Intrakat: Εξαγόρασε την “Άκτωρ” – Νέος χάρτης στον κλάδο κατασκευών

Intrakat: Εξαγόρασε την “Άκτωρ” – Νέος χάρτης στον κλάδο κατασκευών
ΑΚΤΩΡ intime

Η Intrakat γίνεται ο 2ος μεγαλύτερος "παίκτης" στις κατασκευές μετά την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Άκτωρ.

Ολοκληρώθηκε η υπογραφή της συμφωνίας για την απόκτηση από την INTRAKAT του συνόλου των μετοχών της Άκτωρ (τον κατασκευαστικό βραχίονα του ομίλου Ελλάκτωρ), με την πρώτη να γίνεται ο 2ος μεγαλύτερος «παίκτης» στις κατασκευές

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα για το mega deal, η κίνηση αυτή της INTRAKAT επιβεβαιώνει τη στρατηγική της διοίκησης Εξάρχου και των νέων βασικών μετόχων της (Δ. Μπάκος, Ι. Καϋμενάκης, Εξάρχου) να διεκδικήσει με αποφασιστικότητα πρωταγωνιστικό ρόλο στις εγχώριες κατασκευές.

Αναλυτικά το όζοντος τα εξής :

Το 2021, με την με την είσοδο της REGGEBORGH ως βασικού μετόχου στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και τον ορισμό νέας Διοίκησης στον Όμιλο, τέθηκαν οι βάσεις για την επαναφορά του σε μία βιώσιμη πορεία ανάπτυξης και σταθερής κερδοφορίας μέσα από την εξυγίανση του κατασκευαστικού κλάδου και την κεφαλαιακή ισχυροποίησή του. Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο στοίχημα/προτεραιότητα της Διοίκησης τότε, να επαναφέρει την ιστορική κατασκευαστική εταιρεία σε ανταγωνιστικό επίπεδο και να μετατρέψει τις ζημιές σε κέρδη με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης.

Μία σειρά από στρατηγικές αποφάσεις και ενέργειες όπως, η έκδοση ομολογιακού δανείου 50 εκ. ευρώ με κάλυψη -κατά το μεγαλύτερο ποσοστό- από την REGGEBORGH, η επιτυχής Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 120 εκ. ευρώ και η απόφαση σταδιακής απεμπλοκής του Ομίλου από ζημιογόνες αγορές, θα επανατοποθετήσουν στρατηγικά τον Όμιλο τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, και θέτοντας στέρεες βάσεις για την επαναφορά του κατασκευαστικού κλάδου.

Δύο χρόνια μετά, η Διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, κεφαλαιοποιώντας μια επιτυχημένη στρατηγική αλλά και υλοποιώντας συστηματικά τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του κλάδου κατάφερε να εξυγιάνει τη χρηματοοικονομική θέση της ΑΚΤΩΡ και να επαναφέρει την ανταγωνιστικότητά της με ένα ανεκτέλεστο που υπολογίζεται σήμερα στα 2,8 δισ. ευρώ (εν αναμονή και των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2022).

Πετυχαίνει την αύξηση της αξίας και την ανταγωνιστική ανάκαμψη της εταιρείας σε μόλις δύο χρόνια γεγονός που επικυρώνεται και από την υψηλή αποτίμησή της στα 214 εκ. που της αποδίδεται στην παρούσα συναλλαγή.

Με τη συναλλαγή αυτή, ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ:

  • Ισχυροποιεί περαιτέρω τη χρηματοοικονομική του θέση, μέσω ενίσχυσης της λειτουργικής και καθαρής του κερδοφορίας και των αντίστοιχων περιθωρίων κέρδους.
  • Ενισχύει σημαντικά τη ρευστότητά του και κατά συνέπεια τη δυνατότητά του, αφενός να χρηματοδοτήσει απρόσκοπτα το επενδυτικό του σχέδιο και αφετέρου να επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους.
  • Αποκτά ευελιξία και δυνατότητα αξιοποίησης των κεφαλαίων αυτών προκειμένου να επικεντρωθεί σε κερδοφόρες δραστηριότητες στον τομέα των υποδομών, με μεγαλύτερες αποδόσεις και χαμηλότερο κίνδυνο.

Η Συναλλαγή υπόκειται στην έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ο Όμιλος θα εστιάσει τη δραστηριότητα του στον ευρύτερο κλάδο των υποδομών στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τα έσοδα της συναλλαγής σε δραστηριότητες με μακροπρόθεσμες και προβλέψιμες αποδόσεις, τις Παραχωρήσεις και τα έργα ΣΔΙΤ / τη Διαχείριση Απορριμμάτων και την Ανάπτυξη – Διαχείριση ακινήτων.

Ο Όμιλος παραμένει στις κορυφαίες θέσεις στον τομέα των Παραχωρήσεων στην Ελλάδα με προβλεπόμενες ταμειακές ροές από τα υφιστάμενα έργα που υπερβαίνουν τα 1,3 δισ. Ευρώ τα επόμενα χρόνια. Η ανάπτυξη του εν λόγω κλάδου αποτελεί μία εκ των βασικών προτεραιοτήτων του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, την οποία πρόκειται να ενδυναμώσει περαιτέρω με έργα ΣΔΙΤ σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων, επωφελούμενος των σημαντικών προοπτικών που παρουσιάζει η ελληνική αγορά στους τομείς των Μεταφορών, των Κτηριακών και των Τουριστικών Υποδομών και του Περιβάλλοντος.

Όσον αφορά στον Κλάδο Περιβάλλοντος, ο Όμιλος συνεχίζει μέσω της ΗΛΕΚΤΩΡ, η οποία εφαρμόζει τεχνολογίες αιχμής στον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής πράσινης ενέργειας, να παρέχει καινοτόμες περιβαλλοντικές υπηρεσίες στη χώρα, με ετήσια έσοδα άνω των €120 εκ.

Επιπρόσθετα, ο Όμιλος διατηρεί συμμετοχές στον Κλάδο Ανάπτυξης Ακινήτων (Real Estate) μέσω της REDS. Η REDS αναμένεται να αναπτύξει ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο ύψους €400 εκατ. (Γούρνες – Καμπάς).

Τέλος, μέσω της ANEMOS RES, στην οποία διατηρεί ποσοστό 25%, δραστηριοποιείται στον Κλάδο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα