Γιατί οι Έλληνες στρέφονται στα βιώσιμα τρόφιμα

Γιατί οι Έλληνες στρέφονται στα βιώσιμα τρόφιμα

Υγιεινά και βιώσιμα προϊόντα, από την ελληνική γη στο τραπέζι της οικογένειας.

Κάποιοι λένε πως είμαστε ό,τι τρώμε. Κι αν πράγματι ισχύει κάτι τέτοιο, τότε είναι βέβαιο ότι ο καθένας από εμάς θα ήθελε να γνωρίζει τα πάντα για το φαγητό του. Από πού προέρχεται, ποια υλικά περιλαμβάνει, αλλά κυρίως πώς και υπό ποιες συνθήκες παράγεται. Ποια προϊόντα έχουν υψηλή διατροφική αξία, χαμηλά «κακά» λιπαρά, καλής ποιότητας υδατάνθρακες και υψηλά επίπεδα φυτικής πρωτεΐνης. Δεν είναι λίγοι, εξάλλου, όσοι πριν αγοράσουν ένα προϊόν, «τσεκάρουν» το πίσω μέρος της συσκευασίας για να δουν τον πίνακα με τις σχετικές πληροφορίες.

Την ίδια ώρα, τα 3/5 του παγκόσμιου πληθυσμού δηλώνουν σήμερα ότι ενδιαφέρονται να μάθουν πολλά περισσότερα για την προέλευση και τον τρόπο παρασκευής, πριν προβούν στην επιλογή και την προμήθεια ενός οποιουδήποτε προϊόντος.

Με σεβασμό στο χώμα και στον σπόρο

Μία ακόμη τάση, η οποία σταδιακά λαμβάνει ευρείες διαστάσεις, είναι και η στροφή προς τη βιώσιμη και κυκλική οικονομία. Τι σημαίνει αυτό; Η παραγωγή προϊόντων με αγνό και φυσικό τρόπο, ο οποίος συμβαδίζει και δεν αντιβαίνει τους νόμους του περιβάλλοντος και του πλανήτη.

Υγιεινό προϊόν, εξάλλου, δεν σημαίνει μόνο υγιείς καταναλωτές. Σημαίνει και υγιής πλανήτης. Άλλωστε, η αυξανόμενη συχνότητα, με την οποία εμφανίζονται ξηρασίες, πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, αλλά και θανατηφόροι ιοί, μας υπενθυμίζουν διαρκώς την ανάγκη για ένα πιο βιώσιμο σύστημα τροφίμων.

Βιώσιμα προϊόντα = αληθινή γεύση

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η στρατηγική επιλογή της ΑΒ Βασιλόπουλος να προσφέρει βιώσιμα προϊόντα στο πιάτο των Ελλήνων καταναλωτών αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία και σημασία. Κι αυτό ακριβώς είναι και το μυστικό των εξαιρετικών αγαθών που βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων της.

Δεν είναι τυχαίο ότι το 47,8% των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας της αλυσίδας που πωλήθηκαν εντός του 2020, χαρακτηρίζονται ως υγιεινά, με βάση τα κριτήρια των αρμόδιων οργανισμών, ενώ την ίδια χρονιά, αφαιρέθηκαν από τα ΑΒητικά προϊόντα 2,57 τόνοι αλατιού, περιορίζοντας έτσι μια συνήθεια η οποία είναι επιβλαβής για τον οργανισμό μας. Την ίδια ώρα, η ΑΒ Βασιλόπουλος μπορεί να είναι υπερήφανη και για τα εξής:

  • Το 100% των προϊόντων τσαγιού (camellia sinensis) ιδιωτικής ετικέτας προέρχεται από βιώσιμες καλλιέργειες που φέρουν πιστοποίηση UTZ/RFA
  • Το 94,44% των προϊόντων καφέ ιδιωτικής ετικέτας προέρχεται από βιώσιμες καλλιέργειες που φέρουν πιστοποίηση UTZ/RFA ή Fairtrade
  • Το 77,55% των όγκων του palm oil που χρησιμοποιήθηκε το 2020 για τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, έφερε πιστοποίηση βιωσιμότητας RSPO
  • Το 71,58% των αγορών σε ψαρικά προέρχεται από πηγές χαμηλού περιβαλλοντικού ρίσκου

Τεχνολογία στο χωράφι, εξαιρετικά προϊόντα στο τραπέζι

Ειδική αναφορά, φυσικά, θα πρέπει να γίνει στους ντόπιους παραγωγούς, με τους οποίους η ΑΒ Βασιλόπουλος συνεργάζεται διαχρονικά. Κοινός τους στόχος είναι να προσφέρουν μαζί προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας από την ελληνική γη και να εμπνέουν όλους όσοι αγαπούν το φαγητό.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος, όμως, επενδύει και στην καινοτομία που μπορούν να αξιοποιούν οι παραγωγοί του τόπου μας. Ενδεικτικό, είναι το Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, στηρίζοντας άμεσα 230 παραγωγούς απ’ όλη την Ελλάδα.

Τι ακριβώς γίνεται στο εν λόγω πρόγραμμα; Κάτι πολύ απλό, μα συνάμα πολύ σημαντικό. Σε διάφορες αγροτικές περιοχές εγκαθίστανται δεκάδες τηλεμετρικές διατάξεις τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα διασύνδεσης με περισσότερες από 15.000 ευφυείς συσκευές.

Το αποτέλεσμα είναι η αγροτική παραγωγή να γίνεται «εξυπνότερη», πιο αποδοτική και αποτελεσματική και ταυτόχρονα, περιβαλλοντικά πιο φιλική. Από την πλευρά του, ο Έλληνας παραγωγός αποκομίζει μεγαλύτερο όφελος, καθώς έχει τη δυνατότητα βέλτιστου ελέγχου της σοδειάς, ενώ ο τελικός καταναλωτής είναι αυτός που επωφελείται από την υψηλότερη ποιότητα και την καλύτερη γεύση.

Οι συγκεκριμένες τηλεμετρικές έχουν εγκατασταθεί στις εξής τοποθεσίες:

  • 5 αμπελουργικές περιοχές σε Καβάλα, Κιλκίς, Πιερία, Πελοπόννησο
  • 2 περιοχές ελαιοκαλλιεργειών σε Καλαμάτα και Χαλκιδική
  • 4 περιοχές καλλιέργειας ακτινιδίων στην Κεντρική Μακεδονία
  • 3 εκτάσεις βοσκότοπων για κτηνοτροφικές μονάδες βοοειδών ελληνικών φυλών και αιγοπροβάτων στην Ελασσόνα και τα ορεινά της Ροδόπης
  • 1 μονάδα εκτροφής μαύρου χοίρου στην Πιερία
  • 1 περιοχή καλλιεργητών πράσου στην Πιερία
  • 1 περιοχή καλλιεργητών φασολιού στις Πρέσπες

Το Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας έχει, επίσης, χιλιάδες έμμεσα ωφελούμενους, χάρη στην ανάπτυξη πλατφόρμας, με ανοιχτή πρόσβαση σε όλους, ενώ συγχρόνως εκπαιδεύει παραγωγούς και φοιτητές, μέσω τακτικών επισκέψεων στα σημεία εφαρμογής.

Οι παραπάνω δράσεις αλλά και το σύνολο των «Δράσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας 2020» της ΑΒ, αποτυπώνονται στον Απολογισμό της που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα