Κύπρος: Τίτλοι τέλους σήμερα για την Συνεργατική Τράπεζα

Κύπρος: Τίτλοι τέλους σήμερα για την Συνεργατική Τράπεζα

Μετά από 100 χρόνια πορείας κατεβάζει ταμπέλες η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Ποιος την εξαγόρασε. Ανακατατάξεις στην κυπριακή τραπεζική αγορά

Το όραμα του συνεργατικού κινήματος που βρήκε έκφραση και στον τραπεζικό τομέα ως μία απάντηση στην τοκογλυφία που κυριαρχούσε τον περασμένο αιώνα δεν μπόρεσε να μείνει ζωντανό στην Κύπρο. Το τελευταίο συνεργατικό σχήμα του χώρου, η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, λειτουργεί από σήμερα κάτω από την στέγη της νέας Ελληνικής Τράπεζας η οποία εδώ και κάτι μήνες είχε εξαγοράσει το “καλό κομμάτι” της άλλωτε κραταιάς τράπεζας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ) ήταν έως και πρόσφατα το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Κύπρου, ενώ παλαιότερα η Ελληνική Τράπεζα – η οποία είχε επεκταθεί και στον ελλαδικό χώρο από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 – ήταν τέταρτη πίσω από Τράπεζα Κύπρου, Συνεργατική και Λαϊκή Τράπεζα.

Έχοντας λάβει τα τελευταία χρόνια κρατικές ενισχύσεις ύψους 1,7 δισ. ευρώ η ΣΚΤ είχε χάσει τον συνεταιριστικό της χαρακτήρα καθώς σχεδόν το σύνολο των μετοχών της άνηκε στο κυπριακό κράτος. Στα πλαίσια του σχεδίου αναδιάρθωσης του τραπεζικού τομέα που είχε υπογράψει η Κύπρος με τους δανειστές της δρομολογήθηκε η συρρίκτωση του πιστωτικού τομέα της χώρας.

Πως διαμορφώνονται τα μερίδια

Από σήμερα το πρωί το δίκτυο, οι 1.100 υπάλληλοι (σ.σ. άλλοι 1.027 έφυγαν με εθελουσία έξοδο) και οι 400.000 πελάτες της Συνεργατικής, εξυπηρετούνται πλέον από το δίκτυο της Ελληνικής Τράπεζας η οποία πλέον έχει πλησιάσει αρκετά την Τράπεζα Κύπρου στον χώρο των δανείων. Σύμφωνα με πληροορίες το μερίδιο που κατέχει η Τράπεζα Κύπρου στα εξυπηρετούμενα δάνεια υπολογίζεται στο 30%, της Ελληνικής Τράπεζας σε 22% (Συνεργατική 15%, Ελληνική 7%) ενώ τρίτη με μερίδιο της τάξης του 7% βρίσκεται η Eurobank Kύπρου. Σε ότι αφορά τις καταθέσεις η απόσταση είναι ακόμη πιο μικρή καθώς το μερίδιο της Κύπρου φθάνει στο 37% και της Ελληνικής στο 32%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα