Μην ψάχνετε άλλο – Βρήκαμε το ‘θεϊκό’ προφιτερόλ της πόλης

Μην ψάχνετε άλλο – Βρήκαμε το ‘θεϊκό’ προφιτερόλ της πόλης

Όχι δεν θέλουμε να το μάθετε (μόνο) θέλουμε να σας παρακινήσουμε να το φάτε

Αν ποτέ σας βγάλει ο δρόμος σας στην Φιλοθέη, ταξιδεύοντας από το Μαρούσι ή την Αγία Παρασκευή προς τη Νέα Ιωνία έχετε το νου σας για έναν μικρό, κρυμμένο (!) σοκολατένιο παράδεισο επί της λεωφόρου Καποδιστρίου. Αφράτα σου, γεμιστά με βελούδινη κρέμα, βουτούν σε μια σως σοκολάτας που προκαλεί “μουγγανιτά”. Το απολαυστικό προφιτερόλ του ζαχαροπλαστείου “Ανδριάς” είναι must για όσους ξέρουν το καλό γλυκό. Αποτελεί μια “γωνιά” από τις λίγες πια στην Αττική που κρατούν τη φήμη “από στόμα, σε στόμα”. Επί χρόνια, όταν εργαζόμουν και έμενα στην περιοχή ήταν το γλυκό πιτ-στοπ πριν γυρίσω στο σπίτι.

Η ιστορία του προφιτερόλ

Ο όρος προφιτερόλ εμφανίζεται για πρώτη φορά στη Γαλλία το 17ο αιώνα και φορά σε ένα είδος αρτοσκευάσματος σε στρογγυλό σχήμα, που φαίνεται πως ψηνόταν κάτω από στάχτη. Το 1690, αναφέρεται με τον ίδιο όρο, το ψωμί που είναι γεμιστό με εντόσθια πουλιών, γλυκάδια μοσχαριού ή και μυαλό αρνιού.

Η τεχνική του γεμιστού γλυκίσματος άλλαξε ριζικά με την εφεύρεση της ζύμης για σου. Ήταν στις κουζίνες της Αικατερίνης των Μεδίκων, που κάποιος σεφ είχε την ιδέα να δημιουργήσει ένα γλυκό από “ζεστή ζύμη”. Το ζυμάρι προετοιμάζεται στην κατσαρόλα και στη συνέχεια ψήνεται στο φούρνο, όπως πάνω κάτω και σήμερα. Στη συνέχεια, οι σεφ τα γέμιζαν με ζελέ φρούτων.

Ωστόσο δεν είναι παρά τον 19ο αιώνα, που ο Αντονάν Καρέμ, διακεκριμένος Γάλλος σεφ, εμπνεύστηκε τα σου γεμιστά με κρέμα ζαχαροπλαστικής ή σαντιγί. Και κάπως έτσι γεννήθηκε το προφιτερόλ. Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει όπως φαίνεται με ακρίβεια τον λαμπρό νου που συνέλαβε την ιδέα να περιχύσει τα σουδάκια με ζεστή σοκολάτα ή ακόμη και να τα σερβίρει με παγωτό.

Στον άγνωστο σεφ…

Στον άγνωστο αυτό σεφ, που έμπλεξε τη μοναδική γαλλική σύλληψη των σου, με τη σοκολάτα χρωστάμε πολλά. Όσα περίπου και στον “Ανδριά” που έχει κλείσει γλυκά πολλά δύσκολα βράδια μας. Αν δεν τον έχετε δοκιμάσει, σας τον συστήνω ανεπιφύλακτα.

 

Και όπως μάλιστα διαβάζουμε, η μυστική του απόλαυση, τα σουδάκια που γεμίζουν μπροστά σου εκείνη την ώρα και βουτούν σε σοκολάτα, παράγοντα στο σημείο από το 1972, ήτοι 45 χρόνια απόλαυσης. Τώρα εκτός από την παραδοσιακή συνταγή σε όποιο μέγεθος επιθυμείτε, θα βρείτε και προφιτερόλ παγωτό, αλλά και προφιτερόλ τούρτα – παγωτό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα