Έρευνα Aboutpeople: Ευρωεκλογές χωρίς… Ευρώπη – Τι δεν αρέσει στους πολίτες

Διαβάζεται σε 3'
EU election
EU election iStock

Ευρωεκλογές με τα ζητήματα εσωτερικού ενδιαφέροντος να πρωταγωνιστούν “βλέπουν” οι πολίτες, που όμως, θεωρούν σημαντική την εκλογική διαδικασία του Ιουνίου. Τι έδειξε η έρευνα της aboutpeople για το NEWS 24/7

Τις απόψεις των πολιτών για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου σκιαγραφεί η νέρα έρευνα της aboutpeople για το NEWS 24/7.

Στα αξιοσημείωτα της έρευνας:

  • Οι Ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντικές για τους Έλληνες.
  • Η συζήτηση για τις Ευρωεκλογές μεταξύ των κομμάτων κρίνεται ανεπαρκής.
  • Συντριπτικά υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ε.Ε.
  • Υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
  • Μείωση ανισοτήτων μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών, προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστασία του περιβάλλοντος, πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για την Ε.Ε.

Πάνω από 7 στους 10 ερωτώμενους (74,9%) θεωρούν ότι οι Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου είναι αρκετά και πολύ σημαντικές, ενώ το 23,8% θεωρεί ότι αυτές οι εκλογές δεν είναι τόσο σημαντικές ή δεν είναι καθόλου σημαντικές.

Επίσης, ένα αρκετά υψηλό ποσοστό των ερωτώμενων (70,7%) δηλώνει ότι έχει προσωπικό ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης. Σχεδόν 3 στους 10 (28,6%) ενδιαφέρεται λίγο ή δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.

Όσον αφορά τα ζητήματα που συζητούνται από τα κόμματα ενόψει Ευρωεκλογών, η πλειοψηφία των ερωτώμενων (75,3%) θεωρεί ότι το μεγαλύτερο βάρος δίνεται σε ζητήματα που αφορούν στην εσωτερική πολιτική και όχι στις ευρωπαϊκές θέσεις και προτάσεις των κομμάτων (15,3%).

Ένα ακόμη σημαντικό εύρημα στην έρευνα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτώμενων (88,1%) δηλώνει καθόλου ή όχι και τόσο ευχαριστημένη από τον διάλογο των κομμάτων για τις Ευρωεκλογές, ενώ μόλις ένα 5% είναι ευχαριστημένο από τον τρόπο που διεξάγεται η δημόσια συζήτηση για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές από τα κόμματα.

Σε σχέση με την Ε.Ε, το 76,2% των ερωτώμενων δηλώνει ότι είναι υπέρ της συμμετοχής της χώρας στην Ε.Ε., το 17,9% δηλώνει κατά, ενώ το 5,9% δεν παίρνει θέση. Παρατηρείται ότι σε σχέση με την έρευνα του Νοεμβρίου 2023, τα ποσοστά υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ε.Ε. είναι ελαφρώς αυξημένα και τα ποσοστά «κατά» ελαφρώς μειωμένα.

Σχεδόν 6 στους 10 ερωτώμενους (59,4%) εκτιμούν ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας διασφαλίζονται καλύτερα με τη συμμετοχή μας στην ευρωζώνη, το 7,7% προτιμά μια προνομιακή συμμετοχή με τη Ρωσία, το 6,3% με τις ΗΠΑ, το 2% με την Κίνα, ενώ το 12% προτιμά την αυτόνομη πορεία της Ελλάδας. Σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα (Νοέμβριος 2023), αυξήθηκε κατά μία μονάδα η απάντηση που αναφέρεται στην συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη (2024: 59,4% – 2023: 58,4%), ενώ παρατηρείται μια μικρή πτώση σε όλες τις υπόλοιπες απαντήσεις που αφορούν προνομιακές συμμαχίες με άλλες χώρες, χωρίς, ωστόσο, να διαφοροποιείται η ιεράρχηση στις προτιμήσεις των ερωτώμενων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προτεραιότητες που θέτουν οι πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, βάζοντας πρώτη στη κλίμακα την μείωση των ανισοτήτων πλούσιων και φτωχών μεταξύ των ευρωπαϊκών χώρων με ποσοστό 60,1%. Στη δεύτερη θέση είναι η προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων (45,9%) και στη τρίτη θέση βρίσκεται η προστασία του περιβάλλοντος με 42,2%.

Έπονται η ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών (33,7%), η πολιτική ισχυροποίηση της Ε.Ε. στη διεθνή σκηνή (29,7%), η προστασία των θέσεων εργασίας (29,1%), η στρατιωτική ισχυροποίηση (18,7%), η προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής (15,3%) και η ισότιμη μετάβαση των κρατών/μελών στην ψηφιακή εποχή (7,6%).

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ aboutpeople

paroysiasi

Η έρευνα διενεργήθηκε από τις 7 έως τις 10 Μαΐου και συμμετείχαν 1945 άτομα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα