Για ποια Δημοκρατία μιλάμε; Πρώτοι οι Έλληνες σε απογοήτευση – Ζητούν ενίσχυση της Υγείας

Για ποια Δημοκρατία μιλάμε; Πρώτοι οι Έλληνες σε απογοήτευση – Ζητούν ενίσχυση της Υγείας
Κόσμος στο κέντρο της Αθήνας INTIME NEWS

Η δυσαρέσκεια για τη λειτουργία της δημοκρατίας συνδέεται με ανησυχίες για την οικονομία, την πανδημία και τις κοινωνικές διαιρέσεις, όπως δείχνει έρευνα του Pew Research Center. Τα στοιχεία για την Ελλάδα.

Την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα συνεχίζει να “παλεύει” με την πανδημία κορονοϊού και τις αλλαγές που έχει φέρει στην καθημερινότητά της, πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν την επιθυμία τους για δραστική πολιτική αλλαγή. Αυτό καταδεικνύει έρευνα του Pew Research Center, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη άνοιξη σε 17 προηγμένες οικονομίες του πλανήτη. Η διαδικασία έγινε τηλεφωνικά και από την Ελλάδα συμμετείχαν 1.032 πολίτες 18 ετών και άνω.

Πιο συγκεκριμένα, το 56% κατά μέσο όρο πιστεύει ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας του χρειάζεται μεγάλες αλλαγές ή ότι πρέπει να μεταρρυθμιστεί πλήρως, με την Ελλάδα να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας. Είναι μία από τις χώρες στις οποίες τα 2/3 των πολιτών που έλαβαν μέρος στην έρευνα, έχουν αυτή την άποψη. Την πλαισιώνουν η Ιταλία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ιαπωνία.

Αναλυτικά, στην Ελλάδα την επιθυμία για ριζικές ή μεγάλες αλλαγές στην πολιτική εξέφρασε το 80% των συμμετεχόντων, στην οικονομία το 84%, απόρροια της 10ετούς οικονομική κρίσης και στον τομέα της υγείας το 77%, το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των 17 χωρών της έρευνας.

Η Ελλάδα έχει “πρωτιά”, μεταξύ των 17 χωρών της έρευνας πάντα, και στη λιγότερη ικανοποίηση για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία. Λιγότεροι από τους μισούς ενήλικες στη χώρα μας, μόλις το 31% είναι ικανοποιημένο ενώ το 68% δεν είναι.

Οικονομικές προεκτάσεις

Η στάση απέναντι στην κατάσταση της δημοκρατίας και των πολιτικών μεταρρυθμίσεων διαμορφώνεται εν μέρει από τις απόψεις για την οικονομία, τον αντίκτυπο του  κορονοϊού και τις κοινωνικές και πολιτικές διαφορές.

Οι άνθρωποι που περιγράφουν την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στη χώρα τους ως κακή έχουν σταθερά περισσότερες πιθανότητες από εκείνους που την περιγράφουν ως καλή, να πουν ότι είναι δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία. Ομοίως, η αισιοδοξία ή η απαισιοδοξία για το μακροπρόθεσμο οικονομικό μέλλον των παιδιών συνδέεται με τη στάση απέναντι στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Στις κοινωνίες που συμμετείχαν στην έρευνα, όσοι πιστεύουν ότι τα παιδιά στη χώρα τους σήμερα θα είναι σε χειρότερη κατάσταση οικονομικά από τους γονείς τους, είναι ιδιαίτερα πιθανό να πουν ότι το πολιτικό τους σύστημα χρειάζεται μεγάλες αλλαγές ή πλήρη μεταρρύθμιση.

Στην Ελλάδα, αλλαγές στο πολιτικό σύστημα θέλει το 66% των αισιόδοξων για την οικονομία ενώ μεταξύ των απαισιόδοξων, το ποσοστό εκτοξεύεται στο 86%.

Προσωπικές ελευθερίες

Η πανδημία έχει προκαλέσει ανησυχίες σε πολλούς σχετικά με το ενδεχόμενο οι κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν την κρίση για να αποκτήσουν περισσότερη εξουσία στους πολίτες τους, σε βάρος των πολιτικών ελευθεριών. Μεταξύ των προηγμένων οικονομιών που συμμετείχαν στην έρευνα, ωστόσο, οι μισές ή περισσότερες λένε ότι η κυβέρνησή τους σέβεται τις προσωπικές ελευθερίες του λαού της. Στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι οριακή, με το 49% των συμμετεχόντων να απαντά ότι η κυβέρνηση δεν σέβεται τις προσωπικές ελευθερίες και το 51% το αντίθετο.

Υγεία

Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχει κάπως λιγότερη υποστήριξη για τη μεταρρύθμιση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης παρά για την πραγματοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων στα πολιτικά ή οικονομικά συστήματα. Ωστόσο, περίπου το 50% και πάνω σε επτά κράτη πιστεύει ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης χρειάζεται μεγάλες αλλαγές ή πρέπει να μεταρρυθμιστεί πλήρως. Στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, περίπου 3 στους 4 εκφράζουν αυτή την άποψη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα