Κολοκυθάκια, μελιτζάνες και φρέσκα φασολάκια ψημένα σε τραγανή κρούστα

Λαχανικά τηγανισμένα σε χυλό μπύρας
Λαχανικά τηγανισμένα σε χυλό μπύρας COOKLEIT

Το κλασικό κουρκούτι μπίρας σε μια παραλλαγή που θα ανταμείψει κάθε απόπειρα... deep frying λαχανικών.

Η αλήθεια είναι πως το τηγάνισμα ως τρόπος μαγειρέματος, πλάι στα θρεπτικά και ευεργετικά λαχανικά δεν είναι και ο πιο ενδεδειγμένος για μια σωστή και υγιεινή διατροφή. Η μαγειρική όμως περικλείει και μικρές και μεγαλύτερες απολαύσεις, ένοχες ή μη, που θα ήταν αμαρτία να αποκλείσουμε δια ροπάλου τέτοιες συνταγές από το τραπέζι.

Άλλωστε, το οποιοδήποτε λαχανικό κρυφτεί σε τραγανό κουρκούτι, προστατεύει τα συστατικά του εντός της κρούστας, με την... «γουρουνιά» να αφορά απλά και μόνο στο τηγάνισμα.

Πιστοί σε όσα ορίζει η παράδοση. Μπίρα

Η πιο κλασική μέθοδος να τηγανίσει κανείς λαχανικά και όταν λέμε λαχανικά, στην περίπτωση της Ελλάδας, μάλλον μιλάμε αποκλειστικά για κολοκυθάκια και μελιτζάνες, είναι ο χυλός μπύρας.

Αν και παραμένουμε πιστοί στην πατροπαράδοτη μέθοδο, μία-δυο μικρές προσθήκες στο χυλό προσθέτουν πιο γεμάτη υφή, απολαυστική γεύση και σώμα στο τελικό αποτέλεσμα. Και φυσικά, εκτός από τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες δοκιμάσαμε και τηγανιτά φρέσκα φασολάκια που αποδείχτηκαν εξαιρετικά. Άλλωστε το σχήμα τους τα κάνει ιδανικά για ατελείωτο dipping.

Υλικά

  • 250 ml νερό
  • 160 ml μπίρα
  • 250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Μία κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • Μία πρέζα ζάχαρη
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Ένα αυγό/χωρισμένο το ασπράδι από τον κρόκο
  • 1 κλωνάρι φρέσκια ρίγανη
  • Ηλιέλαιο για τηγάνισμα
  • Φρέσκα φασολάκια καθαρισμένα
  • Μία μέτρια μελιτζάνα κομμένη σε φέτες
  • 1 μέτριο κολοκυθάκι κομμένο σε φέτες
  • Για την σος γιαουρτιού: 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • Το χυμό από 1 λεμόνι
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 6-7 φυλλαράκια δυόσμου
  • Αλάτι και πιπέρι

Προετοιμασία

  1. Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό, τον κρόκο του αυγού και την μπίρα και χτυπάμε με το σύρμα να ομογενοποιηθούν.
  2. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
  3. Σε καθαρό μπολ χτυπάμε το ασπράδι ώστε να γίνει μία σφιχτή μαρέγκα.
  4. Χτυπώντας με το σύρμα προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας ώσπου να πάρουμε έναν λείο χυλό. Προσθέτουμε και τη ρίγανη ψιλοκομμένη.
  5. Προσθέτουμε τη μαρέγκα στα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα, απαλά, ώστε να κρατήσει τον όγκο της και να ενσωματωθεί στον υπόλοιπο χυλό. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τα λαχανικά και το λάδι.
  6. Πλένουμε τα λαχανικά και κόβουμε τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες. Ετοιμάζουμε και τα φασολάκια.
  7. Βάζουμε σε ένα φαρδύ τηγάνι περίπου 1 λίτρο ηλιέλαιο να κάψει καλά. θα ξέρεις ότι είναι έτοιμο να βάλεις τα πρώτα σου λαχανικά, αν ρίξεις μία μικρή σταγόνα από το χυλό και αυτή ανέβει γρήγορα και φουσκώσει.
  8. Βουτάμε ένα-ένα τα κομμάτια των λαχανικών στο χυλό τινάζουμε το παραπανίσιο κουρκούτι και ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Προσέχουμε να μην ρίξουμε πάρα πολλά κομμάτια μαζί και πέσει πολύ η θερμοκρασία του λαδιού, κάτι που δεν θα μας βοηθήσει ώστε να ψηθούν γρήγορα τα λαχανικά και να γίνει τραγανή η κρούστα.
  9. Με μία τρυπητή γυρίζουμε τα λαχανικά μέσα στο λάδι για μερικά δευτερόλεπτα να πάρουν χρώμα και τα βγάζουμε σε πιατέλα όπου έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί.
  10. Βάζουμε όλα τα υλικά για τη σος στο multi και αναατεύουμε ώσπου να ομογενοποιηθούν.
  11. Σερβίρουμε τα λαχανικά μαζί με τη σως.


Πηγή: 

Cookleit

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συνταγές
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κοτόπουλο πανέ σερβιρισμένο με λευκή σάλτσα

Ψητό φιλέτο κοτόπουλο brine, με ρυζοσαλάτα

Στην εποχή της μελιτζάνας

Σύκο: Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο

Χυλοπίτες με λουκάνικο και μυζήθρα καψαλιστή

SHARE: