Ηλεκτρικό ρεύμα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: O καταναλωτής μπορεί τώρα εύκολα να γίνει «παραγωγός»

Ηλεκτρικό ρεύμα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: O καταναλωτής μπορεί τώρα εύκολα  να γίνει «παραγωγός»

Τα τελευταία χρόνια, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) εξελίσσονται σε βασικό όπλο στη μάχη κατά της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Οι ΑΠΕ δεν προέκυψαν τώρα, ούτε προστέθηκε κάτι σε αυτά που ήδη γνωρίζαμε για αυτές, όμως, τώρα, μπήκαν πιο έντονα στην ημερήσια ατζέντα των πολιτών, μετά από τη δέσμευση της ΕΕ να επιτύχει, ως το 2030, το 32% της κατανάλωσης ενέργειας στην Ένωση να καλύπτεται από αυτές τις πηγές. Σε επιμέρους δεσμεύσεις έχουν προχωρήσει και τα κράτη-μέλη, με την Ελλάδα να έχει θέσει ως εθνικό στόχο, μέχρι το 2030, να φτάσει η συνεισφορά των ΑΠΕ το 60% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας.

Οι ΑΠΕ – μορφές ενέργειας όπως η αιολική, η ηλιακή, η υδροηλεκτρική, η γεωθερμική, η ενέργεια από τους ωκεανούς, η βιομάζα και τα βιοκαύσιμα- είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση απέναντι στα ορυκτά καύσιμα, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αφού συμβάλλουν κατά πολύ στη μείωση των εκπομπών του αερίου του θερμοκηπίου. Παράλληλα, σε αντίθεση με τους ορυκτούς πόρους που εξαντλούνται, οι ΑΠΕ, πέρα από πιο «καθαρές», θεωρούνται και πρακτικά ανεξάντλητες, καθώς ανανεώνονται μέσα στη φύση, από την ίδια τη φύση.

Η αντίληψη που έχουμε όμως οι περισσότεροι είναι πως για να επωφεληθούμε από αυτές τις Ανανεώσιμες Πηγές εμείς οι ίδιοι, θα πρέπει να εγκαταστήσουμε ένα πανάκριβο φωτοβολταϊκό στην ταράτσα μας ή στο χωράφι μας, ή να ζούμε κοντά σε ένα αιολικό πάρκο. Αυτή την αντίληψη έρχονται να αλλάξουν οι Όμιλοι ΗΡΩΝ και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, καθώς με το νέο, καινοτόμο, πρόγραμμα ΕΝ.Α, μας προσφέρουν τα θετικά των ΑΠΕ χωρίς τις δυσκολίες της εγκατάστασης και συντήρησης, από εμάς, των διαφόρων συστημάτων που απαιτούνται.

Το πρόγραμμα ΕΝ.Α εισάγει την έννοια του καταναλωτή-παραγωγού: οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα πελάτες του ΗΡΩΝΑ με παροχές χαμηλής τάσης, ιδιώτες και επαγγελματίες, ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, αγοράζουν ουσιαστικά καθαρή ενέργεια – ανάλογη με το ποσό της συμμετοχής τους- που παράγεται στις εγκαταστάσεις ΑΠΕ της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Ο πελάτης επιλέγει το ποσό με το οποίο θέλει να «μπει» στο πρόγραμμα (με ελάχιστο τα 100€) και το οποίο στη συνέχεια μπορεί να αυξήσει απολαμβάνοντας μία «απόδοση» της τάξης του 8,5%, με τα σημερινά δεδομένα τιμών στην αγορά ενέργειας. Την «απόδοση» αυτή την «εισπράττει» ως ανάλογη έκπτωση στον λογαριασμό ρεύματος του ΗΡΩΝΑ. Ανάλογα με το ποσό συμμετοχής στο πρόγραμμα μπορεί μέχρι και να μηδενιστεί το κόστος του ρεύματος στο λογαριασμό του. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί εδώ, με απλό τρόπο να υπολογίσει το οικονομικό όφελος που αποκομίζει ή το ποσό που χρειάζεται να «επενδύσει» έως και για να μηδενίσει το κόστος του ρεύματός του.

Υπάρχει λοιπόν πλέον τρόπος να «υιοθετήσει» ο καταναλωτής-πελάτης του ΗΡΩΝΑ την κατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ., χωρίς να εγκαταστήσει το δικό του σύστημα παραγωγής και να παίξει ενεργό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ απολαμβάνει ταυτόχρονα φθηνότερο ρεύμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα