Η Παπαστράτος μετασχηματίστηκε και πέτυχε

Η Παπαστράτος μετασχηματίστηκε και πέτυχε
Το εργοστάσιο Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο Αττικής Eurokinissi

Επιβράβευση για την ελληνική καπνοβιομηχανία και τη διοικητική ομάδα υπό την "μπαγκέτα" του Χ. Χαρπαντίδη, η αναβάθμιση της εταιρείας σε κέντρο των λειτουργιών της PMI στη ΝΑ Ευρώπη.

Το μακρινό 2017, η Ελλάδα βρισκόταν σε καθεστώς μνημονίου και η ιδέα προσέλκυσης επενδύσεων, αν και επιτακτική, δεν έβρισκε πρόθυμους.. Ωστόσο, μια ιστορική ελληνική βιομηχανία, θυγατρική μάλιστα ενός πολυεθνικού κολοσσού αποφάσισε να «πατήσει το κουμπί». Η Παπαστράτος και η Phillip Morris International είχαν πάρει την απόφαση να επενδύσουν στη χώρα – και όπως προκύπτει σήμερα – με σοβαρό σχέδιο που είχε βάθος και πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο για τον ίδιο τον επιχειρηματικό οργανισμό, όσο και για τη χώρα.

Η είδηση αναβάθμισης της Παπαστράτος ως διοικητικό κέντρο των λειτουργιών της PMI για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη με τομέα ευθύνης 12 χώρες και επικεφαλής τον Χρήστο Χαρπαντίδη, δηλαδή τον έως πρότινος διευθύνοντα σύμβουλο της ελληνικής καπνοβιομηχανίας, έρχεται ως επιστέγασμα μιας στρατηγικής απόφασης, που εκτελέστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η στροφή της PMI και της Παπαστράτος από το παραδοσιακό τσιγάρο σε νέα εναλλακτικά προϊόντα καπνού ήταν προφανώς ένα παγκόσμιο στοίχημα, το οποίο ωστόσο ξεκίνησε από την Ελλάδα, καθώς η Παπαστράτος ήταν από τις πρώτες θυγατρικές της PMI που δημιούργησε εργοστάσιο θερμαινόμενων ράβδων καπνού επενδύοντας αρχικώς 300 εκατ.ευρώ, ένα εντυπωσιακό ποσό για την εποχή και τα μεγέθη της χώρας. Μπορεί σήμερα να προσμένουμε τις επενδύσεις των Μicrosoft, Google, Amazon και άλλων data centers, ωστόσο, στην Ελλάδα από τις πρώτες πολυεθνικές επενδύσεις -με καινοτομικό χαρακτήρα μάλιστα- πραγματοποίησε η Παπαστράτος.

Έτσι η εταιρεία προχώρησε, τα τελευταία 6 χρόνια, σε συνεχείς επενδύσεις στη χώρα, οι οποίες ξεπέρασαν τα 550 εκατομμύρια ευρώ, ενίσχυσαν την παραγωγική δυνατότητα του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο κατά 50%, (από 20 δισ. θερμαινόμενες ράβδους καπνού σε 30 δισ.), ενώ έχει δημιουργήσει σχεδόν 900 νέες θέσεις εργασίας. Αύξησε δε την αξία των εξαγωγών της κατά 300% σε σχέση με 2017 και 30% σε σχέση με το 2021, ενώ σημειώνεται ότι το 80% της παραγωγής πλέον εξάγεται.

Όταν η PMI αποφάσισε τη δημιουργία νέας διοικητικής δομής για την παγκόσμια δραστηριότητας της, η αξιοπιστία της ελληνικής θυγατρικής της, όσον αφορά την εκτέλεση και υπηρέτηση του οράματος μετασχηματισμού της μητρικής, έφερε την Παπαστράτος στους top διεκδικητές αναβάθμισης του ρόλου της.

Έτσι, από τις αρχές του 2023 ο Χρήστος Χαρπαντίδης θα γίνει Αντιπρόεδρος Ευρώπης της PMI και επικεφαλής του νέου hub ΝΑ Ευρώπης (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο, Μάλτα, Κροατία, Σλοβενία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Μαυροβούνιο) που δημιουργείται στις δομές του ομίλου, με βάση την Αθήνα, του οποίου το επιχειρηματικό αποτύπωμα μεταφράζεται σε κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 5 δισ. δολ., 3 εργοστάσια και περισσότερους από 4.000 εργαζομένους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα