Ποτοποιία Μελισσανίδη: Από το ούζο στο τσίπουρο και από το τσίπουρο στο τζιν

Ποτοποιία Μελισσανίδη: Από το ούζο στο τσίπουρο και από το τσίπουρο στο τζιν
Ο Δημήτρης Μελισσανίδης και η Νώπη Ρωμανίδου της Ποτοποιίας Μελισσανίδη

Η τρίτη γενιά της Ποτοποιίας Μελισσανίδη ανοίγει νέους δρόμους με στόχο τις αγορές του εξωτερικού και τις νεότερες ηλικίες

“Είμαστε η μοναδική ποτοποιία στην περιοχή μας και στους οκτώ γειτονικούς νομούς”. Με αυτά τα λόγια ο Δημήτρης Μελισσανίδης τρίτη γενιά ποτοποιός από την Αριδαία της Πέλλας περιγράφει την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος. Πολύ περισσότερο όταν βασικά προϊόντα είναι το ούζο και το τσίπουρο όπου το παράνομο χύμα έχει στραγγαλίσει ουκ ολίγες νόμιμες επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια.

Έχοντας πλέον στο πλευρό του, τόσο στην εταιρεία όσο και στην ζωή, την Νόπη Ρωμανίδου η οποία έχει διαγράψει επιτυχημένη πορεία στον χώρο του marketing στην Αθήνα, κάνουν τα βήματα που θα οδηγήσουν την Ποτοποιία Μελισσανίδη, που μετράει ήδη 95 χρόνια παρουσίας, στον δεύτερο αιώνα της ζωής της.

Στο ούζο Μακεδονίας Αρχοντικό, προστέθηκε πριν από δύο χρόνια το ομώνυμο τσίπουρο το οποίο έχει καταφέρει και έχει αποσπάσει σημαντικά μερίδια στην αγορά της Βορείου Ελλάδας και πλέον ξεκινάει να συστήνεται και στα νότια της χώρας. Το Τσίπουρο Αρχοντικό παράγεται από εξαιρετική πρώτη ύλη, την μοναδική τοπική ποικιλία σταφυλιού αμάσι ή όψιμο Αλμωπίας μιας περιοχής με πολυετή παράδοση και κουλτούρα στην απόσταξη τσίπουρου. Η επιλεγμένη ποικιλία είναι υψηλόβαθμη στις αλκοόλες της και για τον λόγο αυτό δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα στην απόσταξη. Το σταφύλι της είναι λευκό και κατάλληλο για οινοποίηση. Η απόσταξη αυτής της μοναδικής σε δυναμική πρώτης ύλης πραγματοποιείται σε μικρούς χάλκινους άμβυκες, μέθοδος που εξασφαλίζει απόλυτο έλεγχο της παραγωγής και πολύ ποιοτικό αποτέλεσμα.

Σε μερικές εβδομάδες αναμένεται να κάνει την εμφάνιση του και το τζιν Mataroa, που θα μας συστηθεί έως το πρώτο μεσογειακό τζιν καθώς η συνταγή του κρύβει επιλεγμένα συστατικά από όλη την λεκάνη της Μεσογείου όπως λεβάντα από την Γαλλία, αποξηραμένο μανταρίνι από το Μαρόκο, χαμομήλι από την Κύπρο, μαστίχα από την Ελλάδα, ρίζα ίριδας από την Ιταλία, πορτοκάλι από την Ισπανία κ.α.

Τα νέα προϊόντα θα έρθουν να προστεθούν στα δύο που είναι καθιερωμένα στην αγορά, το ούζο και το ξύδι. Το Ούζο Αρχοντικό παράγεται εξ αποστάξεως 100% στην περιοχή της Αλμωπίας με προσεκτικά επιλεγμένο γλυκάνισο από τη γη της Μακεδονίας, και συγκεκριμένα από τη Χαλκιδική και το Αμύνταιο. Παραμένει ιδιαίτερα μυρωδάτο και γλυκόπιοτο, με την ίδια συνταγή από το 1924. Συνολικά 14 βότανα και εκλεκτοί καρποί συναποστάζονται σε μικρούς χάλκινους άμβυκες με αγάπη, μεράκι και την παράδοση τριών γενεών. Εφαρμόζεται παραδοσιακή απόσταξη έξι ωρών και το κρυστάλλινο νερό από τις πηγές του Καϊμακτσαλάν, προσδίδει τη μοναδικότητα του Ούζου Αρχοντικό.

Tέλος τo Ξύδι Λιαστό παράγεται σε τέσσερις μορφές. Βαλσάμικο ερυθρό από την ποικιλία σταφυλιών μαυροδάφνη, βαλσάμικο λευκό από την ποικιλία σταφυλιών μοσχάτο, ξύδι από λευκό κρασί και ξύδι από κόκκινο κρασί από εκλεκτές ποικιλίες σταφυλιών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα