Πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι οι Ελληνες ξενοδόχοι ως προς την προσβασιμότητα ΑμΕΑ

Πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι οι Ελληνες ξενοδόχοι ως προς την προσβασιμότητα ΑμΕΑ
Πακέτο τεχνολογιών ακουστικής προσβασιμότητας Eurokinissi

Μια ακόμα αποκαλυπτική έρευνα του ΙΤΕΠ, αναδεικνύει ότι τα ελληνικά ξενοδοχεία έχουν αρκετό δρόμο να διανύσουν, προκειμένου να καταστούν φιλικά σε άτομα με αναπηρίες.

Σημαντικά βήματα προς την εξυπηρέτηση συμπολιτών μας ΑμΕΑ, έχουν κάνει τα ελληνικά ξενοδοχεία. Κι αν κάποτε η προσβασιμότητα σε αυτούς τους συνανθρώπους μας, προκειμένου να απολαύσουν εξίσου με τους υπόλοιπους, τις χαρές των διακοπών, ήταν απαγορευμένη, τώρα διαπιστώνουμε ότι οι ξενοδόχοι παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση, καθώς και ο ανταγωνισμός το επιτάσσει.

Σύμφωνα με μια ακόμη έρευνα του ΙΤΕΠ, για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το 6,1% των ξενοδοχείων έχουν ειδική διαδρομή προς το ξενοδοχείο για άτομα με προβλήματα όρασης, το 58,6% διαθέτουν ράμπες για την πρόσβαση αμαξιδίου στην είσοδο του ξενοδοχείου, στο 89,45% η κύρια πόρτα εισόδου του ξενοδοχείου είναι επαρκώς φαρδιά για να χωράει αμαξίδιο (τουλάχιστον 90 εκ.), το 22,4% έχουν αυτόματη πόρτα, το 29% παρέχουν τη δυνατότητα χειροκίνητου ανοίγματος της πόρτας με διακόπτη στο κατάλληλο ύψος, το 2,2% έχουν ηχητικό σήμα πρόσβασης στην είσοδο του ξενοδοχείου για άτομα με προβλήματα όρασης και το 9,9% διαθέτουν αμαξίδια για πελάτες με μειωμένη κινητικότητα.

Ωστόσο, μολονότι το 66,9% των ξενοδοχείων διαθέτει χώρο στάθμευσης, το 75,9% εξ αυτών δεν έχει θέση στάθμευσης ΑμΕΑ.

Επίσης, μόλις το 30,9% των ξενοδοχείων διαθέτει δωμάτια για ΑμΕΑ, αλλά αν ληφθεί υπόψη, ότι η πλειονότητα των ελληνικών ξενοδοχείων έχει μέγεθος μέχρι 50 δωμάτια (μέσο μέγεθος επικράτειας 44 δωμάτια), προκύπτει ότι τηρείται το νόμιμο προβλεπόμενο ποσοστό δωματίων για ΑμΕΑ.

Από το 65% (6.487)  των ξενοδοχείων που δεν διαθέτουν δωμάτια ΑμΕΑ, στο 52,% οι πόρτες του δωματίου είναι κατάλληλες για την είσοδο του αμαξιδίου και στο 30,4% είναι εύκολη πρόσβαση του αμαξιδίου από το δωμάτιο στο μπάνιο.

Το 76,6% διαθέτει καρέκλες και τραπεζάκια κοντά στη ρεσεψιόν για άτομα με δυσκολίες στην κίνηση (ηλικιωμένα άτομα, έγκυες γυναίκες κλπ.), ενώ στον τομέα των ανελκυστήρων, το 65,7% έχει ελεύθερο χώρο μετακίνησης για το αμαξίδιο ανάμεσα σε ρεσεψιόν, lobby και ανελκυστήρες (χωρίς παχιά χαλιά που δυσκολεύουν την κίνηση) και στο 34,3% ο ανελκυστήρας χωράει αμαξίδιο (π.χ. άνοιγμα πόρτας τουλάχιστον 90 εκ.).

Κι ακόμα, στο 60,2% υπάρχει χώρος για άνετη κίνηση αμαξιδίου, στο 43,6% ο μπουφές είναι προσβάσιμος σε άτομα με αμαξίδιο και περίπου το 1/3 των ξενοδοχείων διαθέτουν κοινόχρηστες τουαλέτες για ΑμεΑ στο lobby του ξενοδοχείου.

Πάντως, περίπου 26% των ξενοδοχείων διαθέτει ειδική φωσφορίζουσα σήμανση και αντιολισθητική επίστρωση στα σκαλοπάτια

Ως προς τους συνεδριακούς χώρους, τα γυμναστήρια και τα σπα, ενώ η πλειονότητα των ειδικών αυτών χώρων (74,8%) είναι προσβάσιμοι από ΑμΕΑ, δεν παρέχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για τη χρήση τους από τα άτομα αυτά.

Στην έρευνα, μόνο το 18,1% των ξενοδόχων δήλωσε ότι υπάρχει κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για βοήθεια προς ΑμΕΑ, ενώ το 59,2% των ξενοδόχων έδειξε ενδιαφέρον συμμετοχής σε στοχευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης για παροχή βοήθειας σε ΑμΕΑ/ΑΜΚ.

Ένα ακόμα στοιχείο, είναι ότι το 46,4% των ξενοδοχείων διαθέτει πισίνα, αλλά από αυτά μόνο στο 42% είναι προσβάσιμη σε ΑμΕΑ και μόλις το 2,5% έχει ειδικό αναβατόριο για τη διευκόλυνση της εισόδου στο νερό ατόμων με κινητικά προβλήματα

Επίσης, το 19,5% διαθέτει παραλία, αλλά μόνο στο 45,7% είναι προσβάσιμη σε ΑμΕΑ, με ειδική διαδρομή, και μόλις το 5,7% έχει ειδική μηχανοκίνητη ράμπα (seatrac) για την είσοδο των ΑμΕΑ και των εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα

Όμως, από την άλλη, πάνω από το 74% των ξενοδόχων έχουν πρόθεση επένδυσης μέσω στοχευμένου χρηματοδοτικού εργαλείου για την αναβάθμιση της προσβασιμότητας του ξενοδοχείου σε ΑμΕΑ.

Καταλήγοντας, το 70,9% από τα 6.487 ξενοδοχεία που δεν διαθέτουν δωμάτια ΑμΕΑ, επιθυμούν ή ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε εγκαταστάσεις ΑμΕΑ σε ορισμένα από τα δωμάτια του ξενοδοχείου ή να διαμορφώσουν ειδικά δωμάτια για ΑμΕΑ και το 87,1% από τα 3.093 ξενοδοχεία που διαθέτουν δωμάτια ΑμΕΑ, επιθυμούν ή ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε εγκαταστάσεις στα δωμάτια αυτά ή να διαμορφώσουν επιπλέον δωμάτια ΑμΕΑ.

Παράλληλα, το 76,9% από τα 4.644 ξενοδοχεία που διαθέτουν πισίνα, επιθυμούν ή ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε αναβατόρια για άτομα με κινητικά προβλήματα και το 78,7% από τα 1.951 ξενοδοχεία που διαθέτουν παραλία, επιθυμούν ή ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε εγκαταστάσεις πρόσβασης των ΑμΕΑ στην παραλία.

Κατά συνέπεια, προθέσεις υπάρχουν αλλά χρειάζεται να ενισχυθούν και με χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα