Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους της Χαλυβουργικής

Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους της Χαλυβουργικής
Φωτό αχείου, διαμαρτυρία εργαζομένων στην Χαλυβουργική Eurokinissi

Γιορτές με ανησυχία για το τι πρόκειται να γίνει τη νέα χρονιά με τις δουλειές τους, θα κάνουν οι εργαζόμενοι στη Χαλυβουργική, καθώς το εργοστάσιο εξακολουθεί να υπολειτουργεί μετά την μη πληρωμή των χρεών στη ΔΕΗ. Μερική ανακούφιση τους προσέφερε το γεγονός πως πληρώθηκαν τον Δεκέμβριο και το δώρο Χριστουγέννων.

Οι εξελίξεις της Δευτέρας, έφεραν τους εργαζόμενους στη Χαλυβουργική αντιμέτωπους με τον φόβο για το μέλλον του εργοστασίου και συνεπώς των θέσεων εργασίας τους. Τη νύχτα της Δευτέρας ο επιτηρητής του διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ, έκλεισε τον διακόπτη με τον οποίο ηλεκτροδοτείται το εργοστάσιο, καθώς τα χρέη της ιστορικής βιομηχανίας προς τη ΔΕΗ φτάνουν τα 31,8 εκατομμύρια ευρώ.

Πλέον το εργοστάσιο υπολειτουργεί με γεννήτριες ασφαλείας και οι εργαζόμενοι βρίσκονται στον αέρα περιμένοντας μια πρωτοβουλία που θα τους βγάλει από το τέλμα. Μιλώντας στο News 24/7, ο γραμματέας του σωματείου εργατοϋπαλλήλων της Χαλυβουργικής, Δημήτρης Τσέκας, εξήγησε πως «Εμείς πηγαίνουμε στη δουλειά μας, όμως έχει μπει το πρώτο λιθαράκι προς το λουκέτο. Τώρα δουλεύουν μόνο μερικά συστήματα κι εμείς μαζευόμαστε σε κεντρικά σημεία, ειδικά μέχρι τις 07:30- 08:00 το πρωί που βγαίνει ο ήλιος, προκειμένου να μπορούμε να βλέπουμε. Είναι και θέμα ασφαλείας μεταξύ άλλων, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος όσο δεν έχουμε ρεύμα. Επίσης το γεγονός πως δεν υπάρχει θέρμανση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση» και συμπληρώνει πως «Είμαστε όλοι οικογενειάρχες και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Υπάρχει φόβος αλλά ελπίζουμε να βρεθεί λύση».

Σήμερα, Παρασκευή, ο ιδιοκτήτης της Χαλυβουργικής, Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, εξόφλησε τον μισθό του Δεκεμβρίου και το δώρο των Χριστουγέννων, κάτι που καθησύχασε σχετικώς τους εργαζόμενους. Ωστόσο, κάθε άλλο παρά βέβαιοι για την επόμενη ημέρα της βιομηχανίας από την οποία ζουν, νιώθουν, παραμένοντας όμηροι της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του βασικού μετόχου της επιχείρησης Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου και των δύο γιων του, Γιώργου και Παναγιώτη Αγγελόπουλου.

Η διαμορφωμένη κατάσταση, με τις ενδοοικογενειακές κόντρες, έχει βάλει τους εργαζόμενους στη μέση, την ώρα που οι συνεννοήσεις μεταξύ των δύο (ενδοοικογενειακών) πλευρών γίνονται μέσω δικηγόρων. Μαζί με όσους εργάζονται στη βιομηχανία, δεκάδες άνθρωποι που εξαρτώνται από το εργοστάσιο, όπως προμηθευτές κ.α. περιμένουν με αγωνία τις εξελίξεις, με το μέλλον να μην φαίνεται ευοίωνο.

Ο Γιώργος Γάκης, πρόεδρος των εργαζομένων, υπογραμμίζει πως «Είμαστε εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου. Δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη. Παρακολουθούμε την ανταλλαγή ανακοινώσεων».

Στην ανακοίνωση των εργατοϋπαλλήλων γίνεται λόγος για «εγκατάλειψη που οδήγησε την επιχείρηση στο σημερινό αδιέξοδο» ενώ τονίζεται πως «Η Χαλυβουργική έχει δυνατότητες και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, μπορεί και πρέπει να επαναλειτουργήσει. Η επανεκκίνησή της είναι μονόδρομος. Έτσι μόνο δεν θα πάνε χαμένες οι θυσίες πολλών ετών και θα εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων οι οποίοι αγωνιούν».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα