United Group: 1,2 δισ. ευρώ για την πώληση τηλεπικοινωνιακών υποδομών στη Saudi Telecom – Τι αναφέρει η εταιρεία

United Group: 1,2 δισ. ευρώ για την πώληση τηλεπικοινωνιακών υποδομών στη Saudi Telecom – Τι αναφέρει η εταιρεία
Τηλεπικοινωνίες iStock

Η Saudi Telecom Εξαγοράζει το 100% του δικτύου πύργων κινητής τηλεφωνίας που διαθέτει η United Group σε Βουλγαρία, Κροατία και Σλοβενία.

Ένα από το πιο μεγάλα deals που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη ανακοίνωσε η UnitedGroup, που εξαγόρασε στην Ελλάδα τη Fothnet και τη Wind και τις συγχώνευσε υπό την επωνυμία NOVA. Με βάση την εταιρεία, μέσω της συμφωνίας, η Saudi Telecom Εξαγοράζει το 100% του δικτύου πύργων κινητής τηλεφωνίας που διαθέτει η United Group σε Βουλγαρία, Κροατία και Σλοβενία (TowerCo).

Να σημειωθεί ότι η United Group είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να πουλήσει το συγκεκριμένο περιουσιακό της στοιχείο από τον περασμένο Οκτώβριο, με σύμβουλο την Goldman Sachs προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματικές ροές για να καλύψει ομόλογα, που λήγουν το 2024 και 2025. Γι΄αυτό το σκοπό είχε προσλάβει.

Με βάση όσα αναφέρονται από την εταιρεία που ελέγχει τη NOVA στην Ελλάδα:

Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά deals που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη. Μέσω της συμφωνίας, η Saudi Telecomεξαγοράζει το 100% του δικτύου πύργων κινητής τηλεφωνίας που διαθέτει η United Group, σε Βουλγαρία, Κροατία και Σλοβενία (TowerCo).

Η συμφωνία αποτιμά την TowerCo σε 1,22 δισ. ευρώ, ενώ τονίζεται, ότι η συναλλαγή αντιπροσωπεύει έναν εξαιρετικά υψηλό πολλαπλασιαστή Enteprise Value / EbitdaAL για το 2022, ύψους 20,1x.

Επίσης, η Saudi Telecom, μέσω της θυγατρικής της, TAWAL, αποτελεί τον μεγαλύτερο ολοκληρωμένο πάροχο υποδομών ICΤ στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, με περισσότερους από 16.000 πύργους κινητής τηλεφωνίας.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη επένδυση που πραγματοποιεί ο Σαουδαραβικός κολοσσός στις Τηλεπικοινωνίες στην Ευρώπη, ενώ αναφέρεται, ότι η πώληση της υποδομής ακολουθεί τη διεθνή τάση για διαχωρισμό των υποδομών των πύργων κινητής τηλεφωνίας από τους τηλεπικοινωνιακούς φορείς, με τα έσοδα να ενισχύουν την United Group στην περαιτέρω ανάπτυξή της.

Ο ρόλος της BC Partners

Υπενθυμίζεται ότι η BC Partners κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της United Group. Μάλιστα πηγές της εταιρείας αναφέρουν ότι “υπό την ηγεσία του Νίκου Σταθόπουλου, η ιδιοκτήτρια εταιρεία της NOVA υλοποιεί ένα στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης που την καθιστά πρωταγωνίστρια στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών και των Mediaστη Νοτιοανατολική Ευρώπη.”

Σήμερα, η United Group έχει παρουσία σε 8 χώρες, συντηρεί 15.000 θέσεις εργασίας και παρέχει υπηρεσίες σε περισσότερους από 15.000.000 πελάτες, ενώ τα ετήσια έσοδά της ανέρχονται σε 2,7 δισ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές κοντά στα εμπλεκόμενα μέρη αναφέρουν “πως ο ρόλος του Νίκου Σταθόπουλου ήταν κομβικός για την επίτευξη της συμφωνίας. Ηδιαπραγματευτική δεινότητα του Έλληνα Προέδρου της BC Partners και τηςUnited Group, αλλά και η διεθνής του αναγνώριση στάθηκαν καθοριστικές για την επίτευξη ενός εξαιρετικά μεγάλου πολλαπλασιαστή (20,1x), αλλά και ενός τόσο υψηλού τιμήματος.”

Από την πλευρά του ο Νίκος Σταθόπουλος δήλωσε μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας: «Η συγκεκριμένη πώληση αποτελεί ορόσημο στην πορεία ανάπτυξης και επέκτασης της United Group. Πρόκειται για μια συμφωνία που δίνει τη δυνατότητα στη United Group να συνεχίσει να επενδύει στις υποδομές και τις υπηρεσίες της, στις Τηλεπικοινωνίες και τα Media».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα