Vodafone, MYTILINEOS και Centrica: Υπέγραψαν: PPA στο Ηνωμένο Βασίλειο – Από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη

Vodafone, MYTILINEOS και Centrica: Υπέγραψαν: PPA στο Ηνωμένο Βασίλειο – Από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη

Η συνολική δυναμικότητα του διεθνούς χαρτοφυλακίου της MYTILINEOS, που περιλαμβάνει έργα σε αρκετές χώρες και σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, είναι της τάξης των 9,1 GW.

Η MYTILINEOS – Energy & Metals και ηCentrica υπέγραψαν Συμφωνία Πώλησης Ενέργειας (PPA) με τη Vodafone UK που αφορά σε παραγόμενη ενέργεια από πέντε (5) φωτοβολταϊκά πάρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο PPA από ηλιακή ενέργεια μεταξύ των MYTILINEOS, Vodafone και Centrica στο Ηνωμένο Βασίλειο σε συνέχεια τηςανακοίνωσης του προηγούμενου έτους για την παροχή 109 GWh «πράσινης» ενέργειας και συνολικά ένα από τα μεγαλύτερα που υπογράφονται στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα,τα φωτοβολταϊκά πάρκα βρίσκονται στο Νόρφολκ, το Νότιγχαμσαϊρ, το Στάφορντσαϊρ, το Μπάκιγχαμσαϊρ και το Ντόρσετ και έχουν συνολική ισχύ 232 MW. Όλα τα έργα αναπτύχθηκαν και βρίσκονται υπό κατασκευή από τη MYTILINEOS, ενώ η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας τους (COD) αναμένεται σταδιακά κατά τη διάρκεια του 2023, καθώς και κατά το 1ο τρίμηνο του 2024.

Η ανακοίνωση:

«Τα συγκεκριμένα έργα θα παράγουν περισσότερες από 216 γιγαβατώρες ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, περιορίζοντας περισσότερους από 53.000τόνους εκπομπών CO2 ετησίως – το αντίστοιχο απομάκρυνσης περίπου 31.400 αυτοκινήτων από τους δρόμους, συνδράμοντας επίσης στην ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια της χώρας.»

O Ιωάννης Καλαφατάς, Chief Executive Directorτου Κλάδου Ενέργειας της MYTILINEOS δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για αυτήν την δεύτερη συναλλαγή με την Vodafone, που αποδεικνύει έτι περαιτέρω την ικανότητά μας να υποστηρίζουμε τόσο την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όσο και τις προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιιλείου για ενεργειακή αυτονομία. Ταυτόχρονα, είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτό το ορόσημο για το μεγαλυτερο «πράσινο» PPA στη χώρα τόσο ως developers, όσο και ως παραγωγοί ενέργειας.»

Η συμφωνία, μεταξύ της Vodafone, της Centricaως προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας και της MYTILINEOS ως παραγωγού, υποστηρίζει τους στόχους του Ηνωμένου Βασιλείου για παραγωή καθαρής και πιο προσιτής ενέργειας στη χώρα, ώστε να ενισχυθεί μακροπρόθεσμα η ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια.

Ο CEO της Vodafone UK, Ahmed Essamυπογράμμισε: «Η πρόσφατη ενεργειακή κρίση ανέδειξε ότι πρέπει να συνεργαστούμε – ως κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και κοινωνία – για να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια. Η σημερινή ανακοίνωση διασφαλίζει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ενεργειακών μας αναγκών, για τουλάχιστον τα επόμενα 10 χρόνια, θα παράγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Χαίρομαι που η Vodafone βοηθά στην πρόοδο της ανάπτυξης νέων εγκαταστάσεων ανανεώσιμης ενέργειας και υποστηρίζει την παροχή «πράσινης» ενέργειας στο δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι σημαντικό καθώς επιτρέπει επίσης στη Vodafone UK να παρέχει σταθερότητα τιμών και βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας, ενώ θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε τους στόχους μηδενικών καθαρών εκπομπών μέχρι το 2027.»

Όταν τα φωτοβολταϊκά πάρκα τεθούν σε λειτουργία, το 50% της συνολικής παραγωγής ενέργειας – ισοδύναμης με 108 γιγαβατώρες από ανανεώσιμες πηγές -θα διοχετευτεί μέσω συμφωνίας ‘sleeving’ (σύμβαση πίστωσης που καλύπτεται από ενσώματα στοιχεία ενεργητικού) μεταξύ της Centrica και της Vodafone.

O Chris O’Shea, Chief Executive Officer τηςCentrica δήλωσε: «Συμφωνίες αγοράς ενέργειας όπως αυτή είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, αλλά και στην εξασφάλιση εγγυημένων αποδόσεων. Επιπλέον, είναι καίριας σημασίας για μεγάλες εταιρείες όπως η Vodafone, στην προσπάθειά τους να απαλλαγούν από τις εκπομπές άνθρακα. Είμαστε χαρούμενοι για την μακροχρόνια σχέση μας με τη Vodafone και για την υποστήριξη που προσφέρουμε στην προσπάθειά της να επιτύχει μηδενικές εκπομπές.»

Η MYTILINEOS έχει ήδη καθιερωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, μία χώρα στρατηγική για τη δραστηριότητα της Εταιρείας, τόσο στην παραγωγή «πράσινης» ενέργειας, όσο και στην αποθήκευση αυτής. Η Εταιρεία διαθέτει σήμερα στη χώρα ένα χαρτοφυλάκιο 268 MW σε εξέλιξη και σχεδιάζει να προσθέσει επιπλέον 400 MWκατά τη διάρκεια του 2023.

Διεθνές χαρτοφυλάκιο

Όπως αναφέρεται « η συνολική δυναμικότητα του διεθνούς χαρτοφυλακίου της MYTILINEOS, που περιλαμβάνει έργα σε αρκετές χώρες και σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, είναι της τάξης των 9,1 GW. Ειδικότερα:

  • 539 MW είναι σε λειτουργία (εκ των οποίων 283MW στο εξωτερικό)
  • ~1.0GW είναι υπό κατασκευή (εκ των οποίων 827MW στο εξωτερικό)
  • ~2.2GW σε ώριμο στάδιο ανάπτυξης, δηλαδή έργα τα οποία είτε είναι έτοιμα είτε θα είναι σύντομα έτοιμα για κατασκευή (εκ των οποίων ~1.5GW στο εξωτερικό)
  • >5GW σε λιγότερο ώριμο στάδιο ανάπτυξης (εκ των οποίων ~4GW στο εξωτερικό)

H DLA παρείχε συμβουλευτική υπηρεσία στηνMYTILINEOS σχετικά με τη συγκεκριμένη συναλλαγή.»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα