Φαγητό: Αθήνα – Θεσσαλονίκη 2-4, σημειώσατε 2

Φαγητό: Αθήνα – Θεσσαλονίκη 2-4, σημειώσατε 2
Noell - Παλαιών Πατρών Γερμανού, Θεσσαλονίκη (Facebook)

Στις σημαντικές γαστρονομικές επεκτάσεις των τελευταίων μηνών η Θεσσαλονίκη μετράει τέσσερις καθόδους στην πρωτεύουσα ενώ η Αθήνα έχει "απαντήσει" με δύο πετυχημένες προτάσεις της.

Η κινητικότητα στον χώρο του φαγητού σε επίπεδο καταστημάτων έχει ξεκινήσει και πάλι μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Μία σχέση που ήταν σταθερά υπέρ της Θεσσαλονίκης, αναμφισβήτητα πρωτεύουσα της γαστρονομίας στην Ελλάδα, αναζωπυρώθηκε τους τελευταίους μήνες με καθόδους αλυσίδων από την Θεσσαλονίκη αλλά και – αυτό που είναι πιο σπάνιο – την άνοδο αθηναϊκών μαγαζιών στην συμπρωτεύουσα.

Είναι μία σχέση η οποία είχε κοπεί απότομα λίγα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, μία εποχή που είχαν κατέβει μαζικά τα ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης (Αγαπητός, Τερκενλής, Χατζής, Χατζηφωτίου) στην Αθήνα. Ακολούθησε τον Οκτώβριο του 2016 η κάθοδος της πολυδιαφημισμένης (βλέπε μπουγατσάν) Estrella στην Ρόμβης και η συνέχεια από το περασμένο φθινόνωρο ήταν καταιγιστική.

Pax Burgers στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης

Η κινητικότητα επανήλθε με την κάθοδο του Pax Burgers τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ένα από τα πιο hot σημεία της αθηναϊκής σκηνής, την πλατεία Αγίας Ειρήνης. Μετά από μία πορεία πέντε χρόνων – το πρώτο κατάστημα είχε ανοίξει στην Θεσσαλονίκη στην Καλαποθάκη – και τρία καταστήματα στην συμπρωτεύουσα η ομάδα που βρίσκεται πίσω από τα Pax Burgers ξαναζωντάνεψε το νεοκλασικό της Αιόλου 32 που βρίσκονταν για χρόνια κρυμμένο πίσω από σκαλωσιές.

Brothers in law στη Γλυφάδα

Λίγο πριν τις γιορτές (σ.σ. συνοδεύτηκε και με seasonal burger με ψωμάκι από τσουρέκι Τερκενλής) έπεσε στα βαθιά, στην πλέον “μπρεγκεράδικη” περιοχή της πρωτεύουσας, την Γλυφάδα, και το έτερο δυνατό σήμα της Θεσσαλονίκης, το Brothers in law. H αλυσίδα, που ήδη αριθμεί δύο καταστήματα στην Θεσσαλονίκη και ιστορία 11 χρόνων άνοιξε στην οδό Γιαννιτσοπούλου σε έναν χώρο που μάλλον αποδείχθηκε σχετικά μικρός αν κρίνουμε από την αναμονή που δημιουργείτε κάποιες ημέρες.

Choureal στην Ερμού

Τις ημέρες των Γιορτών ανέβασε ταμπέλα στην Διομείας 2 έναν κάθετο στις αρχές της Ερμού και το εξειδικευμένο στα προφιτερόλ Choureal. Μας ήρθε από την Παλαιών Πατρών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου εκεί άνοιξε το πρώτο ζαχαροπλαστείο της το 2015. Εμπνευστής και δημιουργός ο Μάιλς Αναστάσιο Σκλήρης ο οποίος ξαναέβαλε το αγαπημένο γλυκό στη ζωή μας με σου που ψήνονται κάθε ώρα και την δυνατότητα να φτιάξεις το προφιτερόλ όπως εσύ θέλεις. Πολύ “δυνατά” και τα εκλέρ που έρχονται σε επίσης σε πολλές και ενδιαφέρουσες γεύσεις και συνδυασμούς.

Ergon House στη Μητροπόλεως

Μπορεί το Ergon να έχει ιστορία κάμποσων χρόνων στην Αθήνα όμως η λειτουργία του Ergon Ηοuse είναι αναμφισβήτητα “το πετράδι του στέμματος” στην εντυπωσιακή πορεία των- χαμηλών τόνων- αδελφών Δούζη. Όπως οι ίδιοι αναφέρουν μετά από το Ergon Agora της Θεσσαλονίκης έψαχναν να βρουν τι μπορεί να πάει ακόμη πιο ψηλά την γαστρονομική εμπειρία και αυτό το βρήκαν με το Ergon House το πρώτο ξενοδοχείο για foodies στον κόσμο.

Noel στην Παλαιών Πατρών Γερμανού

Ο κάθετος στην Τσιμισκή έγινε ο δρόμος που συναντιούνται δύο από τους πρωταγωνιστές αυτού του θέματος. Από τον αριθμό 7 ξεκίνησε το Coureal και στον αριθμό 13 της Παλαιών Πατρών Γερμανού άνοιξε στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου χρόνου το Noell. Το διπλό L πιθανόν να παραπέμπει στο “παχύ” λάμδα των Θεσσαλονικιών αλλά δεν είχαμε την ευκαιρία να το διασταυρώσουμε. Το Noel που ξεκίνησε πριν από περίπου 4 χρόνια, στην στοά Κουρτάκη, ως το μαγικό και μυστικό σημείο που η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα κρατάει όλο τον χρόνο έγινε σε χρόνο ρεκόρ ένα από τα highlight της πρωτεύουσας που πλέον στην εκδοχή του Noell, τυγχάνει της αποδοχής και της προσοχής και των Θεσσαλονικιών.

Big Kahuna North στη Ρογκότη

giorgos_zondi

Από την αποθήκη στον Κεραμικό, όπου άνοιξε το πρώτο “τροπικό” μπεργκεράδιο του Big Kahuna, δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια. Ακολούθησε το Χαλάνδρι και η Κέρκυρα και από τις αρχές του χρόνου έκανε στάση και στο 4 της οδού Ρογκότη ως Big Kahuna North. Είχε προλάβει να συστηθεί στο κοινό της Θεσσαλονίκης ένα χρόνο πριν, στο πρώτο Burger Fest που διοργανώθηκε στην συμπρωτεύουσα όπου είχε καταφέρει να αποσπάσει το πρώτο βραβείο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα