Electricity 4.0: πώς η Schneider Electric συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός ενεργειακά βιώσιμου μέλλοντος

Electricity 4.0: πώς η Schneider Electric συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός ενεργειακά βιώσιμου μέλλοντος
VDouros-Creatives Pro

Ο Vice President Secure Power South East Europe της Schneider Electric, Γιώργος Δριτσάνος, περιγράφει έναν κόσμο ηλεκτρικό και ταυτόχρονα ψηφιακό.

Ένας ψηφιακός κόσμος είναι ταυτόχρονα και ένας ηλεκτρικός κόσμος. Κατά συνέπεια, αν θέλουμε όλοι να συνεχίσουμε να υπάρχουμε και να εξελισσόμαστε, θα πρέπει άμεσα να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με την ενέργεια, τόσο την παραγωγή αλλά και την διαχείρισή της.

Όπως μας εξηγεί ο Secure Power VP South East Europe της εταιρείας, Γιώργος Δριτσάνος, το όραμα της Schneider Electric για την οικοδόμηση αυτού του νέου κόσμου, ο οποίος θα εδράζεται στις βιώσιμες υποδομές και στην καλύτερη ενεργειακή διαχείριση, φέρει την ονομασία Electricity 4.0.

Τι σημαίνει αυτό; Στο πλαίσιο του Electricity 4.0, η βελτιστοποίησης της διαχείρισης ενέργειας που στηρίζεται σε μετρήσιμα και βιώσιμα αποτελέσματα, είναι δυνατή, αξιοποιώντας τεχνολογίες που είναι ήδη διαθέσιμες σήμερα.

«Είναι ένας τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι το “έξυπνο μέλλον” που οικοδομείται χάρη στις εξελίξεις της τεχνολογίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού θα είναι επίσης και μελλοντικά βιώσιμο» σπεύδει να επισημάνει ο κ. Δριτσάνος.

Καθώς καθημερινές ενέργειες, όπως το μαγείρεμα, η θέρμανση, η προσωπική μεταφορά, αλλά και η βιομηχανία συνολικά, χρειάζεται να απαλλαγούν από την ενεργειακή τους εξάρτηση από τον άνθρακα, οι απαιτήσεις για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα αυξάνονται. Κι αυτό χρειάζεται ένα καλύτερο, ανθεκτικότερο και αποτελεσματικότερο δίκτυο διανομής. Μια εξίσου σημαντική και καθοριστική παράμετρο αποτελεί και ο κλάδος των data centers, τα οποία αποκτούν ολοένα μεγαλύτερη σημασία. Οι εξελίξεις της τεχνολογίας, όπως το edge computing και τα microgrids, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη λύσεων που θα χαρακτηρίζονται από ένα μικρότερο και καλύτερα ελεγχόμενο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Αλλά τι καλύτερο από το να διαβάσουμε αναλυτικά τις σκέψεις του ίδιου του κ. Δριτσάνου, ο οποίος μας βοηθάει να ρίξουμε μια ματιά στο παρόν και το μέλλον της ενέργειας.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι ο κόσμος μας γίνεται ολοένα και πιο ηλεκτρικός, ολοένα και πιο ψηφιακός. Μπορούν αυτά τα δύο χαρακτηριστικά να συνδυαστούν και να μας οδηγήσουν σε ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον;

Ακριβώς επειδή ο κόσμος μας εξελίσσεται και γίνεται, όπως αναφέρετε πολύ σωστά, ολοένα πιο ηλεκτρικός και πιο ψηφιακός, είναι επιτακτική ανάγκη πλέον να συνδυάσουμε αυτά τα 2 χαρακτηριστικά ώστε να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τόσο την κλιματική κρίση, όσο και να μπούμε στον δρόμο για ένα πιο βιώσιμο, και άρα πιο πράσινο, μέλλον. Ένα πολύ απλό, αλλά και καίριας σημασίας παράδειγμα: όπως όλοι ξέρουμε στην καρδιά του νέου αυτού ψηφιακού κόσμου βρίσκονται τα data centers. Τα data centers βέβαια είναι και μια από τις υποδομές με τις μεγαλύτερες ενεργειακές ανάγκες και καταναλώσεις. Για την ακρίβεια, τα data centers σήμερα αντιπροσωπεύουν το 1 με 2% της συνολικής κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στον πλανήτη. Αυτό τα φέρνει στο ίδιο επίπεδο με το σύνολο της αεροπορικής βιομηχανίας. Και αυτό το ποσοστό αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, ο αυτοματισμός μπαίνει πιο έντονα στη ζωή μας και η ανάγκη μας για υπολογιστική δύναμη αυξάνεται. Κατά συνέπεια, το να μπορέσουμε να έχουμε ενεργειακά αποδοτικότερα και βιώσιμα data centers είναι ένα σημαντικό βήμα τόσο για την αντιμετώπιση της κλιματική κρίσης, αλλά και για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές. Στην Schneider Electric εργαζόμαστε μαζί με πελάτες και συνεργάτες μας για την οικοδόμηση ενός νέου, ηλεκτρικού κόσμου, όπου η έξυπνη διαχείριση της ενέργειας είναι διαθέσιμη παντού στα σπίτια, τα κτίρια, τα data center, τις βιομηχανίες, τις υποδομές και τα δίκτυα. Είμαστε στη μοναδική θέση όπου τα προϊόντα μας μπορούν να συνδέσουν αυτά τα σημεία μεταξύ τους, βάζοντας τα θεμέλια για ένα μέλλον πιο βιώσιμο, πιο ανθεκτικό και πιο αποδοτικό.

Η Schneider Electric, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, και με δεδομένη την ανάγκη για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, προτείνει το Electricity 4.0. Τι εννοείτε με αυτό, τι ακριβώς είναι και κυρίως, τι στοχεύει;

Οι περισσότεροι είμαστε εξοικειωμένοι με την έννοια του Industry 4.0, αναφερόμενοι ιστορικά στις 4 τεχνολογικές επαναστάσεις που έχει περάσει ο κόσμος τα τελευταία 250 χρόνια, που επηρέασαν ταυτόχρονα τόσο τον κόσμο της βιομηχανίας, όσο και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο όρος Electricity 4.0 αφορά στη σύγκλιση του ηλεκτρικού με τον ψηφιακό κόσμο, σε μεγάλη κλίμακα, και αποτελεί την ταχύτερη διαδρομή για καθαρότερη, πιο ευφυή και αποδοτική ενέργεια. Έχοντας αυτό ως στόχο, πρέπει να ξεκινήσουμε επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση μας με την ενέργεια, η κατανάλωση της οποίας ευθύνεται για πάνω από το 80% των εκπομπών άνθρακα παγκοσμίως. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η λύση για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, είναι η «οικοδόμηση» ενός νέου πιο ηλεκτρικού και ψηφιακού κόσμου, με βιώσιμες υποδομές που θα υποστηρίζουν την καλύτερη διαχείριση της ενέργειας. Στη Schneider Electric, αυτό το ονομάζουμε Electricity 4.0

Η ηλεκτρική ενέργεια έχει αποδειχθεί 3-5 φορές πιο αποδοτική από άλλες πηγές και αποτελεί επίσης τον καλύτερο τρόπο απαλλαγής από τον άνθρακα, καθώς μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, το επίπεδο ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές αναμένεται να εξαπλασιαστεί – από το 6% που είναι σήμερα θα φτάσει το 40%. Οι πελάτες, οι συνεργάτες μας και η βιομηχανία αναζητούν τρόπους απαλλαγής από τον άνθρακα και το Electricity 4.0 παρέχει μετρήσιμα, βιώσιμα αποτελέσματα στην κατεύθυνση της βελτιστοποίησης της διαχείρισης ενέργειας, με τεχνολογίες που είναι ήδη διαθέσιμες σήμερα. Ο λόγος που εστιάζουμε στην διαχείριση της ενέργειας είναι απλός: δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε μελλοντικές λύσεις, όταν μπορούμε να δράσουμε τώρα για να εξαλείψουμε την ενεργειακή σπατάλη και να αυξήσουμε την αποδοτικότητα. Είναι γεγονός ότι πάνω από το 60% της ενέργειας που παράγεται, ουσιαστικά χάνεται, ενώ η αποδοτικότητα συχνά παραβλέπεται, παρά το γεγονός ότι είναι ένας από τους ταχύτερους τρόπους μείωσης των εκπομπών άνθρακα. Το Electricity 4.0 είναι ένας τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι το «έξυπνο μέλλον» που οικοδομείται χάρη στις εξελίξεις της τεχνολογίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού θα είναι επίσης και μελλοντικά βιώσιμο. Σε αυτό το περιβάλλον, η Schneider Electric συμβάλει καθοριστικά στην παγκόσμια αλλαγή, προκειμένου οι επιχειρήσεις των πελατών και των συνεργατών μας να γίνουν πιο βιώσιμες.

Πού ακριβώς μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η νέα γενιά ηλεκτρικής ενέργειας; Εν ολίγοις, πώς μπορεί να γίνει κτήμα του κάθε πολίτη, των επιχειρήσεων, αλλά και του κρατικού μηχανισμού;

Όπως ανέφερα, καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία και ο κόσμος στον οποίο κινούμαστε γίνεται όλο πιο ηλεκτρικός, η καλύτερη διαχείριση της ενέργειας παίζει καίριο ρόλο στις εξελίξεις, τόσο σε επίπεδο βιομηχανίας αλλά και σε επίπεδο καθημερινότητας. Οι λύσεις της Schneider Electric για βελτιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης έχουν εφαρμογές τόσο σε επίπεδο βιομηχανικό, όσο και οικιακό.

Το Electricity 4.0, ο συνδυασμός δηλαδή ηλεκτρισμού και ψηφιοποίησης, θα διαμορφώσει το αμφίδρομο και αποκεντρωμένο ενεργειακό δίκτυο του μέλλοντος. Οι ιδιώτες καταναλωτές και οι εταιρείες θα μπορούν να παράγουν τη δική τους καθαρή ενέργεια μέσω ανανεώσιμων πηγών και microgrids για χρήση, αποθήκευση ή ακόμη και για πώληση της στην αγορά.

Η επένδυση σε νέες ενεργειακές ευκαιρίες και σε κατανεμημένους ενεργειακούς πόρους (distributed energy resources – DER) μπορεί να βελτιώσει την ανταπόκριση, την ευελιξία και την αξιοπιστία του δικτύου, ειδικά καθώς ο κόσμος κινείται προς τα ηλεκτρικά οχήματα και άρα οι απαιτήσεις στο δίκτυο θα αυξάνονται. Καθώς οι καθημερινές ενέργειες όπως το μαγείρεμα, η θέρμανση, η προσωπική μεταφορά, αλλά και η βιομηχανία συνολικά, χρειάζεται να απαλλαγούν από τον άνθρακα, οι απαιτήσεις για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα του δικτύου θα αυξηθούν σε συμφωνία πάντα με τις απαιτήσεις για περαιτέρω διασύνδεση, ψηφιοποίηση αλλά και βιωσιμότητα. Το δίκτυο πρέπει να εκσυγχρονιστεί για να καλύψει τις ανάγκες του Νέου Ψηφιακού Κόσμου.

Ποιες είναι οι επικρατούσες τάσεις στον τομέα της ενέργειας και ποιες από αυτές έχουμε ήδη υιοθετήσει ως Ελλάδα; Υπάρχουν πράγματα, τα οποία και πρέπει και μπορούμε να βελτιώσουμε;

Η βασική κυρίαρχη τάση, σε όλους τους τομείς πλέον, συμπεριλαμβανομένης και της ενέργειας, είναι αυτή του ψηφιακού μετασχηματισμού, ένα αντικείμενο για το οποίο η Schneider Electric βρίσκεται σε εξαιρετικά προνομιούχα θέση για να τοποθετηθεί, ως εταιρεία ηγέτης στο αντικείμενο. Μέσα από το πρίσμα αυτό, δύο νέες τάσεις που θα επηρεάσουν άμεσα τις εξελίξεις στον κλάδο της ενέργειας είναι το edge computing και τα microgrids. Ο συνδυασμός αυτών των 2 νέων τεχνολογιών υπόσχεται να φέρει μια μίνι επανάσταση στον κλάδο των data centers, δημιουργώντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να έχουμε ανάπτυξη πέρα από τα mega data centers αλλά και στα αποκεντρωμένα micro data centers (Edge), με μικρότερο και καλύτερα ελεγχόμενο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, οδηγώντας με τη σειρά τους σε καλύτερη ενεργειακή διαχείριση.

Τα data centers όπως αναφέραμε και νωρίτερα, θα συνεχίσουν να είναι στο επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων μας για αρκετό καιρό ακόμα, καθώς σε αυτά βασίζεται (και θα βασίζεται) η συνέχεια της ψηφιοποίησης. Τα data centers είναι παράλληλα και ένας κλάδος που παρουσιάζει έντονη ανάπτυξη στη χώρα μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε το παράδειγμα του Data Center της Lamda Hellix, A Digital Realty Company (Athens-2) που βασίζεται στα πλέον αυστηρά διεθνή standards και είναι πιστοποιημένο με LEED v4 Gold BD+C και Uptime Tier III για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του, αλλά και τη δημιουργία του πρώτου containerized data center στην Ελλάδα, βασισμένου αποκλειστικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για λογαριασμό του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) στον ποταμό Λούρο. Και τα δύο αυτά έργα αποτελούν πραγματικά παραδείγματα αυτών που αποκαλούμε «πράσινα» data center, δηλαδή αληθινά σύγχρονων, βιώσιμων και περιβαλλοντικά υπεύθυνων λύσεων που αναβαθμίζουν συνολικά τις κρίσιμες υπηρεσίες τεχνολογίας της Ελλάδας. Οι ολοκληρωμένες λύσεις της Schneider Electric, συμβάλλουν στην εύκολη εγκατάσταση, διαχείριση και ανθεκτικότητα data centers, αλλά και στην εξοικονόμηση χώρου, κόστους και ενέργειας. Βασισμένες στην τεχνολογία Internet of Things (IoT) και την αρχιτεκτονική και πλατφόρμα EcoStruxure της εταιρείας, οι λύσεις μας συνεισφέρουν στην ενεργειακή απόδοση και τη βιωσιμότητα, αποτελώντας την ‘καρδιά’ του ψηφιακού κόσμου. Τέλος, η χώρα μας, συνολικά, διαθέτει ιδιαίτερα καλή θέση στις υποδομές data centers με δυνατότητες εξυπηρέτησης πελατών και πέραν της ελληνικής αγοράς.

Επιπλέον, λαμβάνουμε μέρος σε πολλαπλά έργα στην Ελλάδα που αφορούν σε τομείς όπως το έξυπνο δίκτυο, η ανακαίνιση των κτιρίων με στόχο την ενεργειακή τους αναβάθμιση, η ηλεκτροκίνηση στο κομμάτι της φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της βιομηχανίας. Οι δράσεις αυτές είναι πολύ κρίσιμες για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα της, και αντιπροσωπεύουν τομείς στους οποίους θα πρέπει να εστιάσουμε όλοι στο μέλλον και σε επίπεδο χώρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα