Volkswagen: Αναγκάζεται να διατάξει έρευνα για τα πειράματα με τις εκπομπές ρύπων σε ανθρώπους

Volkswagen: Αναγκάζεται να διατάξει έρευνα για τα πειράματα με τις εκπομπές ρύπων σε ανθρώπους
FILE - In this Aug. 2, 2017 file photo the exhaust pipes of a VW Diesel car are photographed in Frankfurt, Germany. The chairman of Volkswagen says that diesel exhaust tests involving monkeys were "totally incomprehensible" and the matter must be "investigated fully and unconditionally." Monday's comments by Hans Dieter Poetsch, reported by the dpa news agency, come in the wake of a report by the New York Times that a research group funded by auto companies exposed monkeys to diesel exhaust from a late-model Volkswagen, while another group was exposed to fumes from an older Ford pickup. (AP Photo/Michael Probst, file) AP Photo/Michael Probst

Στον απόηχο του σκανδάλου για την πειραματική έκθεση ανθρώπων σε ρύπους καυσαερίων η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία δεσμεύτηκε να ερευνήσει τις καταγγελίες και να τερματίσει τις δοκιμές σε περαματόζωα

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει εξ ολοκλήρου τα πειράματα σε ζώα για την ασφάλεια των προϊόντων της, μετά τις διαστάσεις που έλαβε τη Δευτέρα το σκάνδαλο ότι οι όμιλοι Volkswagen, Daimler και BMW χρησιμοποιούσαν όχι μόνο πιθήκους αλλά και ανθρώπους σε δοκιμές τους με στόχο να διαπιστώσουν αν τα καυσαέρια των ντιζελοκινητήρων είναι επιβλαβή στα… πρωτεύοντα θηλαστικά.

Η κυβέρνηση Μέρκελ καταδίκασε τα πειράματα που, σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών και γερμανικών εφημερίδων, χρηματοδοτούσαν οι τρεις μεγάλοι κατασκευαστές οχημάτων βάζοντας πιθήκους μακάκους αλλά και ανθρώπους σε… θαλάμους αερίων ερευνητικών κέντρων.

«Αυτά τα τεστ σε πιθήκους ή ακόμα και σε ανθρώπους δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με κανένα τρόπο από ηθικής απόψεως» δήλωσε τη Δευτέρα ο Στέφεν Σάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ενώ η υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς χαρακτήρισε τα πειράματα «απαίσια» και δήλωσε σοκαρισμένη από το γεγονός ότι επιστήμονες δέχθηκαν να τα φέρουν εις πέρας.

«Στοχεύουμε στο εγγύς μέλλον να έχουν τερματιστεί όλα τα προγράμματα δοκιμών σε ζώα, προκειμένου να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της VW Τόμας Στεγκ στην εφημερίδα Bild.

Ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της αυτοκινητοβιομηχανίας, Χανς Ντίτερ Ποτς, δεσμεύτηκε από πλευράς του ότι θα διατάξει έρευνα για να εξακριβωθούν τα όσα συνέβησαν και να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι. «Θα κάνω ότι είναι δυνατό για να διασφαλίσω ότι η υπόθεση θα διερευνηθεί λεπτομερώς» είπε.

Τα πειράματα

Τις αποκαλύψεις για τη χρησιμοποίηση πιθήκων σε πειράματα έκαναν τη Δευτέρα οι «New York Times».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, το 2014 η Volkswagen χρησιμοποίησε στις ΗΠΑ πιθήκους ως πειραματόζωα για να αποδείξει ότι τα καυσαέρια των πετρελαιοκινητήρων της δεν είναι επικίνδυνα.

Η ερευνητική ομάδα της αυτοκινητοβιομηχανίας έκλεισε μέσα σε ένα… θάλαμο αερίων του εδρεύοντος στην Αλμπουρκέρκη της Πολιτείας του Νέου Μεξικού Lovelace Respiratory Research Institute δέκα πιθήκους μακάκους όπου εισέπνεαν τα καυσαέρια ενός πετρελαιοκίνητου αυτοκινήτου για να διαπιστωθεί αν αυτά θα έβλαπταν την υγεία τους.

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα της Stuttgarter Zeitung, περίπου 25 νεαροί εισέπνευσαν διοξείδιο του αζώτου, σε δοσολογίες που ποίκιλαν, για πολύωρες περιόδους. Το πείραμα είχε διεξαχθεί σε ένα ινστιτούτο που ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Άαχεν, στη Γερμανία.

Πηγή: Deutsche Welle, φωτογραφία: AP / Michael Probst)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα