Τι σημαίνει η νίκη του Μακρόν για τις επιχειρήσεις και τις αγορές

Τι σημαίνει η νίκη του Μακρόν για τις επιχειρήσεις και τις αγορές

Τι έχουν να περιμένουν επενδυτές και επιχειρηματίες από τον πρώην Γάλλο τραπεζίτη

του Ντέιβιντ Μόρις

Ο κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας ύστερα από τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών, αφήνοντας πίσω του με διαφορά 30 ποσοστιαίων μονάδων την ακροδεξιά εθνικίστρια υποψήφια Μαρίν Λεπέν.

Η νίκη του Μακρόν θα επιτρέψει σε όσους ανησυχούν για την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη να νοιώσουν μια ανακούφιση. Σίγουρα, όμως, δεν πρόκειται να βάλει ένα τέλος στις υποβόσκουσες ανησυχίες που ενσωματώνει η Λεπέν.

Οι επενδυτές είχαν ήδη στοιχηματίσει σε μια νίκη του Μακρόν, με τους περιφερειακούς χρηματιστηριακούς δείκτες να αυξάνονται κατά 4% περίπου τις εβδομάδες πριν τις εκλογές. Σύμφωνα με τον Πίτερ Ντονισάνου, αναλυτή της Wells Fargo, αυτό σημαίνει ότι η νίκη του Μακρόν θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ένα μέτριο κύμα πωλήσεων μετοχών καθώς οι επενδυτές επιζητούν κέρδη.

Μακροπρόθεσμα, η νίκη του Μακρόν είναι θετική για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, αλλά μένει να αποδειχθεί αν θα αλλάξει πραγματικά τους όρους του παιχνιδιού. Ο μεγαλύτερος φόβος που συνόδευσε τις γαλλικές εκλογές ήταν μια έξοδος της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση νίκης της Λεπέν.

Οι αναλυτές είχαν προειδοποιήσει ότι ένα Frexit θα ήταν πολύ πιο καταστροφικό, οικονομικά, σε σχέση με το Brexit, επειδή θα έβγαζε τη Γαλλία εκτός της Ευρωζώνης. Επίσης, μια τέτοια εξέλιξη θα απειλούσε τη σταθερότητα της ίδιας της ΕΕ, και όλα τα οφέλη που έχουν προκύψει από τα ανοιχτά σύνορά της.

Ο πρώην τραπεζίτης Μακρόν, αντιθέτως, έχει υποσχεθεί ότι θα υιοθετήσει μια φιλοευρωπαϊκή στάση υπέρ της απελευθέρωσης των αγορών. Ακόμα σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι ο Μακρόν έχει πει ότι θα εργαστεί για την απορρύθμιση ενός συστήματος εργασιακών σχέσεων που πολλοί κατηγορούν για το ότι η ανεργία στη Γαλλία έχει κολλήσει στο 10%. Ο Μακρόν έπαιξε μείζονα ρόλο στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες ως υπουργός οικονομικών στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Επίσης, ο Μακρόν έχει ζητήσει την αύξηση των επενδύσεων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Παρά τη μεγάλη διαφορά των 30 ποσοστιαίων μονάδων, οι περισσότεροι Γάλλοι ψηφοφόροι φαίνεται ότι πιο πολύ αντιτάσσονται στον εθνικισμό της Λεπέν παρά στρατεύονται με την απορρύθμιση που πρεσβεύει ο Μακρόν. Και η αλήθεια είναι ότι το αποτέλεσμα της Λεπέν είναι πολύ υψηλό για τα δεδομένα του ακροδεξιού εθνικισμού στη Γαλλία.

Ο Μακρόν θα βρεθεί αντιμέτωπος με αυτή την αναδυόμενη δύναμη, καθώς και με την παραδοσιακή γαλλική αριστερά. Η απόπειρα απορρύθμισης της αγοράς εργασίας πέρυσι οδήγησε σε τεράστιες διαδηλώσεις, και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να περάσει τις μεταρρυθμίσεις με διατάγματα, εκτός της νομοθετικής οδού.

Με άλλα λόγια, η νίκη του Μακρόν πράγματι αποτρέπει τα χειρότερα για τις ευρωπαϊκές αγορές. Όμως, για να πραγματοποιήσει τη φιλοδοξία του να κάνει τη Γαλλία μια πιο δυναμική και ανοιχτή χώρα, θα κληθεί να υπερπηδήσει σοβαρά εμπόδια.

Πηγή: fortune.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ FORTUNEGREECE:

EBRD: Επενδύσεις ενός δισ. ευρώ σε μόλις 18 μήνες στην Ελλάδα
Τι μπορεί να διδάξει στην Ελλάδα το Αζερμπαϊτζάν για την έξοδο από την κρίση
TethysBox: Μία γευστική εμπειρία ελληνικών υγιεινών σνακ

Φωτογραφία: AP Photo/Christophe Ena

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα