Χάρτης: Σε ποιες χώρες ρέει άφθονο το κρασί - Πόσο καταναλώνουμε στην Ελλάδα;

Χάρτης: Σε ποιες χώρες ρέει άφθονο το κρασί - Πόσο καταναλώνουμε στην Ελλάδα;

Οι 15 προορισμοί όπου το κρασί ρέει άφθονο, όπως και η καλή διάθεση, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής Telegraph

"Οίνος ευφραίνει καρδίας ανθρώπου" αναγράφεται στη Βίβλο και πρόκειται για μεγάλη αλήθεια. Η βρετανική Telegraph χαρτογράφησε τις χώρες που απολαμβάνουν περισσότερο το κρασί και μια και μόνο ματιά θα σας πείσει πως η Ευρώπη κρατάει τα σκήπτρα. Με χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία που φημίζονται για την παραγωγή κρασιού, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί έκπληξη. Έκπληξη όμως αποτελεί ίσως τα κράτη που βρίσκονται στις πρώτες, πρώτες θέσεις.

Από τη στιγμή που οι άνθρωποι έμαθαν να εκμεταλλεύονται τον καρπό του αμπελιού για να τον μετατρέπουν σε κρασί, εκδήλωσαν γι' αυτό το ποτό ιδιαίτερη προτίμηση και περιέργεια, που δεν φθάρηκαν με το πέρασμα των αιώνων. Από γενιά σε γενιά επιμένουν στην εξιχνίαση των μυστηρίων του και τη βελτίωση της ποιότητάς του. Από αυτή την άποψη, ο 20ός αιώνας έπαιξε θεμελιώδη ρόλο στην ιστορία του κρασιού χάρη στην εμφάνιση και ανάπτυξη της οινολογίας.

ADVERTISING

Η επιστήμη αυτή, η οποία είναι ταυτόχρονα και μία τεχνική, γεννήθηκε τη δεκαετία του '50 από μία παρόρμηση των χημικών Imile Peynaud και Jean Ribereau-Gayon στην περιοχή του Μπορντώ και των καθηγητών Jaumes και Flandry στο Μονπελιέ, οι οποίοι ήταν παθιασμένοι με το κρασί. Όντας εργαλείο θαυμάσιο για τον αμπελουργό, η οινολογία τους βοήθησε να κατανοήσουν καλύτερα τη φύση του κρασιού, να ελέγξουν τα διαφορετικά επίπεδα της επεξεργασίας του και της δημιουργίας του. Σε αντίθεση με το φόβο που είχε προκαλέσει, δεν έφερε ως αποτέλεσμα την τυποποίηση των κρασιών αλλά περισσότερη άνεση στον αμπελουργό αφήνοντάς του μεγαλύτερα περιθώρια ελευθερίας, για να προσδιορίσει ο ίδιος τα είδη των κρασιών του.

Πρωταθλητές στην απόλαυση του κρασιού είναι δυο μικρά κρατίδια, με το "χρυσό μετάλλιο" να πηγαίνει στην Ανδόρα και να ακολουθεί το Βατικανό. Ακολουθεί η Κροατία και η Πορτογαλία, ενώ η Γαλλία συμπληρώνει την πεντάδα. Η χώρα μας βρίσκεται στην 15η θέση, με κάθε κάτοικο να απολαμβάνει κατά μέσο όρο 27,5 λίτρα το χρόνο. 

Οι 15 προορισμοί του κρασιού

15 προορισμοί όπου οι κάτοικοι απολαμβάνουν περισσότερο το κρασί (Σε λίτρα/κάτοικο):

 1. Ανδόρα - 56.9
 2. Βατικανό - 56.2
 3. Κροατία - 46.9
 4. Πορτογαλία - 43.7
 5. Γαλλία - 43.1
 6. Σλοβενία - 42.5
 7. πΓΔΜ - 40.4
 8. Νησιά Φόκλαντ - 38.5
 9. Ελβετία - 37
 10. Ιταλία - 34.1
 11. Σαιν-Πιερ και Μικελόν - 32.7
 12. Μολδαβία - 30.7
 13. Αυστρία - 29.4
 14. Ουρουγουάη - 28.1
 15. Ελλάδα - 27.5

Δείτε στο χάρτη περισσότερα:

Μη χάσετε το β' τόμο της Εγκυκλοπαίδειας του κρασιού

Γεύσεις, αρώματα, παραδόσεις και μεράκι από το πιεστήριο στο κελάρι αλλά και πώς να αναγνωρίσετε, να επιλέξετε και να σερβίρετε το κρασί. Μετά τον πρώτο τόμο από την “ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ”, με τη σφραγίδα της LAROUSSE, αυτή την Κυριακή κυκλοφορεί στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής ο δεύτερος τόμος.

Χάρτης: Σε ποιες χώρες ρέει άφθονο το κρασί - Πόσο καταναλώνουμε στην Ελλάδα;

Τα περιεχόμενα του δεύτερου τόμου:

-Οι αμπελώνες του κόσμου
-Οι ποιοτικές οινοπαραγωγοί περιοχές
-ΓΑΛΛΙΑ
Μπορντώ [...]
Βουργουνδία
Καμπανία
Αλσατία
Λίγηρας
Ροδανός
Ιούρα και Σαβοΐα
Προβηγκία και Κορσική
Languedoc-Roussillon
Νοτιοδυτική Γαλλία
-ΙΤΑΛΙΑ
-ΙΣΠΑΝΙΑ
-ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Χάρτης: Σε ποιες χώρες ρέει άφθονο το κρασί - Πόσο καταναλώνουμε στην Ελλάδα;
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο β' τόμος της "Εγκυκλοπαίδειας του Κρασιού" με τη σφραγίδα της LAROUSSE στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής

Ο διεθνής διαγωνισμός που αλλάζει επίπεδο τον ελληνικό οίνο

SHARE:

24Media Network