Intralot: Ο ελληνικός «γίγαντας» των τυχερών παιχνιδιών που κατακτά τον κόσμο

Διαβάζεται σε 7'
Intralot: Ο ελληνικός «γίγαντας» των τυχερών παιχνιδιών που κατακτά τον κόσμο

Με επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ μέσα στο προηγούμενο έτος, η εταιρεία του Σωκράτη Κόκκαλη ετοιμάζεται να διεκδικήσει συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε όλο τον κόσμο

Πρόκειται για ένα από τα πλέον δυναμικά turn-around story στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή, κατακτώντας μέσα σε λίγους μήνες μια σειρά σημαντικών και κρίσιμων «κορυφών», οι οποίες επιβεβαιώνουν στο έπακρον τον αλματώδη βηματισμό των τελευταίων ετών. Ο λόγος, φυσικά, για την Intralot, η οποία αυτήν την στιγμή θεωρείται ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στον κλάδο της παροχής λύσεων και διοργάνωσης τυχερών παιχνιδιών. 

Η ελληνική εταιρεία ιδρύθηκε πριν 32 χρόνια (δηλαδή το 1992) από τον πολυσχιδή επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη. Από το 1999, δε, βρίσκεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δίνοντας την ευκαιρία στον καθένα από εμάς να επενδύσει στις μεγάλες προοπτικές της. 

Σήμερα, η Intralot έχει παρουσία σε τουλάχιστον 39 κράτη και πολιτείες του εξωτερικού, ενώ η δυναμική επέκταση στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία -δύο πολύ μεγάλες και υποσχόμενες αγορές- ενισχύει πολλαπλασιαστικά το παγκόσμιο αποτύπωμά της. 

Απασχολώντας περίπου 1.700 εργαζόμενους και εστιάζοντας στα παιχνίδια λοταρίας και αθλητικού στοιχηματισμού, η ελληνική εταιρεία επιλέγει να αξιοποιήσει το υψηλά εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, δημιουργώντας ένα υπεύθυνο περιβάλλον παιχνιδιού και συμβάλλοντας στη θετική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε ότι η Intralot συνιστά έναν από τους κύριους «παίχτες», οι οποίοι καθορίζουν αποφασιστικά το μέλλον των τυχερών παιχνιδιών, προσφέροντας μια πολυκαναλική εμπειρία στους χρήστες και συγκροτώντας ένα πρωτοποριακό οικοσύστημα gaming, με τελικό στόχο την υπεύθυνη ψυχαγωγία.

Αυτήν την στιγμή, άλλωστε, διαθέτει 50 ενεργά συμβόλαια σε όλο τον κόσμο, με το εντυπωσιακό ποσοστό ανανεώσεων του 89% (από το 2006 έως το 2023) να συνιστά την καλύτερη επιβεβαίωση της συνέπειας και της επιτυχίας της Intralot, η οποία έχει υπ’ ευθύνη της περίπου 300.000 τερματικά παγκοσμίως.

Χρονιά επιτυχίας το 2023

Όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται με υψηλή ευκρίνεια στα οικονομικά μεγέθη για το έτος χρήσης του 2023, τα οποία ομολογουμένως σηματοδότησαν μια επιτυχημένη χρονιά με ανοδική τάση για την εταιρεία.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε προσφάτως από τη διοίκηση, στο δωδεκάμηνο του 2023, τα έσοδα του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα 364 εκατ. ευρώ. Κατά την ίδια περίοδο, τα κέρδη EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) ανήλθαν στα 129,5 εκατ. ευρώ  (+5,4% σε ετήσια βάση), ενώ το περιθώριο EBITDA βελτιώθηκε στο 35,6% έναντι 31,3% το 2022. 

Παρομοίως, τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν στα 5,8 εκατ. Ευρώ, ενώ σημαντική ετήσια αύξηση της τάξης του 16,9% σημείωσαν οι λειτουργικές ταμειακές ροές, οι οποίες αυξήθηκαν στα 112,5 εκατ. ευρώ. Ενισχυμένη ήταν και η ρευστότητα του Ομίλου καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα στο τέλος του 2023 άγγιξαν τα 112 εκατ. ευρώ, δηλαδή 9,5 εκατ. ευρώ υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα εν λόγω μεγέθη πιστοποιούν στο έπακρον τη δυναμική επιστροφή του Ομίλου, ο οποίος πλέον ατενίζει το μέλλον με περίσσεια αισιοδοξία. 

Μάλιστα, μέσα στους τελευταίους μήνες, η Intralot κατόρθωσε να φέρει σε πέρας δύο καθοριστικής σημασίας στρατηγικά projects, τα οποία αφορούσαν αφενός την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (AMK) των 135 εκατ. ευρώ, αλλά και την αναχρηματοδότηση του ομολόγου των 230 εκατ. ευρώ, μέσω της έκδοσης νέου ομολογιακού τίτλου αξίας 130 εκατ. ευρώ και της εξασφάλισης κοινοπρακτικού τραπεζικού δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Κι όλα αυτά, παρά τις διαδοχικές προκλήσεις και ατυχίες των προηγούμενων ετών.

Επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ

Ωστόσο, ο εφησυχασμός δεν βρίσκεται στο DNA των ανθρώπων της Intralot, καθώς η αναρρίχηση σε ολοένα και υψηλότερες «κορυφές» συνιστά πρωταρχικό στόχο της διοίκησης.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, μόνο μέσα στο 2023, ο Όμιλος του κ. Κόκκαλη προχώρησε σε νέες επενδύσεις της τάξης των 30 εκατ. ευρώ. Κι αυτό, ενόσω ο καθαρός δανεισμός περιορίστηκε κατά 157,2 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 333,2 εκατ. ευρώ στα τέλη του προηγούμενου έτους.

«Το 2023 ήταν μια χρονιά σταθερής αύξησης της λειτουργικής κερδοφορίας με ισχυρές ταμειακές ροές και επίτευξη των στρατηγικών στόχων αύξησης περιθωρίου κέρδους και μείωσης της μόχλευσης και του δανεισμού. Σημαντικά ορόσημα αποτέλεσαν η επιτυχής αύξηση κεφαλαίου και η ολοκλήρωση του  σχεδίου για την πλήρη αναχρηματοδότηση του δανεισμού, ώστε πλέον η εταιρεία να μπορεί σε στέρεα βάση να διεκδικήσει τις σημαντικές εμπορικές ευκαιρίες παγκοσμίως, με όχημα τη σύγχρονη και  ανταγωνιστική της τεχνολογία» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Σωκράτη Κόκκαλη, στο πλαίσιο της πρόσφατης ανακοίνωσης των οικονομικών μεγεθών του προηγούμενου έτους.

Δυναμικό ξεκίνημα στο 2024

Η υγιής οικονομική κατάσταση του Ομίλου και η επενδυτική πολιτική της διοίκησης έχουν ήδη αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στους πρώτους μήνες του 2024. 

Για παράδειγμα, την 1η Μαρτίου, η Intralot ανακοίνωσε την υπογραφή νέας συμφωνίας με την Magnum Corporation Sdn Bhd, κορυφαία εταιρεία τυχερών παιχνιδιών στη Μαλαισία. Η συμφωνία ήταν αποτέλεσμα της επιτυχούς έκβασης διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας που προκήρυξε η Magnum Corporation το 2022. Η νέα συμφωνία έχει διάρκεια επτά ετών, με δικαίωμα  για δύο επεκτάσεις των πέντε ετών. 

Ωστόσο, η διοίκηση της εταιρείας δεν προτίθεται να μείνει μόνο σ’ αυτή την επιτυχία, καθώς μέσα στη φετινή χρονιά διεκδικεί επεκτάσεις συμβολαίων και νέες συμφωνίες, οι οποίες θα ενισχύσουν ποικιλοτρόπως το διεθνές χαρτοφυλάκιο του Ομίλου.

Άλλωστε, έπειτα μια ολοκληρωμένη λειτουργική αναδιάρθρωση και επανατοποθέτηση της επιχείρησης, τα περιθώρια EBITDA σημειώνουν σημαντική αύξηση, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Μέσω της αξιοποίησης τόσο των μακροπρόθεσμων σχέσεων με τους πελάτες, όσο και της καινοτόμου τεχνολογία, η Intralot είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί όλες τις νέες ευκαιρίες ανάπτυξης που παρουσιάζονται στο προσκήνιο.

Έμφαση στις ΗΠΑ

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων είναι, όπως προαναφέρθηκε, η αγορά των ΗΠΑ, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά λοταρίας στον κόσμο, αλλά και το μεγαλύτερο «στοίχημα» της Intralot, ώστε να αλλάξει… πίστα.

Σε πρόσφατη ενημέρωση εγχώριων και διεθνών αναλυτών, η διοίκηση της Intralot επιβεβαίωσε τη διεκδίκηση σημαντικών projects από διαγωνισμούς, οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη του φετινού Μαΐου.

Η σημασία της αμερικανικής αγοράς είναι πρωταρχική για τους ανθρώπους της Intralot, καθώς μην ξεχνάμε ότι το 57% του ετήσιου τζίρου για το 2023 προήλθε αποκλειστικά από τις ΗΠΑ. Ένα μερίδιο της τάξης του 17% αφορούσε τις χώρες της Ευρώπης, ενώ το υπόλοιπο 25% «βγήκε» από συμβόλαια σε κράτη του υπόλοιπου κόσμου.

Σήμερα, η Intralot συμμετέχει σε διαγωνισμούς για συμβόλαια τεχνολογίας στις αμερικανικές πολιτείες της Βόρειας Ντακότα, της Μινεσότα, της Ουισκόνσιν και του Οχάιο.

Πέραν των ΗΠΑ, έμφαση δίνεται και στις αγορές τυχερών παιχνιδιών σε Βραζιλία, Αυστραλία και Καναδά. Πρόκειται για αγορές, οι οποίες αναμφισβήτητα διαθέτουν ισχυρό μέγεθος, καθώς και υψηλό δείκτη ανάπτυξης. 

Παρά το γεγονός ότι ο πήχης έχει τεθεί αρκετά υψηλά, η διοίκηση αισιοδοξεί ότι η εταιρεία, με όπλο την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια, συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες για να αναδειχθεί ανάδοχος των περισσότερων έργων, στα οποία έχει ή πρόκειται να καταθέσει πρόταση συμμετοχής. 

Κι αυτό, αναμφίβολα, αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα παράσημα στην πολυετή πορεία της Intralot, η οποία πλέον έχει σύμμαχο και τη διεθνή συγκυρία, καθώς η παγκόσμια βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών καταγράφει ανάπτυξη άνω των μέσων όρων στις περισσότερες γεωγραφικές περιοχές, δείχνοντας ανθεκτικότητα στις μακροοικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα