25η Μαρτίου: Προσοχή στην αγορά μπακαλιάρου – Πώς θα τον αγοράσετε σωστά, άνοδος στις τιμές

25η Μαρτίου: Προσοχή στην αγορά μπακαλιάρου – Πώς θα τον αγοράσετε σωστά, άνοδος στις τιμές
Αγορά μπακαλιάρου Eurokinissi

Οδηγίες προς τους καταναλωτές για την αγορά μπακαλιάρου και την αποφυγή απάτης δίνει η ΕΕΚΕ με ανακοίνωσή της. Τι πρέπει να προσέξουμε. Στα 4,98 ευρώ/κιλό ο ξαρμυρισμένος μπακαλιάρος ποιότητας pollock.

Ιδιαίτερα “αλμυρός” θα είναι ο μπακαλιάρος, ενόψει της 25ης Μαρτίου καθώς η τιμή του έχει αυξηθεί αισθητά.

Οι περισσότεροι καταναλωτές άρχισαν να προετοιμάζονται από τώρα για το τραπέζι της 25 Μαρτίου κάνοντας έρευνας αγοράς από ιχθυοπωλείο σε ιχθυοπωλείο, με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας να δίνει αναλυτικές οδηγίες ώστε να αποφύγουμε την εξαπάτηση.

Σημειώνεται πως η τιμή κιλού σε σούπερ μάρκετ για τον μπακαλιάρο σε φέτες εισαγωγής, κυμαίνεται από 6,10€ έως 14,50€.

Όπως αναφέρει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας αναλυτικά:

“Όπως κάθε χρόνο, στη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, την 25 Μαρτίου, η πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών προγραμματίζουν να καταναλώσουν, σύμφωνα με το έθιμο, το ιδιαιτέρως δημοφιλές ψάρι της ελληνικής κουζίνας, τον μπακαλιάρο (βακαλάος). Ακριβώς λόγω της δημοφιλίας του όμως, δίνεται η ευκαιρία σε επιτήδειους να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό, προσφέροντάς του (με την ίδια τιμή), ένα άλλο ψάρι το οποίο παρουσιάζεται ως μπακαλιάρος, πλην όμως δεν είναι. Το ψάρι αυτό λέγεται λινγκ και ήδη έχουμε διαπιστώσει ότι βρίσκεται στις προθήκες των ιχθυοπωλείων.

Η ΕΕΚΕ ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό της χώρας για τον κίνδυνο σύγχυσης και παραπλάνησης στην αγορά του μπακαλιάρου για το γιορτινό τραπέζι της 25Μαρτίου και επισημαίνει τα εξής:

  1. Οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Η Ελληνική αγορά προμηθεύεται τον μπακαλιάρο κυρίως από τον Ατλαντικό και την Ισλανδία, Φιλανδία και Νορβηγία.
  2. Το παστωμένο ψάρι με την ονομασία λινγκ, πωλείται συνήθως δίπλα από τον αυθεντικό υγράλατο μπακαλιάρο, επομένως έχει μεγάλη σημασία να ελέγχουμε τις ταμπέλες του ιχθυοπωλείου. Πολλοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό «Λίνγκ» ή «Ling» και με μεγαλύτερα γράμματα την περιοχή προέλευσης, π.χ. ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ.
  3. Επισημαίνουμε ότι τόσο ο αυθεντικός μπακαλιάρος όσο και το λίνγκ, έχει κόκκαλα οπότε η αναγραφή του χαρακτηριστικού αυτού δεν είναι επαρκής για την αποφυγή της σύγχυσης.
  4. O μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο του πλευρές. Αν δεν είναι ορατή και από τις δύο πλευρές αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί γιατί μπορεί η γραμμή από τη μία πλευρά του ψαριού να είναι κρυμμένη εξαιτίας του φιλεταρίσματος.
  5. Μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ποιότητα του καλού μπακαλιάρου, όπως και κάθε ψαριού, από το χρώμα του. Πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινη απόχρωση και να μην επιλέγουμε ψάρι με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα.

Επιλέγουμε πάντοτε τις αγορές μας μετά από έρευνα ποιότητας και τιμής!

Όταν ο καταναλωτής πληρώνει μπακαλιάρο, πρέπει να παίρνει μπακαλιάρο!

Όχι στην παραπλάνηση και την εξαπάτηση!”.

Ιχθυοπώλες Βαρβακείου: Στα 4,98 ευρώ/κιλό ο ξαρμυρισμένος μπακαλιάρος ποιότητας pollock

Η τιμή του ξαρμυρισμένου μπακαλιάρου ποιότητας pollock στην Βαρβάκειο Αγορά είναι στα 4,98 ευρώ/κιλό, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Βαρβακείου, Βασίλης Σίμος.

“Προσπαθήσαμε να κάνουμε ότι καλύτερο για την ελληνική οικογένεια, να έχουμε τον φθηνότερο μπακαλιάρο, βέβαια υπάρχουν κι άλλες ποιότητες, κι άλλοι ακριβότεροι μπακαλιάροι”, είπε. “Οι τιμές για τον ελληνικό μπακαλιάρο φθάνουν μέχρι τα 16 με 17 ευρώ το κιλό”, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τον ντόπιο ελληνικό μπακαλιάρο σημείωσε πως, “λόγω προμήθειας και λόγω ποσότητας δεν τον βάλαμε στο καλάθι διότι δεν θέλουμε να έχουμε κάποια ποσότητα τις πρώτες ημέρες και τις τελευταίες ημέρες να μην υπάρχει στην αγορά. Θα υπάρχει κι εκεί, αλλά ευελπιστούμε να βάλουμε κάτι που θα είναι σίγουρο για τον καταναλωτή”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA στην ιχθυαγορά του Ρέντη:

  • Ο μπακαλιάρος λινγκ σε μεγάλο φιλέτο κοστίζει 10,50 ευρώ.
  • Ο “γνήσιος” μπακαλιάρος με κόκκαλο το μεγάλο κοστίζει 11,50 ευρώ.

Μάλιστα ολόκληρο φιλέτο κατεψυγμένου μπακαλιάρου (ελαφρώς αλατισμένος) κοστίζει 9,90 ευρώ.

Ο μπακαλιάρος Ισλανδίας κοστίζει 15, 80 ευρώ. Το πιο μικρό κομμάτι κυμαίνεται στα 10,90 ευρώ.

Ο φρέσκος μπακαλιάρος, των 6 κιλών ελληνικός κοστίζει 18 ευρώ το κιλό.

Σε σύγκριση με πέρσι, γι΄αυτή την περίοδο οι τιμές είναι υψηλότερες, αλλά σε σχέση με πέρσι ο παστός μπακαλιάρος είναι σε καλύτερη τιμή.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα