Hoocut: Το σουβλάκι όπως δεν έχετε δοκιμάσει

Hoocut: Το σουβλάκι όπως δεν έχετε δοκιμάσει
Dimitris Vlaikos

Μια νέα ιστορία είναι έτοιμη να ξεδιπλώνεται τις τελευταίες ημέρες στην πλατεία Αγίας Ειρήνης. Γιατί το σουβλάκι ποτέ δεν θα έπρεπε να είναι απλή υπόθεση. Γιατί Hoocut σημαίνει 'επιστροφή' στη βάση της ελληνικής γαστρονομίας

Hoocut σημαίνει γάντζος του κρεοπωλείου, αλλά και τρόπος κοπής των κρεάτων. Πρόκειται για λεξιπλασία που προέρχεται από τις λέξεις Hook και Cut. Ο υπότιτλος του νέου talk of the town, “True Pitta”, υπογραμμίζει εύστοχα την ανάδειξη του αληθινού προϊόντος. Το νέο εγχείρημα των Περικλή Κοσκινά, Κλεομένη Ζουρνατζή, Νίκο Καραθάνο και των αδερφών Σπύρου και Βαγγέλη Λιάκου από την “Κουκουβάγια” αφορά στο πιο διάσημο ελληνικό «πρόχειρο» φαγητό, το σουβλάκι.

Dimitris Vlaikos

 

Η ιδέα μοιάζει προκλητική. Σε ένα νεοκλασικό κτίριο του Μεσοπολέμου στήθηκε μία εσωτερική αγορά, τρία μαγαζιά «χτισμένα» το ένα δίπλα στο άλλο: το αρτοποιείο, το κρεοπωλείο και το μανάβικο. Οι τρεις βασικοί τροφοδότες λειτουργούν αυτόνομα, αλλά και συμπληρωματικά, παρέχοντας τις πρώτες ύλες για το τελικό προϊόν, στο κεντρικό μαγαζί, την ψησταριά.

Dimitris Vlaikos

Dimitris Vlaikos

Dimitris Vlaikos

 

Ένα κεντρικό θερμαινόμενο τραπέζι, ακριβώς στο κέντρο, αποτελεί τον τελευταίο σταθμό πριν τον πελάτη. Δημιουργώντας μία ανοιχτή αγορά σε κοινή θέα, δίνεται η δυνατότητα να γίνει κάποιος μάρτυρας ολόκληρης της διαδικασίας παρασκευής: δημιουργία της ζύμης, διαχείριση των λαχανικών, ψήσιμο του κρέατος.

Η βασική σκέψη εστιάζει στο πώς θα διατηρηθεί η ισορροπία γεύσης των πρωτογενών συστατικών, μειώνοντας τον χρόνο παραγωγής χωρίς να υποβαθμιστεί η ποιότητα. Η επαναφορά του συγκεκριμένου φαγητού στην αρχική του υπόσταση, στο σωστό μέγεθος, με την πρωταρχική φρεσκάδα, καθώς και οι εκλεκτές κοπές του κρέατος συντελούν καθοριστικά στο τελικό αποτέλεσμα.

Dimitris Vlaikos

 

Κι όταν λέμε τυλιχτό μιλάμε για πίτα τυλιχτή με λεπτοκομμένα κομμάτια κρέατος από βοδινό ή προβατίνα, ανοιχτές πίτες με ψητό κρέας- χοιρινό, κοτόπουλο ή και λουκάνικο- αποτελούν ενδεικτικές επιλογές. Πάντα με επιμονή στη λεπτομέρεια, στα μυρωδικά, στη φρεσκοκομμένη πατάτα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα