ΕΠΟΕΣ: Προτάσεις για περαιτέρω στήριξη της οργανωμένης εστίασης

Ταχυφαγείο
Ταχυφαγείο MOTIONTEAM

Τι ζητά η Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης από την κυβέρνηση για περαιτέρω στήριξή τους εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ανακοίνωση με την οποία ζητά να ληφθούν υπόψιν και άλλες παράμετροι σχετικά με τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για την στήριξη της οικονομίας και της αγοράς λόγω του κορονοϊού, εξέδωσε η ΕΠΟΕΣ (Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης).

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση: "Σε συνέχεια των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας και της αγοράς, η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), έχοντας πλήρη εικόνα της πραγματικής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά της εστίασης υπό το βάρος της έκτακτης κατάστασης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, αλλά και με αίσθημα ευθύνης και με στόχο τα μέτρα να είναι αποτελεσματικά, δίκαια και να συμβάλλουν στην κατά το δυνατόν –δεδομένων των ακραίων συνθηκών– ομαλή λειτουργία του κλάδου της εστίασης (ο οποίος εξακολουθεί να λειτουργεί εν μέρει, υφιστάμενος όμως σοβαρότατους περιορισμούς και δραματική μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων), ζητά από τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω και να ληφθούν οι αντίστοιχες πρόνοιες:

Α) Έχει ήδη ανακοινωθεί η καταβολή του 60% του μισθώματος επαγγελματικού ακινήτου για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο από τις επιχειρήσεις εκείνες που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους.

Είναι σκόπιμο να διευκρινιστεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο αφορά: α) και τα καταστήματα που υπολειτουργούν παραμένοντας ανοιχτά μόνο για take away και delivery και β) σε περίπτωση σχέσης εκμισθωτή-μισθωτή-υπομισθωτή, πέραν του υπομισθωτή (έναντι του αρχικού μισθωτή) και τον μισθωτή-υπεκμισθωτή (έναντι του εκμισθωτή).

Επιπλέον, θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα το παραπάνω ποσοστό μείωσης να επεκταθεί και να εξισωθεί με το ποσοστό μείωσης του τζίρου των επιχειρήσεων, το οποίο πλέον ξεπερνά το 70%-75% κατά μέσο όρο.

Β) Όλα τα μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί θα πρέπει να καλύπτουν και τους κάτωθι ΚΑΔ, είτε ως κύριους είτε ως δευτερεύοντες, διότι δεν έχει υπάρξει καμία πρόβλεψη τόσο για επιχειρήσεις της εστίασης (αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία κ.ά.) που πλήττονται εξίσου με τις άλλες κατηγορίες του κλάδου όσο και για τις μητρικές εταιρείες που λειτουργούν αποκλειστικά με το σύστημα franchise και τα καταστήματά τους έχουν διακόψει τη λειτουργία τους ή υπολειτουργούν:

ΕΠΟΕΣ: Προτάσεις για περαιτέρω στήριξη της οργανωμένης εστίασης
ΕΠΟΕΣ: Προτάσεις για περαιτέρω στήριξη της οργανωμένης εστίασης
ΕΠΟΕΣ: Προτάσεις για περαιτέρω στήριξη της οργανωμένης εστίασης

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να ανακοινώνει ο κ. Πρωθυπουργός οριζόντια μέτρα και να αυτοαναιρείται από τους ΚΑΔ που καλύπτονται από τα μέτρα αυτά.

Γ) Τέλος, θα πρέπει στα μέτρα στήριξης να συμπεριληφθούν και τα εργοστάσια των ανωτέρω μητρικών εταιρειών, που είναι προμηθευτές των αντίστοιχων καταστημάτων λιανικής πώλησης και έχουν υποστεί σημαντική πτώση του τζίρου τους, διότι ο τζίρος τους σε ποσοστό άνω του 70%, προκύπτει από καταστήματα που λειτουργούν με το σύστημα franchise και έχουν διακόψει τη λειτουργία τους ή υπολειτουργούν.

Με τη βεβαιότητα ότι τα συναρμόδια υπουργεία θα επιλέξουν να «ακούσουν» την αγορά και να προσαρμόσουν τις παρεμβάσεις τους στην πραγματική κατάσταση που επικρατεί σε αυτήν, κάτι που πρέπει να συνεχιστεί όσο συνεχίζεται και η έκτακτη κατάσταση της πανδημίας, η ΕΠΟΕΣ δεσμεύεται να μεταφέρει τακτικά και συστηματικά τις εξελίξεις όπως διαμορφώνονται στην αγορά της εστίασης –τουλάχιστον στο τμήμα της που εξακολουθεί να λειτουργεί– προκειμένου οι όποιες παρεμβάσεις χρειαστούν στο μέλλον, να κινούνται προς την ίδια, στοχευμένη και αποτελεσματική κατεύθυνση για την επιβίωση του κλάδου και τη διατήρηση των χιλιάδων θέσεων εργασίας που προσφέρει".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Covid-19
SHARE: