Ελληνική Κουζίνα: Σε ποια χώρα του πλανήτη το 44% “τρελαίνεται” για αυτή και σε ποια μόνο το 1%

Ελληνική Κουζίνα: Σε ποια χώρα του πλανήτη το 44% “τρελαίνεται” για αυτή και σε ποια μόνο το 1%
Ελληνική Κουζίνα Tatiana Bralnina

Τι έδειξε η μεγαλύτερη έρευνα για τις πιο διαδεδομένες εθνικές κουζίνες του πλανήτη. Πόσο και σε ποιες χώρες είναι πιο διαδεδομένη η ελληνική κουζίνα

Η ελληνική κουζίνα συγκαταλέγεται στις 12 πιο διάσημες κουζίνες του κόσμου σύμφωνα με την πρόσφατη (σ.σ. ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο) έρευνα του YouGov με δείγμα 25.000 ανθρώπων σε 24 χώρες. Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα αν σκεφτούμε ότι η υπόθεση “ελληνική γαστρονομία” είναι αποκλειστικά ιδιωτικά και στηρίζεται κυρίως στην καλή φήμη που έχουν τα εστιατόρια των ομογενών ανά τον κόσμο, αλλά και τις γευστικές αναμνήσεις που αφήνουν οι επισκέψεις των τουριστών στις ταβέρνες την καλοκαιρινή περίοδο.

Εάν αναλογιστεί κανείς ότι στον παγκόσμιο χάρτη η ελληνική κουζίνα ανταγωνίζεται χώρες που έχουν στρατηγικά την κουζίνα ως πρεσβευτή τους (σ.σ. βλέπε το EATALY, της γειτονικής Ιταλίας) η παραπάνω θέση θα πρέπει να θεωρείται και ιδιαίτερα υψηλή.

Πατήστε πάνω για μεγάλο μέγεθος

Σύμφωνα με την σφυγμομέτρηση του YouGov όπως φαίνεται και στον πιο πάνω πίνακα η πλέον διάσημη κουζίνα, η οποία τυγχάνει καθολικής αποδοχής σε ανατολή και δύση, είναι η Ιταλική και ακολουθείται από την Κινέζικη και την Ιαπωνική. Στον αντίποδα αυτές που συμπληρώνουν την χαμηλότερη βαθμολογία είναι η Περουβιανή κουζίνα, η Φινλανδική και αυτή της Σαουδικής Αραβίας.

Σε ότι αφορά τους 24 λαούς που συμμετείχαν οι πιο “ανοιχτοί” στις γεύσεις από άλλες χώρες ήταν οι Φιλιππινέζοι, οι Σιγκαπουριανοί και οι Αυστραλοί ενώ εντυπωσιακό είναι ότι πάλι από το ανατολικό ημισφαίριο είναι οι αυτοί που δεν είναι καθόλου θετικοί σε ξένες γεύσεις ( Ιάπωνες, Κινέζοι, Ταϊλανδέζοι).

Άγνωστη στην Ασία

Οι αρνητικοί ψήφοι και η άγνοια περί ελληνικής κουζίνας από τις χώρες του ανατολικού ημισφαιρίου είναι αυτοί που έχουν οδηγήσει την Ελλάδα εκτός πρώτης δεκάδας. Με εξαίρεση την Αυστραλία όπου το 69% (27% πάρα πολύ, 42% αρκετά) δηλώνει ότι του αρέσει η Ελληνική Κουζίνα στις υπόλοιπες 11 δεν υπάρχει καμία όπου το “μου αρέσει πάρα πολύ” να πιάνει διψήφιο ποσοστό. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 1% στην Ταϋλάνδη έχει πολύ θετική εικόνα για την εθνικη μας κουζίνα και μόνο το 2% των Ιαπώνων.

Στους ασιατικούς λαούς – καθώς χαμηλά μονοψήφια είναι και τα ποσοστά του “δεν μου άρεσε καθόλου” – αυτό που κυριαρχεί είναι η άγνοια για την ελληνική κουζίνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ιαπωνία το 55% δηλώνει ότι δεν έχει δοκιμάσει ελληνικό φαγητό (σ.σ. ίδιο ποσοστό και στην Κίνα) και το 30% ότι δεν ξέρει αν του αρέσει ή όχι.

Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν δοκιμάσει ελληνική κουζίνα στο ανατολικό ημισφαίριο τα χαμηλότερα σκορ στο “μου άρεσε” τα είχαμε σε Ιαπωνία (22%), Ταϋλάνδη (23%) και Ινδονησία (27%). Αντίθετα το υψηλότερο είναι στην Αυστραλία (77%).

Οι Σουηδοί είναι φίλοι μας

Αντίθετα στον Δυτικό Κόσμο η ελληνική κουζίνα σκοράρει πολύ ψηλά. Η χώρα η οποία έχει την καλύτερη εικόνα για την ελληνική κουζίνα είναι η Σουηδία όπου σε ποσοστό 44% οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι τους αρέσει πάρα πολύ και σε 38% αρκετά ( σύνολο 82%). Το “μου αρέσει πολύ” είναι αρκετά ψηλά επίσης σε Νορβηγία (35%) και Γερμανία (33%).

Τέλος οι χώρες όπου συναντάμε το μεγαλύτερο ποσοστό άγνοιας γύρω από την ελληνική κουζίνα είναι οι ΗΠΑ και η Ισπανία (και οι δύο 24% απάντησαν ότι δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα