Κέρδη 200 εκατ. για την Eurobank το 2018

Κέρδη 200 εκατ. για την Eurobank το 2018
Eurobank Eurokinissi

Αυξημένα κατά 8% ήταν τα καθαρά κέρδη της Eurobank το 2018, σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurobank.Τα αποτελέσματα της τράπεζας ήταν ιδιαίτερα ισχυρά στο σκέλος της ρευστότητας ανέφερε ο Φωκίων Καραβίας.

Τα καθαρά κέρδη (πριν από τις μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες και έκτακτα αποτελέσματα μετά φόρων) αυξήθηκαν κατά 8,0% και διαμορφώθηκαν σε €200εκ. το 2018, ενώ τα κέρδη προ φόρων ενισχύθηκαν κατά 51,3% σε €294εκ.

* Tα καθαρά έσοδα από τόκους υποχώρησαν κατά 3,3% σε €1,4 δισ.

* Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 16,4% σε €311εκ., κυρίως λόγω υψηλότερων εσόδων από τις εργασίες κεφαλαιαγορών, τη διαχείριση περιουσίας και τις χορηγήσεις, καθώς και της αποπληρωμής των εγγυήσεων του Πυλώνα ΙΙ. Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες αντιστοιχούσαν σε 54 μονάδες βάσης επί του συνολικού ενεργητικού το 2018.

* Η αύξηση των εσόδων από αμοιβές και προμήθειες αντιστάθμισε τη μείωση των εσόδων από τόκους, με αποτέλεσμα τα οργανικά έσοδα να παραμείνουν στα επίπεδα του 2017 και να διαμορφωθούν σε €1,7δισ.

* Τα συνολικά έσοδα υποχώρησαν κατά 1,9% σε €1,8δισ. λόγω χαμηλότερων εσόδων από συναλλακτικές και λοιπές δραστηριότητες.

– Οι Λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 1,7% στον Όμιλο και 3,5% στην Ελλάδα το 2018. Ο δείκτης κόστους προς έσοδα σε επίπεδο Ομίλου διαμορφώθηκε σε 47,6%.

– Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 1,4% σε €848εκ., ενώ τα συνολικά κέρδη προ προβλέψεων μειώθηκαν κατά 2,1% σε €966εκ.

– Ο σχηματισμός των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE formation) ήταν για 2η συνεχή χρονιά αρνητικός και διαμορφώθηκε σε -€920εκ. το 2018. Ο δείκτης των NPEs μειώθηκε κατά 550 μονάδες βάσης έναντι του 2017 σε 37,0%. Τα συνολικά NPEs μειώθηκαν κατά €3,5δισ. το 2018, εκ των οποίων €1δισ. από την πώληση καταναλωτικών δανείων. Η κάλυψη των NPEs από τις σωρευτικές προβλέψεις διαμορφώθηκε σε 53,2% στο τέλος του 2018 Οι προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων μειώθηκαν κατά 9,3% το 2018 σε €680εκ. και αντιστοιχούσαν σε 189 μονάδες βάσης επί των μέσων χορηγήσεων.

– Οι δραστηριότητες στο εξωτερικό παρέμειναν σταθερά κερδοφόρες, με τα καθαρά κέρδη να αυξάνονται σε €145εκ., από €130εκ. το 2017.

– O δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών της κατηγορίας Ι (CET1) διαμορφώθηκε σε 14,2% επί του σταθμισμένου ενεργητικού και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) σε 16,7% στο τέλος
του 2018. Pro-forma για τη συγχώνευση με τη Grivalia, οι ανωτέρω δείκτες διαμορφώνονται σε 16,2% και 18,7% αντίστοιχα, έναντι δεικτών CET1 OCR 10,25% και CAD OCR 13,75% για το 2019.

– Η τρέχουσα χρηματοδότηση από τον έκτακτο μηχανισμό ELA είναι μηδενική.

– Οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν κατά €4,2δισ. στην Ελλάδα και €5,2δισ. για τον Όμιλο το 2018. Οι χορηγήσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά €0,6δισ. σε ετήσια βάση. Ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις βελτιώθηκε σε 92,6%, από 109,6% το 2017.

Το 2019 θα αποτελέσει έτος ορόσημο για την Τράπεζα. Η επιτυχής υλοποίηση του πλάνου μετασχηματισμού, που είναι σε εξέλιξη, αποτελεί καθοριστικής σημασίας project και αναμένεται να ισχυροποιήσει περαιτέρω τη Eurobank και να αποφέρει σημαντικά οφέλη για τους μετόχους και πελάτες. Η συγχώνευση με τη Grivalia δημιουργεί μια Τράπεζα με τον υψηλότερο δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας στην Ελλάδα, ο δείκτης των NPEs εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 16% το 2019 και σε μονοψήφιο ποσοστό στο τέλος του 2021, ενώ ταυτόχρονα η μείωση του κόστους κινδύνου σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα το 2020 αναμένεται να οδηγήσει σε ισχυρά κέρδη ανά μετοχή.

Ο Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

«Τα αποτελέσματα της Eurobank για το 2018 παρέχουν μια σταθερή βάση για την επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδίου που έχουμε ανακοινώσει, ώστε να αποκαταστήσουμε όλους τους βασικούς δείκτες της Τράπεζας σε επίπεδα συγκρίσιμα με εκείνα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών τραπεζών», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας.

«H τράπεζα παρουσίασε ισχυρή οργανική κερδοφορία με καθαρά κέρδη €200 εκατ. και με σημαντική συμβολή από τις διεθνείς δραστηριότητες, ενώ ξεπέρασε τους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE) για δεύτερη συνεχή χρονιά. Το απόθεμα των NPE μειώθηκε κατά €3,5 δισ. το 2018, με το σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά 550 μονάδες βάσης στο 37%, το καλύτερο ποσοστό στον κλάδο. Η επικείμενη νομοθεσία για την πρώτη κατοικία, η οποία θα συγκεράσει τις απόψεις όλων των εμπλεκόμενων μερών, μπορεί να επιταχύνει τη θεραπεία των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων και να μειώσει τις χρονίζουσες υποθέσεις του Νόμου 3869/2010. Τα αποτελέσματα της τράπεζας ήταν ιδιαίτερα ισχυρά στο σκέλος της ρευστότητας. Η σημαντική αύξηση των καταθέσεων άνω των €5 δισ., που προήλθε κυρίως από την Ελλάδα, μας επέτρεψε να εξαλείψουμε τη χρήση του ELA. Οι χορηγήσεις (εξαιρουμένων διαγραφών και πωλήσεων) ενισχύθηκαν το 2018, λόγω αυξημένης ζήτησης επιχειρηματικών δανείων.

H σταθερή κερδοφορία, η βελτιωμένη ποιότητα ενεργητικού και η ισχυρή αύξηση των καταθέσεων αποδεικνύουν ότι το επιχειρηματικό μας μοντέλο λειτουργεί αποτελεσματικά και έχει τη δυναμική να αποδώσει περαιτέρω καθώς η ελληνική οικονομία, η βασική μας αγορά, δείχνει σημάδια διατηρήσιμης ανάπτυξης και η πρόσβαση στις αγορές αποκαθίσταται, όπως επιβεβαιώθηκε και από την επιτυχή έκδοση του 10ετούς ομολόγου, την πρώτη μετά από εννέα χρόνια.

Οι στρατηγικές πρωτοβουλίες όπως ανακοινώθηκαν την 26η Νοεμβρίου 2018, αποτελούν την κορυφαία μας προτεραιότητα για το τρέχον έτος. Το σχέδιο μετασχηματισμού έχει εισέλθει στη φάση υλοποίησης, με τη συγχώνευση με τη Grivalia να αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου. Μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2019 σχεδιάζουμε πρώτον να ολοκληρώσουμε την τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων ύψους €2 δισ. για την οποία υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον, δεύτερον να λάβουμε δεσμευτικές προσφορές για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού στην FPS, τη θυγατρική μας εταιρεία διαχείρισης δανείων και τρίτον την τιτλοποίηση δανείων ύψους €7,5 δισ.

Στη βάση των αποτελεσμάτων της Τράπεζας και του ρυθμού εκτέλεσης του σχεδιασμού, είμαστε βέβαιοι πως μπορούμε να υλοποιήσουμε πλήρως το πλάνο μας στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε ανακοινώσει, μέχρι το τέλος του έτους.»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα