Μασούτης: Η επέκταση σε τουριστικές περιοχές και Αττική και η “ρότα” του real estate

Διαβάζεται σε 5'
Μασούτης: Η επέκταση σε τουριστικές περιοχές και Αττική και η “ρότα” του real estate
INTIME

Η αλυσίδα μέσα από επενδύσεις συνολικού ύψους 24 εκατ. προτάσσει στοχευμένα ανοίγματα καταστημάτων, κύρια, σε τουριστικές περιοχές και Αττική, όπου έχει μεγάλα περιθώρια διείσδυσης.

Με μοντέλο που συνδυάζει βασικά σημεία “αναφοράς” του ελληνικού οργανωμένου λιανεμπορίου, δηλαδή συγκροτημένη πολιτική προσφορών, πολυτελείς και άνετες σάλες, που δίνουν τη βέλτιστη εμπειρία αγορών, μεγάλη γκάμα κωδικών, που “εντάσσονται” στη λογική “προσιτή πολυτέλεια”, αλλά και έντονη αναφορά στην τοπικότητα με ειδική, μάλιστα, γκάμα προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας  η εταιρεία Μασούτης βάζει πλώρη για τζίρους άνω του 1 δισεκ. ευρώ.

Συγκεκριμένα η Μασούτης, το 2023, αφού πέρασε το ψυχολογικό όριο του 1 δισ. ευρώ, φτάνοντας τις πωλήσεις της στα 1,07 δισ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο 16%,  το α’ τρίμηνο του 2024, “τρέχει” με ρυθμό 7,5%. Κι αυτό σε μια δύσκολη συγκυρία για την αγορά, όπου, όπως φαίνεται από τα τελευταία δεδομένα, καταγράφονται “σημάδια” για “φρένο” στις πωλήσεις, τόσο στον τζίρο όσο και στους όγκους. Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση της αλυσίδας περιμένει πάντως μία οριακή αύξηση σε σχέση με το 2023.

Οι “μοχλοί”

Με δεδομένες, προφανέστατα, τις μεγάλες προκλήσεις για το λιανεμπόριο που έχουν να κάνει τόσο με την αναμενόμενη πτώση της εσωτερικής ζήτησης, αλλά και τον “κορεσμό” στον κλάδο, όπου η αναλογία διαθέσιμων τετραγωνικών καταστημάτων ανά κάτοικο, είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ (δηλαδή κάθε κάτοικος έχει πολλά σούπερ μάρκετ στη διάθεσή του να επιλέξει) η εταιρεία “βλέπει” την αναπτυξιακή της πορεία μέσα μια σειρά άξονες.

Πρώτα δρομολογεί όπως επανειλημμένα έχει αναφέρει η διοίκησή της, απαντήσεις στο θέμα του πληθωρισμού τόσο με ένταση προσφορών και μετακύλιση μέρους της κερδοφορίας στους καταναλωτές, αλλά και ανάπτυξη των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Παράλληλα μέσα από επενδύσεις συνολικού ύψους 24 εκατ. προτάσσει στοχευμένα ανοίγματα καταστημάτων, κύρια, σε τουριστικές περιοχές και Αττική, όπου έχει μεγάλα περιθώρια διείσδυσης. Ειδικά στην Αττική εξετάζει το πώς θα αυξήσει το αποτύπωμα της, που παραμένει μικρό με ένα μερίδιο μόλις πέριξ του 3%. Ουσιαστικά, επιδιώκει να “χτίσει” ένα άκρως αποδοτικό δίκτυο με απώτερο στόχο να φτάσει να κατέχει μερίδιο αναλογικό με τον εθνικό μερίδιο, που ήδη διαθέτει, δηλαδή, ένα 10% του συνολικού τζίρου.

Επιπλέον, δρομολογεί σχέδιο για ενίσχυση της διαδικασίας ανάπτυξης με δικαιόχρηση – franchise, σε σημεία όπου υπάρχει δυσκολία με την ανεύρεση ακινήτων ή την οργανική ανάπτυξη. Άλλωστε, το μοντέλο αυτό του franchise “κουμπώνει” με τις νέες απαιτήσεις ευελιξίας και μείωσης του λειτουργικού κόστους, που αναζητά το σύγχρονο λιανεμπόριο.  Έτσι, προωθεί τη σταδιακή μετεξέλιξη των 159 καταστημάτων Express Market, που είναι ουσιαστικά το δίκτυο, όπου σήμερα διαθέτει προϊόντα της, σε κλειστό franchise. Πρώτο βήμα θα είναι το πιλοτικό άνοιγμα  με σημάνσεις “Μασούτης”, 19 καταστημάτων franchise με αρχή απ’ τη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης, η αλυσίδα έχει δεχθεί προτάσεις για την ένταξη μέσα στα μεγάλα καταστήματα της κάποια shop in shops από γνωστά brands της λιανικής.

Την ίδια ώρα αναπτύσσει υποδομές για cash and carry θέλοντας σταδιακά να χτίσει θέση σε έναν ενδιαφέροντα κλάδο, ενώ προωθεί και το πλάνο για αξιοποίηση των ακινήτων που διαθέτει έχοντας και αναφορά στο real estate.

Η ανάπτυξη δικτύου

Η στρατηγική αυτή αποτυπώθηκε σε συνάντηση με δημοσιογράφους από τη διοίκηση, με εύγλωττο και σαφή τρόπο, κατά την εκδήλωση για τα “θυρανοίξια” του ανακαινισμένου υπερμάρκετ στο 1ο χλμ. Εθνικής Οδού Λευκίμμης Κέρκυρας, στο νησί των Φαιάκων, όπου η Μασούτης “γράφει” το 4% του συνολικού τζίρου της, δηλαδή, περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο κατάστημα έχει ωφέλιμο χώρο 1600 τμ αλλά και σημαντικό αποθηκευτικό χώρο.  Συνολικά απασχολεί 314 εργαζόμενους στο νησί, 230 γυναίκες και 84 άνδρες. Πρόθεση, μάλιστα, της αλυσίδας, όπως έλεγε στην Κέρκυρα, στους εκπροσώπους του τύπου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γιάννης Μασούτης είναι η δημιουργία Cash & Carry σε ιδιόκτητο χώρο απέναντι απ’ το κατάστημα στην Κέρκυρα που εγκαινίασε το περασμένο Σάββατο με έναρξη λειτουργίας το 2025.

Να σημειωθεί ότι στην Κέρκυρα, η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα σούπερ μάρκετ έχει ηγετική παρουσία με απαρχή το 2022 μετά τη συμφωνία με τη ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε. και την απόκτηση των 18 καταστημάτων της Γαλαξίας και Μαρκάτο.

Όπως ανέφεραν ειδικότερα τα στελέχη της εταιρείας στο περιθώριο των εγκαινίων του ανακαινισμένου υπερμάρκετ στο 1ο χλμ. Εθνικής Οδού Λευκίμμης Κέρκυρας, η επέκταση σε τουριστικές περιοχές και δη στα Επτάνησα  θα συνεχιστεί.

Ήδη, η Μασούτης πριν λίγες ημέρες απέκτησε έναντι 1,7 εκατ. ευρώ δύο οικόπεδα στη Λευκάδα (σ.σ από σύμπτωση το όνομα του ιδιοκτήτη των εκτάσεων ήταν Σκλαβενίτης όχι όμως της αλυσίδας αλλά συνονόματος της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας).

Σημειωτέον πως πλέον τα νησιά συνεισφέρουν περίπου το 14% του κύκλου εργασιών της αλυσίδας, χωρίς βέβαια να υπολογίζεται η συμμετοχή στο ΣΥΝΚΑ στην Κρήτη, που δεν ενοποιείται στις οικονομικές καταστάσεις της Μασούτης.

Στοχευμένες κινήσεις

Πάντως η διοίκηση της εταιρείας προωθεί ένα ισορροπημένο σχέδιο ανάπτυξης καθώς τα περιθώρια συγκέντρωσης με εξαγορές είναι περιορισμένα. Προκρίνει, δε, λύσεις αγοράς γης με δεδομένο και και οι μισθώσεις έχουν εκτοξευτεί, αλλά και οι απαιτήσεις όσων “σκέφτονται” να πουλήσουν τις αλυσίδες και τα σημεία τους είναι συχνά υπέρογκες.

Ήδη, η εταιρεία έχει μπει στον τομέα αξιοποίησης ακινήτων με έκταση στις Τρεις Γέφυρες, όπου υλοποιείται κατασκευή ενός υπερκαταστήματος και δύο εννιαόροφων πολυκατοικιών, ενώ προβλέπονται το άνοιγμα δύο νέων καταστημάτων σε Νέα Σμύρνη και Χαλκίδα. Μέσα στο 2024, θα πραγματοποιηθεί και ανακαίνιση 15 καταστημάτων, από τα οποία 12 στην περιφέρεια και τρία στην Αθήνα ενώ μέχρι σήμερα από τις αρχές του χρόνου έχουν ανακαινιστεί πέντε καταστήματα ένα στη Σαντορίνη, δύο στην Κέρκυρα, ένα στην Μήλο και ένα στα Τρίκαλα.

Να σημειωθεί στο πλάνο είναι και η ενδεχόμενη δημιουργία νέας εταιρείας στην οποία θα εισφερθούν επιλεκτικά κάποια ακίνητα και κάποιες εκτάσεις τις οποίες έχει ήδη και αυτές που πρόκειται να αποκτήσει στο μέλλον.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα