Τα οφέλη της συνεργασίας Lavipharm – Tikun Olam

Διαβάζεται σε 2'
Κάνναβη
Κάνναβη ISTOCK

Ξεκινά επίσημα η διανομή των σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης από την Laviphram, τα οποία παράγονται εγχωρίως στη μονάδα που έχει δημιουργήσει η ισραηλινή εταιρεία.

Τις πτυχές της συνεργασίας της με την πολυεθνική Tikun Olam για τη διανομή του πρώτου τοπικώς παραγόμενου σκευάσματος φαρμακευτικής κάνναβης παρουσίασε χθες επισήμως η φαρμακοβιομηχανία Lavipharm.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Τηλέμαχος Λαβίδας εκτίμησε πως η δραστηριότητα της φαρμακευτικής κάνναβης θα αποφέρει ετήσια έσοδά άνω των 8,5 εκατ. ευρώ φέτος για την ελληνική εισηγμένη φαρμακευτική εταιρεία, μετά την αδειοδότηση του προϊόντος το οποίο παράγεται στην Ελλάδα από το εργοστάσιο της ισραηλινής Tikun Olam στην Κόρινθο. Κατά τις εκτιμήσεις η συνολική αγορά για τα συγκεκριμένα σκευάσματα αναμένεται να ανέλθει σε 400 εκατ.ευρώ τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως η Tikun Olam πέρα από τις επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη φαρμακευτικών σκευασμάτων κάνναβης κατασκεύασε το πρώτο στη χώρα εργοστάσιο και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής θυγατρικής, κ. Ν. Μπέης ανάφερε πως το ύψος της επένδυσης για τη δημιουργία της μονάδας ξεπέρασε τα 47 εκατ. ευρώ. Υλοποιήθηκε σε μια ιδιόκτητη έκταση 60 στρεμμάτων, όπου περιλαμβάνονται 21.000 τ.μ. υβριδικά θερμοκηπία τελευταίας τεχνολογίας και πάνω από 3.500 τ.μ. πρότυπης φαρμακευτικής μονάδας με δυνατότητα παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης σε διάφορες φαρμακοτεχνικές μορφές, κάτω από αυστηρά πρότυπα. Το πρώτο προς διανομή σκεύασμα φαρμακευτικής κάνναβης έχει εγκριθεί ενώ αναμένονται νέα αντίστοιχα προϊόντα να λανσαριστούν μέσα στο 2024.

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης που χαιρέτησε την εκδήλωση μίλησε για μια «σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία για την Ελλάδα»

Τέλος, σημειώνεται πως η Lavipharm είναι μια από τις παλαιότερες ελληνικές βιομηχανίες, καθώς ιδρύθηκε πριν από 113 χρόνια και πλέον έχει περάσει στην 4η γενιά, ενώ στο χρηματιστήριο εισήλθε το 1995. Η διοίκηση της εταιρείας, προ λίγων ημερών, με αφορμή τη διακοπή της λειτουργίας της φαρμακαποθήκης επικαιροποίησε τους στόχους για το τζίρο. Το 2023 περιμένει 52,2 εκατ. ευρώ, το 2024 72,5 εκατ. ευρώ, το 2025 86,13 εκατ. ευρώ και το 2026 102,6 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε εξαγορές των αναλγητικών φαρμάκων Lonarid και Lonalgal που αξιοποιεί διεθνώς, του Flagyl για την εγχώρια αγορά, όπως και για την παραγωγή του Catapresan στην Ελλάδα από το 2024, έλαβε την στρατηγική απόφαση αποχώρησης από μη αποδοτικές δραστηριότητες (φαρμακαποθήκες/3PL), ενώ επενδύει σε νέα γραμμή παραγωγής για τα διαδερμικά κ.ά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα