Lamda Development: Ανακάμπτουν τα malls, τρέχουν οι εξελίξεις στο Ελληνικό

Lamda Development: Ανακάμπτουν τα malls, τρέχουν οι εξελίξεις στο Ελληνικό
Marina Tower, Ελληνικό INTIME NEWS

Μέσα στο Δεκέμβριο οι ανάδοχοι εργολάβοι για τα έργα υποδομών. Ολοκληρώνονται οι προπωλήσεις για βίλες και διαμερίσματα στον Πύργο της Μαρίνας. Τα σχέδια για το δεύτερο Πύργο μικτής χρήσης και τα εμπορικά στη Λ. Βουλιαγμένης.

Σημαντική αύξηση καθαρής κερδοφορίας στο εννεάμηνο του 2021 εμφάνισε η Lamda Development, αφενός λόγω της σταδιακής ανάκαμψης της δραστηριότητας των malls αλλά και από τη θετική επίπτωση ποσού 306 εκατ.ευρώ που προήλθε από την επανεκτίμηση, από ανεξάρτητο εκτιμητή, της αξίας των επενδυτικών ακινήτων της στο πρώην ακίνητο του Ελληνικού. Έτσι, στην τελική γραμμή κερδών εμφάνισε ποσό 209 εκατ.ευρώ έναντι ζημιάς 19,2 εκατ.ευρώ την αντίστοιχη περίοδο το 2020.

Η λειτουργική κερδοφορία από τα malls (The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos) στο εννεάμηνο του 2021 ανήλθε σε 31,2 εκατ.ευρώ παρουσιάζοντας οριακή μείωση 2% έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2020, καθώς αποκαθίστανται σταδιακά οι απώλειες από το lockdown των πρώτων μηνών της χρονιάς.

Στους μήνες Ιούλιος-Σεπτέμβριος, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων click-inside/click away στη λειτουργία των καταστημάτων και παρά τους συνεχιζόμενους περιορισμούς (π.χ. περιορισμός στον αριθμό των επισκεπτών), η μέση πληρότητα των εμπορικών κέντρων της Lamda Development παρέμεινε αμετάβλητη σε περίπου 99%.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων στα malls κατέγραψε σημαντική βελτίωση έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2020 (+22%), ενώ και τον Οκτώβριο παρατηρήθηκε επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του κύκλου εργασιών των καταστημάτων (+34%).

Οι εξελίξεις στο Ελληνικό

Πέραν των επιδόσεων των malls και τη σταδιακή επαναφορά στην εμπορική κανονικότητα, η Lamda επικεντρώνεται τους τελευταίους μήνες στην προώθηση των εργασιών της ανάπλασης του Ελληνικού.

Έχει ήδη πραγματοποιήσει πληθώρα προπαρασκευαστικών εργασιών σε σχέση με το έργο του Ελληνικού και έχει ολοκληρώσει τις εργασίες κατεδάφισης συγκεκριμένων κτισμάτων, η πρώτη φάση των εργασιών έχει ήδη ολοκληρωθεί από το Σεπτέμβριο 2020 (αφορά 30% του συνολικού όγκου κτιρίων προς κατεδάφιση). Η δεύτερη φάση έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο 2022 (αφορά 50% του συνολικού όγκου κτιρίων προς κατεδάφιση).

Οι μελέτες για την κύρια φάση κατασκευής των υποδομών έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολο τους ενώ ο διαγωνισμός για έργα υποδομών ύψους 250 εκατ.ευρώ προκηρύχθηκε τον Ιούλιο 2021 και οι καταθέσεις των σχετικών προσφορών αναμένονται μέσα στο Δεκέμβριο 2021. Οι μελέτες για το Μητροπολιτικό Πάρκο και τις αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Τέλος, οι πρόδρομες εργασίες που αφορούν την ανάπλαση και τη διαμόρφωση της παραλίας έχουν ήδη ξεκινήσει από το καλοκαίρι.

Σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά ακίνητα, για τα διαμερίσματα του Πύργου Κατοικιών της Μαρίνας, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για το 77% της πωλούμενης επιφάνειας (αντιστοιχεί σε περίπου 30χιλ τ.μ.), οι οποίες αντιστοιχούν σε δυνητικά μελλοντικά έσοδα ύψους 348 εκατ,ευρώ, όταν ολοκληρωθούν οι αγοραπωλησίες. Για τις βίλες, έχουν κατατεθεί προκαταβολές πελατών και για τις 27, με τα αντίστοιχα δυνητικά μελλοντικά έσοδα από την πώληση των οικοπέδων να υπολογίζονται σε 188 εκατ.ευρώ. Σημειώνεται ότι η διοίκηση της Lamda προτίμησε την επιλογή πώλησης οικοπέδων και όχι ολοκληρωμένων κατασκευών σε ότι αφορά τις βίλες, εκτιμώντας ότι το περιθώριο κέρδους σε επίπεδο κατασκευής είναι μικρό.

Η εταιρεία αναμένεται επίσης να συνάψει μέσα στο Δεκέμβριο τη δεσμευτική συμφωνία για τη συγκρότηση κοινοπραξίας μαζί με την Brook Lane που θα ανεγείρει τον δεύτερο Πύργο στο Ελληνικό (γραφεία+ξενοδοχεία), προς την πλευρά της Λ. Βουλιαγμένης. Η συνολική επένδυση εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, και οι εργασίες προβλέπεται να ξεκινήσουν το 2023 και να αποπερατωθούν το 2025.

Το έργο εντάσσεται σε αυτά της πρώτης πενταετίας και θα συνδυαστεί με την ανάπτυξη σημαντικών γραφειακών και εμπορικών χώρων από την ίδια πλευρά του Ελληνικού, εκεί δηλαδή όπου θα δημιουργηθεί το commercial hub, ολόκληρης της έκτασης.

Σημειώνεται επίσης πως πρόσφατα η διοίκηση της Lamda προχώρησε σε αναδιάταξη της ηγετικής ομάδας που τρέχει το development όλου του έργου, μετά τις παραιτήσεις στελεχών αλλά και την προσθήκη νέων έμπειρων στο δυναμικό της.

Πάρε μέρος στην έρευνα αναγνωστών του NEWS 24/7. Αφιέρωσε 3 λεπτά για να απαντήσεις γρήγορα και ανώνυμα! Ξεκίνα εδώ: Έρευνα News 24/7

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα