Folli Follie: Ο κικεώνας των ασφαλιστικών μέτρων και η προσπάθεια εξυγίανσης

Folli Follie: Ο κικεώνας των ασφαλιστικών μέτρων και η προσπάθεια εξυγίανσης
Τα κεντρικά της Folli Follie Folli Follie

Χωρίς τέλος είναι οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων κατά του άλλοτε κραταιού Ομίλου για το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων του. Η βίλα στις Σπέτσες, τα Άττικα και το ελικόπτερο φαίνεται να κινητοποίησαν επενδυτές και μικροομολογιούχους σε σειρά νομικών ενεργειών

Από μία κλωστή κρέμεται το σχέδιο εξυγίανσης της Folli Follie, καθώς το οικονομικό σκάνδαλο όχι μόνο συγκλόνισε τον όμιλο καθ’ αυτό, αλλά και την αξιοπιστία του απέναντι σε επενδυτές και μετόχους του, οι οποίοι σπεύδουν τώρα να «παγώσουν» την περιουσία της επιχείρησης.

Τα δημοσιεύματα για την ποινική δικογραφία του Ομίλου, αλλά και εκείνα που αναφέρονταν στη μεταβίβαση στοιχείων της περιουσίας της άλλοτε κραταιάς Folli Follie σε τρίτους, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση όσων είχαν με κάποιο τρόπο συσχετιστεί με την επιχείρηση. Η τελευταία βρίσκεται πλέον σε έναν κυκλώνα ασφαλιστικών μέτρων με σκοπό την μη μεταβολή της περιουσίας της, αφού με το νέο έτος σχεδόν κάθε εβδομάδα ο άλλοτε πανίσχυρος όμιλος αντιμετωπίζει στις δικαστικές αίθουσες είτε ομάδες ομολογιουχών και μικροεπενδυτών, είτε και ισχυρότερους «παίκτες», όπως το Υπερταμείο.

Μέχρι δε την τελική κρίση, δεκάδες προσωρινές διαταγές έχουν διατηρηθεί, «παγώνοντας» στοιχεία της εταιρίας. Κι αυτό παρά το αίτημα της εταιρίας να μην ισχύσει για την ίδια η απόφαση, αλλά να περιοριστεί στα φυσικά πρόσωπα, προκειμένου να μην επηρεαστεί η λειτουργία της, επικαλούμενη την ανάγκη να καταβληθεί η μισθοδοσία.

Μόλις πριν μερικές ημέρες, στις 6 Φεβρουαρίου, ομάδα επενδυτών στράφηκε εκ νέου κατά της εταιρίας, ζητώντας με ασφαλιστικά μέτρα τη συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας της, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντά τους. Στη συζήτηση, στην οποία έκανε πρόσθετη παρέμβαση η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών, η πλευρά της εταιρίας, της οικογένειας Κουτσολιούτσου και των μελών του διοικητικού συμβουλίου προέβαλε ενστάσεις σχετικά με την αίτηση, τονίζοντας ότι «δεν έχει τίποτα από τα στοιχεία που απαιτεί η συντηρητική κατάσχεση. Δεν έχει κατεπείγον χαρακτήρα».

Μάλιστα, όλοι οι νομικοί παραστάτες της αντίδικης πλευράς υπογράμμισαν ότι πρέπει να επιβιώσει η εταιρία, προκειμένου να διασφαλιστούν τα χρήματα των επενδυτών, και ο τρόπος δεν είναι η δέσμευση. «Η περιουσία είναι μεγάλη, αλλά δεσμευμένη από την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, άρα δεν υπάρχει κίνδυνος εκποίησης ακινήτων. Η εταιρία βρίσκεται σε συζητήσεις με τους πιστωτές για εξυγίανση και οποιαδήποτε επιβάρυνση της στερεί τη μόνη δυνατότητα να επιβιώσει» σχολίασαν, με τη δικηγόρο της εταιρίας Χριστίνα Παναγουλέα να διευκρινίζει ότι: «Η εταιρία δεν ταυτίζεται με τους υπόλοιπους καθών. Κακώς είμαστε στο ίδιο τσουβάλι. Η εταιρία προσπαθεί να σωθεί και στραφεί σε βάρος εκείνων που την έβλαψαν. Αν κριθεί ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις, σίγουρα είναι κατά των φυσικών προσώπων».

Από την πλευρά της, η συνήγορος της οικογένειας Κουτσολιούτσου υποστήριξε πως «δεν υπάρχει κίνδυνος για να επιβληθεί αυτό το επαχθές μέτρο της συντηρητικής κατάσχεσης μέχρι το 1,2 εκατ. ευρώ, γιατί δεν υπάρχει προσπάθεια αποξένωσης από τα περιουσιακά τους στοιχεία».

«Καθολική ζημία, 100%»

Ωστόσο, ο επενδυτής που κατέθεσε ως μάρτυρα ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, έκανε λόγο για ολοσχερή καταστροφή του, επισημαίνοντας στο δικαστήριο ότι επένδυσε στη μετοχή έξι ημέρες μετά τις ανακοινώσεις το Μαίου του 2018, καθώς η τιμή έπεσε και ο ίδιος εμπιστεύτηκε-όπως είπε- τον κ. Κουτσολιούτσο. Ο τελευταίος σε ανακοίνωσή του, έκανε λόγο για διασπορά ψευδών ειδήσεων, όμως στις 25 Μαΐου διεκόπη η διαπραγμάτευση της μετοχής της εταιρίας και έκτοτε δεν υπάρχει στο ταμπλό. «Η ζημιά που έχω υποστεί είναι καθολική, της τάξεως του 100%. Στη συνέχεια παρακολούθησα στην εξέλιξη της υπόθεσης να βγαίνουν εξοργιστικά στοιχεία που έδειχναν το μέγεθος της απάτης έναντι του επενδυτικού κοινού. Από δημοσιεύματα έχω πληροφορηθεί ότι έχουν υποθηκευτεί πράγματα σε φίλο των Κουτσολιούτσων. Επίσης δεν υπάρχει σύναψη νέου οικονομικού ισολογισμού» κατέθεσε.

Η επίμαχη συζήτηση είναι η τελευταία -μέχρι σήμερα- σε μια σειρά δεκάδων ακροαματικών διαδικασιών που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες. Η προηγούμενη «μάχη» έλαβε χώρα την 22α Ιανουαρίου, μεταξύ άλλης ομάδας επενδυτών και της Folli Follie. Μπορεί τα επιχειρήματα των δύο πλευρών -όπως είναι φυσικό- να μην διέφεραν, ωστόσο ο τότε μάρτυρας της πλευράς των επενδυτών και ταμίας της Ένωσης Επενδυτών Ελλάδος, Αλέξανδρος Νοδαράκης, επεσήμανε στο δικαστήριο ότι «η εταιρία διοικείται ακόμα από τα ίδια φυσικά πρόσωπα. Η εταιρία δεν έχει καταθέσει αγωγή για όσα της συμβαίνουν κατά των φυσικών προσώπων», αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος εξακολουθεί να είναι μέλος -αν και μη εκτελεστό- του διοικητικού συμβουλίου.

«Ήταν μία μετοχή στις εννέα καλύτερες εταιρίες της χώρας. Σήμερα δεν έχουμε καμία εικόνα για την οικονομική της κατάσταση. Δεν γνωρίζω αν θα πάρουν τα χρήματα και θα τα πάνε στο εξωτερικό. Αν η παλιά διοίκηση είναι ακόμα εκεί, όπως ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, που ξέρουμε ότι ουσιαστικά διοικεί ακόμη, ενώ έχει κάνει πλαστό ισολογισμό, η κατάσταση είναι κατεπείγουσα» κατέληξε ο Αλεξ. Νοδαράκης.

Τα Άττικα, η βίλα και το ελικόπτερο

Ειδική μνεία έκανε στον πλειστηριασμό των μετοχών των καταστημάτων «Άττικα», τις οποίες μέχρι πρότινος κατείχε ο Όμιλος. «Στις 6 Ιουνίου το μερίδιο των «Άττικα» ενεχυριάστηκε με πλειστηριασμο, αφού είχε παγώσει η μετοχή. Οι μέτοχοι δεν το γνωρίζαμε αυτό….» εξήγησε, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για το περιβόητη βίλα στις Σπέτσες, αξίας τουλάχιστον 5 με 10 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως υποστήριξε, η ενεχυρίασή της -σύμφωνα με δημοσιεύματα- πραγματοποιήθηκε με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μην μπορούν στη συνέχεια να εγείρουν αξιώσεις στο ακίνητο άλλοι πιστωτές, αν και η πληρεξούσια δικηγόρος της οικογένειας Κουτσολιούτσου, υποστήριξε πως με αυτόν τον τρόπο αποπληρώθηκε συγκεκριμένο δάνειο.

Η απάντηση ήρθε δια στόματος του Περικλή Δοντά, μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Folli Follie, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι μετοχές του «Άττικα» ενεχυριάστηκαν έναντι των δανείων τραπεζών που είναι πλέον εξόφλημενα.

Όσο για το ελικόπτερο, που -κατά δημοσιεύματα- πωλήθηκε έναντι 1,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το μάρτυρα, «πουλήθηκε για να πληρώσουμε μισθούς και οφειλές στο Δημόσιο. Υπάρχει μία προσπάθεια από το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο να λειτουργήσει η εταιρία και έχει σοβαρές πιθανότητες. Έχει δομές και μπορει. Έχει 5.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο. Ευθύνες να αποδοθούν στα φυσικά πρόσωπα για ό,τι έκαναν.

Δικηγόρος ομολογιούχων: «Ποιος χρησιμοποιούσε το ελικόπτερο; Ήταν για να πηγαινοέρχονται στις Σπέτσες;

Μάρτυρας: «Δεν με ενδιαφέρει ποιος το χρησιμοποιούσε και γιατί. Εμένα με νοιάζει αν το χρειάζεται η εταιρία ή όχι. H εταιρία θα αξιοποιήσει τα περιουσιακά της στοίχεια.»

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων έχει καταβάλει και η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, γνωστή και ως Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, με το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας να διατηρεί την προσωρινή διαταγή που έχει εκδοθεί για το «πάγωμα» της περιουσίας του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, της συζύγου του Αικατερίνης, αλλά και του υιού τους, Τζώρτζη.

Όπως είχε αποκαλύψει το News 24/7, τα ασφαλιστικά μέτρα ακολούθησαν την αγωγή που κατέθεσε το Υπερταμείο κατά της οικογένειας, διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, για τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, τα οποία μεταβίβασε το ελληνικό Δημόσιο με αντάλλαγμα, όπως αναφέρθηκε, μετοχές της Folli Follie. «Μετά τη συγχώνευση, ο Όμιλος έχει βγάλει χρήματα. Αν και εκείνη την περίοδο, τα στοιχεία ήταν πειραγμένα, τότε υπάρχει ζήτημα», είχε υποστηρίξει κατά τη συζήτηση για τα ασφαλιστικά μέτρα, ο μάρτυρας που προτάθηκε από την πλευρά του Υπερταμείου, προσθέτοντας πως σήμερα η εταιρία δεν έχει κεφάλαια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα