Τι ενώνει τους ορυζώνες, τα βουβάλια, το ούζο και το παγωτό ”κασάτο”;

Διαβάζεται σε 8'
Τι ενώνει τους ορυζώνες, τα βουβάλια, το ούζο και το παγωτό ”κασάτο”;

Οι Σέρρες αναζητούν την τουριστική άνοιξη σε μια περίοδο που η τοπική οικονομία βρίσκεται σε σταυροδρόμι.

Ο κάμπος των Σερρών, ένα “ιερό δισκοπότηρο” του Β΄ Βαλκανικού πολέμου, όπου με τη μαεστρία των στρατηγών του επιτελείου του Ελ. Βενιζέλου και του Αρχιστρατήγου, τότε, Κωνσταντίνου, μετά τη μάχη “Κιλκις- Λαχανά” και τη θυσία σχεδόν 9.000 παλικαριών, ελευθερώθηκε κι έγινε μέρος του εθνικού κορμού, την εποχή αυτή, ετοιμάζεται να δεχτεί την άνοιξη.

Αναπαύεται, δηλαδή, για να δεχτεί αργότερα την σπορά των ορυζώνων, που παράγουν το πολύτιμο ρύζι καρολίνα, απαραίτητο για τους μύστες των γεμιστών, του “γαμοπίλαφου”, αλλά “πόλος έλξης” σωρείας ελληνοποιήσεων.

Κι ενώ η άνοιξη, δειλά – δειλά, “σκάει” μύτη, πρασινίζοντας τις πλαγιές της μοναδικής οικοπεριοχής της Κερκίνης, στήνοντας “σκηνικό” για τα αμέριμνα νεροβούβαλα και δίνοντας, στις πολυπληθείς αμυγδαλιές, ειδικά, πιο νότια στην Αμφίπολη, όπου και ο κάπως ξεχασμένος τύμβος Καστά, το “νυφικό ντύμα” της εποχής, η πόλη, κραταιά άλλοτε, αλλά με θέματα αναπτυξιακού προσανατολισμού σήμερα, αναζητά βηματισμό με άπλωμα και στον τουρισμό.

Η τοπικότητα

Με την παρουσία εμβληματικών βιομηχανικών μονάδων, η πόλη τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί οικονομική πίεση λόγω της κρίσης, ενώ, βέβαια, όντας μια “ανάσα” από τη Θεσσαλονίκη ψάχνει να βρει διακριτό στίγμα, με το δικό της “φως” και τις δικές της αναφορές, πολλές από αυτές καλά κρυμμένες, αλλά διαθέσιμες σε όσους μπουν στον κόπο να τις γνωρίσουν.

Με μεγάλη παράδοση στην ποτοποιία και ειδικά στην παρασκευή ούζου, καθώς η πόλη φιλοξενεί ακόμη εμβληματικές ιστορικές μπράντες, με μια νέα δυναμική γαστρονομία, με βάση τα βουβάλια της Κερκίνης, να αναπτύσσεται, με την ιστορία να αποκαλύπτεται από μια σειρά Βυζαντινά, Οθωμανικά μνημεία αλλά και τα σημάδια της σύγχρονης ιστορίας από την επίπονη προσπάθεια για τη συγκρότηση του νέου ελληνικού κράτους παντού, η πόλη, από όπου ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλης, ως δικηγόρος, πλέον μπαίνει σε μια αφετηρία προκλήσεων. Αποκτά ένα θεματικό πάρκο παγωτού, που φιλοδοξεί να τη βάλει στον χάρτη επισκεπτών και περιηγητών. Δημιουργός του η γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι, που έχει την έδρα της εκεί και φέτος συμπληρώνει 70 χρόνια παρουσίας.

 

Ουσιαστικά η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία “πατά” στη μεγάλη παράδοση του τόπου, στην κτηνοτροφία, καθώς, ο νομός Σερρών έχει τη μεγαλύτερη γαλακτοπαραγωγική ζώνη της χώρας, σε αγελαδινό γάλα, με 350.000 τόνους από τους 600.000, που έχει συνολικά η χώρα. Ποσότητα, βέβαια, που είναι βάση για την παραγωγή γιαούρτης αλλά και άλλων γαλακτοκομικών, τόσο από την Κρι Κρι που εξελίσσεται σε “εθνικό πρωταθλητή” με πωλήσεις το 2023 άνω των 215 εκατ, ευρώ, εκ των οποίων το 50% στο εξωτερικό, όσο κι από την τοπική “ΣΕΡΓΑΛ” αλλά και άλλες μικρότερες μονάδες, όπως την artisanal “Μιχάλης”.

Τα θεματικά πάρκα

Έτσι με “βατήρα” τον σκηνικό αυτό η Κρι Κρι κάνει “ντεμπούτο” στα θεματικά πάρκα, σε ένα πεδίο που γνωρίζει καλά, το παγωτό. Αυτό που ο Γιώργος Τσινάβος, ένας επίμονος ηπειρώτης, ξεκίνησε να φτιάχνει και να πουλά πριν 70 χρόνια, αναζητώντας μέλλον σε μια ρημαγμένη μετεμφυλιακή Ελλάδα. Το “κασάτο” του έγινε περιώνυμο και ακόμη και σήμερα αποτελεί “πετράδι” του στέμματος της Κρι Κρι έχοντας μάλιστα στη συνταγή του και φρέσκο γάλα, σε μια συγκυρία που η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία βάζει μπρος νέα πλάνα, τόσο για την εσωτερική όσο και την εξωτερική αγορά.

Γιορτάζοντας, λοιπόν, 70 χρόνια σταθερής αναπτυξιακής πορείας η εταιρία, όπως αναφέρει, ανταποδίδει την εμπιστοσύνη του κοινού, δημιουργώντας το πρώτο Θεματικό Πάρκο «Εργοστάσιο Παγωτού» στην Ελλάδα, ένα μοναδικό και πρωτοποριακό πάρκο εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα για μικρούς και μεγάλους, αλλά και έναν πόλο τουριστικής έλξης για την πόλη των Σερρών και σημείο αναφοράς για τη βιομηχανία του παγωτού στην Ελλάδα.

Το «Εργοστάσιο Παγωτού», ένα φιλόξενο και βιωματικό πάρκο και μουσείο παγωτού, αποτελεί, σύμφωνα με την εταιρεία, έναν ειδικά σχεδιασμένο χώρο 2.000 τ.μ., τμήμα ενός καθαρά σύγχρονου βιομηχανικού χώρου, όπου οι επισκέπτες θα ξεναγούνται σε έξι διαφορετικές αίθουσες ταξιδεύοντας στον χρόνο, ανακαλύπτοντας τα μυστικά του παγωτού, την ιστορία αλλά και την εξέλιξή του, ενώ στο τέλος, θα έχουν την ευκαιρία να παρασκευάζουν και να δοκιμάζουν τη δική τους αγαπημένη γεύση στο εργαστήρι παγωτού.

Το Εργοστάσιο Παγωτού πρόκειται να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό στις 12 Μαρτίου 2024, με μια περίοδο εκπτωτικών εισιτηρίων κατά το πρώτο διάστημα και θα προσφέρει συναρπαστικές στιγμές και εκπλήξεις μέσα από μία μοναδική εμπειρία ξενάγησης με βιωματικό τρόπο σε οικογένειες, νέους και σχολεία τόσο από την τοπική κοινωνία όσο και από ολόκληρη την Ελλάδα.

Στόχος της Κρι Κρι με τη δημιουργία του Θεματικού Πάρκου, όπως αναφέρει, είναι να επιστρέψει στην κοινωνία την εμπιστοσύνη που της έχει δείξει έμπρακτα στη διάρκεια των 70 χρόνων λειτουργίας της, να αγκαλιάσει αλλά και να στηρίξει ακόμα περισσότερο την τοπική κοινωνία. Είναι, δε, ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχίσει με ανάπτυξη κι άλλων πάρκων παγωτού και σε άλλα μέρη, καθώς βέβαια, η μπράντα ταξιδεύει δυναμικά ανά την Ελλάδα και τον κόσμο.

Χαρακτηριστικά, την περασμένη Δευτέρα, σε ειδική προς τα ΜΜΕ, παρουσίαση, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Κρι Κρι, Παναγιώτης Τσινάβος, δήλωσε σχετικά: «Η Κρι Κρι φέτος συμπληρώνει 70 χρόνια λειτουργίας στη χώρα μας, στήριξης της Ελληνικής παραγωγής και διαρκούς ανάπτυξης με όραμα, συνέπεια και φροντίδα για τους ανθρώπους μας. Γιορτάζουμε αυτή τη σημαντική επέτειο με τη δημιουργία του Εργοστασίου Παγωτού, ενός σύγχρονου θεματικού πάρκου στην πόλη των Σερρών, το οποίο αποτελεί το δώρο μας στην ελληνική κοινωνία που μας δείχνει έμπρακτα την εμπιστοσύνη της όλα αυτά τα χρόνια.

Σκοπός μας είναι χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα να επισκέπτονται το Θεματικό Πάρκο κάθε χρόνο, γνωρίζοντας έτσι τον κόσμο του, ενώ όραμά μας είναι η διάδοση της ιστορίας του ελληνικού παγωτού στις επόμενες γενιές. Σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι και σε αυτή την επιτυχημένη πορεία της Κρι Κρι, συνοδοιπόροι μου ήταν όλοι οι εργαζόμενοι, οι πελάτες αλλά και οι συνεργάτες μας, τους οποίους ευχαριστώ από καρδιάς για τη σπουδαία συμβολή τους. Γιατί τα 70 Χρόνια είναι μόνο η αρχή!».

Η επιχειρηματική πορεία

Υπενθυμίζεται, ότι μέσα από μια διαδρομή συνεχούς ανάπτυξης, βασισμένης στην άψογη ποιότητα, την καινοτομία, την ελληνική παραγωγή και την εξωστρέφεια, η Κρι Κρι, σύμφωνα με τη διοίκηση, «έχει διαγράψει μια σπουδαία ιστορία εδώ και 70 χρόνια στην ελληνική αγορά. Σήμερα αποτελεί τον Νο1 παραγωγό γιαουρτιού στην Ελλάδα, ενώ για μία ακόμα χρονιά το brand της βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε πωλήσεις παγωτού στην ελληνική αγορά.

Πρωτοπορεί στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης με επενδύσεις στις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στηρίζει την τοπική παραγωγή γάλακτος μέσα από τη συνεργασία της με κτηνοτρόφους από την κοιλάδα των Σερρών και ενισχύει τις εξαγωγές της με αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και το 2023, καταγράφοντας ισχυρή διψήφια αύξηση των πωλήσεών της, οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν τα €215 εκατ. Σημειώνεται πως το 50% του τζίρου της Κρι Κρι προέρχεται από εξαγωγές, με την εταιρεία να έχει παρουσία σε 42 χώρες και 5.500 σημεία πώλησης στα Βαλκάνια.

Επιπρόσθετα, την τελευταία δεκαετία η Κρι Κρι έχει επενδύσει το ποσό των €100 εκατ. σε πάγιο εξοπλισμό, ενώ τη διετία 2024 – 2025 η σερραϊκή βιομηχανία γάλακτος σχεδιάζει να υλοποιήσει επενδύσεις ύψους €30 εκατ., οι οποίες θα εστιάζουν στον τομέα της βιωσιμότητας. Τέλος, σήμερα απασχολεί περισσότερους από 600 εργαζόμενους, ενώ μόνο το 2023 προχώρησε σε 100 νέες προσλήψεις».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα