμένο, αφού το 2017 είχε καταδικαστεί σε 5ετη φυλάκιση, ως ένοχος για δωροδοκία, ψευδορκία και υπεξαίρεση. Ενώ εξέτισε ποινή μόνο 11 μηνών. 

Αυτή τη φορά, το ένταλμα σύλληψης αφορά σε μια συγχώνευση στην οποία προχώρησε η Samsung το 2015 και σύμφωνα με το Reuters, βασίστηκε σε λογιστικό “μαγείρεμα”. Όπως φαίνεται η εξαγορά άνοιξε τον δρόμο γα να διαδεχθεί τον πατέρα του στην ηγεσία του νοτιοκορεάτικου κολοσσού. 

Ο Λι φέρεται να ενορχήστρωσε την υπερδιόγκωση της αξίας -κατά 3,7 δισ. δολάρια- της φαρμακοβιομηχανίας Samsung Biologics, η οποία ενσωματώθηκε ως θυγατρική στον όμιλο. Όμως, όταν έγινε η εξαγορά και η μετονομασία της, η αμέσως ωφελούμενη ήταν η ιδιοκτήτριά της, μια άλλη εταιρεία με την ονομασία η Cheil Industries. Σε αυτήν ο κυριότερος μέτοχος είναι ο Τζέι Γ. Λι. 

Κατά το τότε κατηγορητήριο, ο Λι δωροδόκησε πολιτικά στελέχη προκειμένου να εξασφαλίσει την συγκατάθεση της κυβέρνησης στη συγχώνευση δύο από τους πιο προσοδοφόρους κλάδους του γκρουπ Samsung, του κατασκευαστικού και του εμπορικού, με τη δική του εταιρεία, τη Cheil Industries. Συμμετοχή στην όλη υπόθεση -και το ενδεχόμενο σκάνδαλο διαφθοράς- φέρεται να έχει ακόμη και ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν-χάι. Το κεντρικό περιφερειακό δικαστήριο της Σεούλ θα εξετάσει το αίτημα της εισαγγελίας στις 8 Ιουνίου.  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version