Η απόλυτη ελληνική συνταγή για ένα γευστικό ριζότο μανιταριών κι ένα σωστό “Dinner Date”

Η απόλυτη ελληνική συνταγή για ένα γευστικό ριζότο μανιταριών κι ένα σωστό “Dinner Date”

Η περιπέτεια ενός Chef της διπλανής πόρτας να οργανώσει ένα πετυχημένο δείπνο και τα υλικά που έσωσαν την παρτίδα, μαζί και το ραντεβού του.

Όχι, καθόλου δεν κοκκίνησα όταν μου ζητήθηκε να γίνω μέλος του project Chefs Next Door που κάναμε στην 24MEDIA παρέα με τα Lidl κι αυτό είναι το πρώτο συστατικό για ένα σωστό αθώο ψεματάκι κάθε σεφ της διπλανής πόρτας που παίρνει το βάπτισμα του πυρός σε απαιτητικές γαστρονομικές δημιουργίες. Και μάλιστα σε δημόσια θέα…

Το πράγμα έγινε ακόμα πιο ζόρικο όταν έμαθα πως η δική μου συνταγή προοριζόταν ειδικά για “Dinner Date”, γιατί ποιος θα ήθελε ένα πρόωρο και άδοξο τέλος στο πρώτο του ραντεβού;

Να ‘ναι καλά η πραγματική “MasterChef” Μάρω Παρασκευούδη που δέχτηκε να συνδράμει στον κοινό μας -πια- στόχο, μαζί και τα προϊόντα των Lidl που μας έδειξαν τον δρόμο για ένα γευστικό και κυρίως ελληνικό Ριζότο Μανιταριών καθώς και για το πετυχημένο “Dinner Date” που θα συνόδευε.

Πήραμε τη θέση μας πίσω από την κουζίνα, πήρα μία βαθιά ανάσα, συγκεντρώσαμε όλα τα υλικά και αρχίσαμε να εκτελούμε με ακρίβεια και προσήλωση τα βήματα για ένα πιάτο που εν τέλει δεν ήταν τόοοοσο δύσκολο όσο νόμιζες, ή -έστω- νόμιζα. Αρκεί να έχεις τη σωστή καθοδήγηση και μερικά αγνά, γευστικά υλικά, όπως το Ρύζι Καρολίνα Σερρών της σειράς Νώμα που αποτέλεσε πυλώνα της συνταγής μας, αλλά και το καλαθάκι Λήμνου σε άλμη, επίσης Νώμα, που πρόσθεσε νοστιμιά.

Να σημειώσω εδώ, ότι πρόκειται για προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα, οπότε, εκτός από περήφανος γι’ αυτό που έφτιαξα (οκ φτιάξαμε), ένιωσα και ένα τσικ χαρούμενος που τίμησα προϊόντα τοπικών παραγωγών. Στα προϊόντα «Νώμα» συναντάμε την ποιότητα, την τεχνογνωσία, την ιστορία του κάθε τόπου στη γεύση και στα αρώματα, την αυθεντικότητα και τη σοβαρότητα στην παραγωγή. Γιατί είναι αυτά τα προϊόντα που δίνουν ουσία και νόημα στην παράδοση της χώρας μας σήμερα και ανοίγουν τον δρόμο για το αύριο μιας στιβαρής παραγωγής με υψηλές διατροφικές προδιαγραφές.

Όσο για την εκτέλεση, θα έλεγα πως τα πράγματα κύλησαν ομαλά, πράγμα που ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ να πετύχεις, αρκεί να κάνεις καλό σοτάρισμα στα μανιτάρια και να μην ξεχνάς να ρίχνεις ζωμό κάθε φορά που προσθέτεις ρύζι στο τηγάνι. Χρειάστηκε υπομονή μέχρι να απορροφηθεί κάθε δόση του ζωμού μέχρι να πέσει η επόμενη, όπως και για να γίνει το σωστό ψήσιμο ώστε να αποτρέψουμε ένα κακό φινάλε με σκληρό ρύζι.

Ακόμα μεγαλύτερη υπομονή χρειάστηκε βέβαια η Μάρω, αλλά νομίζω αποζημιώθηκε από την πρώτη μπουκιά, που είναι πάντα κι η πιο νόστιμη, ειδικά αν συμπληρώνεται με λίγο τυρί Καλαθάκι Λήμνου Π.Ο.Π, Νώμα από πάνω.


Κι αν δεν πιστεύεις πως όλα πήγαν βάσει πλάνου, ακολούθησε τα παρακάτω για να δοκιμάσεις κι εσύ μία από τις 16 συνταγές του project Chefs Next Door με τη συνταγή της 24MEDIA και την υπογραφή των Lidl.

Ριζότο Μανιταριών από το NEWS 24/7

Υλικά

250 γραμ. Ρύζι Καρολίνα Σερρών Νώμα

300 γραμ. μανιτάρια

1 δοχείο με ζωμό

1/2 κούπα ελαιόλαδο

1 μεγάλο κομμάτι καλαθάκι Λήμνου σε άλμη Νώμα

1 κούπα κρασί λευκό

50 γραμ. βούτυρο

Εκτέλεση

Ζεσταίνεις ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτεις μισή κούπα ελαιόλαδο και στη συνέχεια σοτάρεις τα μανιτάρια (με ή χωρίς κρεμμύδι, ό,τι προτιμάς). Βράζεις νερό σε ένα δοχείο και προσθέτεις 1 κύβο. Ρίχνεις μία γερή ποσότητα ρυζιού στο τηγάνι, “σβήνεις” με λίγο λευκό κρασί κι αφού εξατμιστεί προσθέτεις ζωμό. Αφήνεις το ρύζι να “πιει” τον ζωμό κι έπειτα επαναλαμβάνεις την ίδια διαδικασία μέχρι το δοχείο να αδειάσει κι εσύ να έχεις στο τηγάνι σου επαρκή ποσότητα για 3-4 μερίδες. Αν θες, μπορείς να προσθέσεις και λίγο βούτυρο για έξτρα γεύση.

Αφού ολοκληρώσεις τη συνταγή και γεμίσεις τα πιάτα σου, συμπληρώνεις από πάνω ένα κομμάτι από το καλαθάκι Λήμνου σε άλμη. Έτοιμο!

Καλή όρεξη και καλό μου… Dinner Date!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα