Ποια Black Friday; Η Singles’ Day τη στέλνει αδιάβαστη

Ποια Black Friday; Η Singles’ Day τη στέλνει αδιάβαστη

Όταν τα μεγέθη μιλούν οι Κινέζοι έχουν την τελευταία λέξη. Η δική τους Black Friday, η Singles’ Day, σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Καθώς έχουμε μπει για τα καλά στον αστερισμό του Black Friday ας μάθουμε ότι δεν είναι το μεγαλύτερο εμπορικό γεγονός στον πλανήτη. Οι Κινέζοι με το δικό τους Singles’ Day (σ.σ. η Ημέρα των Εργένηδων) στις 11 Νοεμβρίου έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε μία ημέρα κάνοντας την αμερικανική Μαύρη Παρασκευή να τα βάψει ακόμη πιο μαύρα.

Όπως φαίνεται και από το infographic του Statista το 2017 – που υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία και για τις δύο – οι πωλησεις μόνο της Alibaba στην Singles’ Day στην Κίνα είναι υπερδιπλάσιες σε σχέση με την Black Friday και την Cyber Monday μαζί, στo σύνολο των εταιρειών στις ΗΠΑ.

Φέτος η ψαλίδα αναμένεται να ανοίξει ακόμη περισσότερο καθώς οι πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Singles’ Day από την Alibaba ήταν αυξημένες κατά 27% σπάζοντας το περσινό ρεκόρ ήδη από τις 5μίση το απόγευμα της Κυριακής. Για να καταλάβουμε τα μεγέθη – αλλά και την καταναλωτική μανία των Κινέζων – χρειάστηκε μόνο 1 λεπτό και 25 δευτερόλεπτα από την στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα της Alibaba για να συγκεντρωθεί το πρώτο 1 δισ. δολάρια. Για τα 10 δισ δολάρια χρειάστηκε μόνο μία ώρα ενώ στο τέλος της ημέρας στα ταμεία της κινεζικής εταιρείας μπήκαν 30,8 δισ. δολάρια έναντι 25,3 δισ. πέρυσι.

Anti-Valentine Day

H Ημέρα των Εργένηδων δημιουργήθηκε ως αντίποδας εμπορικής γιορτής σε αυτή του Αγίου Βαλεντίνου. Έχει ξεκινήσει από την δεκαετία του ‘90 και γιορτάζεται σταθερά στις 11 Νοεμβρίου. Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία καθώς οπτικά οι τέσσερις άσοι (11/11) αντικατοπτρίζουν ότι πιο εργένικο μπορεί να βγάλει ένα ημερολόγιο.

Jack Ma, chairman of Alibaba Group Holding Ltd., gestures as he speaks at SoftBank World 2014 in Tokyo, Japan, on Tuesday, July 15, 2014. As SoftBank Corp. Chief Executive Officer Masayoshi Son pushes for a takeover of T-Mobile US Inc., the Japanese billionaire is asking banks to commit financing for a longer-than-usual amount of time, underscoring the intense regulatory review he faces. Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg *** Local Caption *** Jack Ma Bloomberg

Η ημέρα πήρε την σημερινή της εμπορική διάσταση πριν από δέκα χρόνια όταν ο Τζακ Μα, ο ιδρυτής της Alibaba εντόπισε ένα κενό στις πωλήσεις της εταιρείας μεταξύ της Χρυσής Εβδομάδας (σ.σ. εθνικής εορτής στην Κίνα, τον Οκτώβριο) και της Χριστουγεννιάτικης Περιόδου. Η εντυπωσιακή πορεία της Singles’ Day έχει προκαλέσει εμπορικό ενδιαφέρον και εκτός Κίνας, “σκοντάφτει” όμως στην μικρή απόσταση από την Black Friday.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα