Γονατίζουν στα πρόστιμα τις ελληνικές κατασκευαστικές. Στο απυρόβλητο οι πολυεθνικές

ΕΡΓΑ ΟΔΟΠΙΟΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΤΡΩΝ--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
ΕΡΓΑ ΟΔΟΠΙΟΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΤΡΩΝ--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI EUROKINISSI

Ρεκόρ προστίμων που φτάνουν τα 80 εκατ. ευρώ επιβλήθηκαν σε τέσσερις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες. Στα μαλακά οι ευρωπαίοι γίγαντες, πρωταγωνιστές των καρτέλ

Πρόστιμα μαμούθ, επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε τέσσερις μεγάλες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να κλείσει η υπόθεση των καρτέλ στον κατασκευαστικό κλάδο. Την ώρα που οι μεγάλες ξένες κατασκευαστικές αρνήθηκαν να προσέλθουν στη διαδικασία διευθέτησης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έριξε καμπάνα 80 εκατ. ευρώ στις ελληνικές εταιρείες, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τον ρόλο και την παρουσία των  πολυεθνικών στην ελληνική αγορά.

Παράγοντες τις αγορές, σημειώνουν ότι οι ξένες πολυεθνικές είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές των καρτέλ στον κατασκευαστικό κλάδο που έχουν αποκαλυφθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, ωστόσο, τα πρόστιμα που καλούνται να καταβάλουν – σε αντίθεση με αυτό που συνέβη με τις ελληνικές εταιρείες – είναι πολύ χαμηλά πάντα αναλογικά με τα μεγέθη τους.

Ενδεικτικό παράδειγμα το 2008 στην Μεγάλη Βρετανία, σε υπόθεση καρτέλ όπου εμπλέκονταν 103 βρετανικές κατασκευαστικές, επιβλήθηκε μέσο πρόστιμο (ανά εταιρεία) ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα, το 2010, στη Σλοβακία σε “καρτελική σύμπραξη” όπου συμμετείχαν η γαλλική Vinci, μέσω της θυγατρικής της Eurovia, η αυστριακή Strabag και η σουηδική Skanska το συνολικό πρόστιμο ανήλθε σε 74 εκατ. ευρώ.

Σε ανάλογη περίπτωση στην Ολλανδία το 2010 σε σύνολο 642 εταιρειών, επιβλήθηκε πρόστιμο ανά εταιρεία 124χιλ, ενώ στη Δανία και σε 28 δανέζικες κατασκευαστικές έως σήμερα έχουν εκδοθεί πρόστιμα ύψους 1,3 εκατ. και 0,3εκατ. ευρώ.

Είναι αυτονόητο ότι οι ελληνικές εταιρείες είναι νάνοι μπροστά στους πολυεθνικούς ευρωπαίους γίγαντες, που κατέχουν δεσπόζουσα θέση στην Ευρωπαϊκή αγορά και χρησιμοποιούν τα καρτέλ για να εμποδίζουν τις χαμηλότερες προσφορές από τις τοπικές κατασκευαστικές που έχουν τη δυνατότητα να υλοποιούν μεγάλα έργα.

Όπως αξιολογούν άνθρωποι της αγοράς, η στάση της Επιτροπής Ανταγωνισμού έναντι των ξένων θα κρίνει τις συνολικές επιπτώσεις που θα έχει η υπόθεση των καρτέλ στον κλάδο των κατασκευών, αν δηλαδή οι πολυεθνικοί πρωταγωνιστές των καρτέλ στην Ευρώπη θα τιμωρηθούν και στην Ελλάδα, ή αν η νομοθεσία περί ανταγωνισμού θα χρησιμοποιηθεί τελικά για να ενίσχυσή τους στην ενδοχώρα.

Πίνακας με τα σημαντικότερα καρτέλ στην Ευρώπη

Γονατίζουν στα πρόστιμα τις ελληνικές κατασκευαστικές. Στο απυρόβλητο οι πολυεθνικές
SHARE: