Ξέρω τι έφαγες ‘πέρσι’ το 2016

Ξέρω τι έφαγες ‘πέρσι’ το 2016

Ρωτήσαμε δέκα Ελληνίδες Food Bloggers και μας "αποκάλυψαν" τι λαχτάρισαν, τι αναζήτησαν και τι μαγείρεψαν περισσότερο οι Έλληνες τη χρονιά που κλείνει

Το φαγητό είναι πολιτισμός. Είναι δείγμα γραφής ενός λαού και είναι φυσικά και απόλαυση. Πολλές φορές ακούμε από επίσημα χείλη πως πρέπει να διαφυλάξουμε τις πολιτισμικές μας καταβολές, λίγες όμως αυτές περιλαμβάνουν και το γαστρονομικό μας χάρτη. Κι όμως, υπό εντελώς διαφορετικό πρίσμα, ” είμαστε ότι τρώμε“! Είμαστε γέννημα – θρέμμα της μαμάς και της γιαγιάς που έβαζαν και βάζουν καθημερινά στο πιάτο όλη την τέχνη και τη λαϊκή σοφία δεκάδων ετών. Και το 2016 είναι έτος “επιστροφής στις ρίζες”. Όσο κι αν ακούγεται κλισέ, στην πράξη φέτος αποδείξαμε πως έχουμε ανάγκη να γυρίσουμε πίσω στην παράδοση, να θυμηθούμε όλα όσα μάθαμε να μας τρέφουν από τότε που έχουμε την πρώτη μας ανάμνηση.

Έρευνες δείχνουν πως οι Έλληνες τον τελευταίο χρόνο αποκήρυξαν το εύκολο και γρήγορο φαγητό, μπήκαν στην κουζίνα και βάλθηκαν να μάθουν την τέχνη της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής, όσο ποτέ άλλοτε. Τα “καλά” της κρίσης; Ίσως…

Το NEWS 247 θέλησε να μάθε περισσότερα γι’ αυτή στροφή στην κατσαρόλα. Αυτές τις ημέρες κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δεκάδες άρθρα, κυρίως απόδοση ξένων δημοσιευμάτων για τις τάσεις που διακατέχουν τη γεύση ανά τον κόσμο. Εμείς όμως, θέλαμε “παπούτσι από τον τόπο μας” και γι’ αυτό το λόγο αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στους ειδικούς.

Οι Έλληνες τον τελευταίο χρόνο αποκήρυξαν το εύκολο και γρήγορο φαγητό, μπήκαν στην κουζίνα και βάλθηκαν να μάθουν την τέχνη της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής

Ζητήσαμε από 10 Ελληνίδες Food Bloggers να μας αποκαλύψουν τα υλικά και τις συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής που αναζητήθηκαν μετά μανίας μέσα στο 2016. Τα αποτελέσματα που λάβαμε ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικά. Δέκα κορίτσια του διαδικτύου που έχουν εδώ και χρόνια βαλθεί να επιστρέψουν πρώτα εκείνες και έπειτα όσοι τις ακολουθούν (και είναι πολλοί αυτοί, πιστέψτε μας), στην κουζίνα. Την παραδοσιακή, την πιο μοντέρνα, την πειραματική, αλλά σε κάθε περίπτωση την γευστική και απολαυστική.

Ο μίτος της Αριάδνης

Για να καταλάβουμε καλύτερα τι είναι αυτό που σαγήνευσε τους Έλληνες που αποφάσισαν να καταπιαστούν πιο εντατικά με τη μαγειρική, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε από τα συστατικά της επιτυχίας. Να πιάσουμε δηλαδή τον μίτο της Αριάδνης, ξετυλίγοντας το κουβάρι ως το ξέφωτο, από την αρχή. Ποια υλικά μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των αναγνωστών σε αυτά τα εννέα food blogs;

Ναι, οι foodies αυτής της χώρας σαγηνεύτηκαν και φέτος από τη σοκολάτα, όμως δεν έμειναν στο προφανές. Έψαξαν για ρεβίθια, φάβα και ροβίτσες, μελιτζάνες και κυδώνια

Τα αποτελέσματα, κάθε άλλο παρά αναμενόμενα. Ναι, οι foodies αυτής της χώρας σαγηνεύτηκαν και φέτος από τη σοκολάτα, όμως δεν έμειναν στο προφανές. Έψαξαν για ρεβίθια, φάβα και ροβίτσες (μικρά πράσινα φασίλια). Πειραματίστηκαν με τη μελιτζάνα και προκάλεσαν τις ζαχαροπλαστικές τους ικανότητες με γινωμένο κυδώνι.

Με αυτά και με εκείνα, τα παρακάτω είναι τα πλέον αγαπημένα υλικά στον κόσμο του ελληνικού food blogging:

Αν ήθελε κανείς να σχεδιάσει το προφίλ του νεοέλληνα λάτρη του φαγητού, θα έβλεπε πως εκείνος ενδιαφέρεται για αυτό που λέμε υγιεινή διατροφή, προτιμά παραδοσιακά υλικά που δύσκολα βρίσκει σε αλυσίδες fast food, ξανασυστήνεται με τα όσπρια και σαγηνεύεται από τα συστατικά αυτού που ανά την υφήλιο δοξάζεται ως ” μεσογειακή διατροφή“.

Τα αλμυρά πιάτα που τίναξαν τη google στον αέρα

Αφού στήσαμε το χάρτη των υλικών, δεν μπορούσαμε να μην ρωτήσουμε περισσότερα. Ζητήσαμε από την μπλογκόσφαιρα τηε γεύσης στην Ελλάδα να μας δώσει τις all star συνταγές τους. Εννέα food blogs με ισάριθμες αλμυρές συνταγές που κέρδισαν την προτίμηση των αναγνωστών και – αυτό μπορούμε μόνο να το υποθέσουμε – προκάλεσαν γευστικά τον ουρανίσκο τους.

Αυθεντικά Αμερικάνικά Burgers

“Burger, burger,burger! Αν το φας, κολλάς! Αν κολλήσεις, δεν ξεκολλάς! Το burger είναι εδώ και χρόνια το αγαπημένο φαγητό των Αμερικάνων και τα τελευταία 2 χρόνια έχει μπει στα σπίτια των Ελλήνων για τα καλά και πάει να αντικαταστήσει το αγαπημένο σουβλάκι!”

 

“Το burger το σωστό, το πρόστυχο δεν το κάνεις όπως να’ναι! Άντε το βάλαμε στο τηγάνι και ο Θεός βοηθός. Θέλει sex  appeal, συγκεκριμένο κιμά με συγκεκριμένα ποσοστά λίπους, θέλει να ξέρεις να το πλάσεις και να το ψήσεις. Το Burger είναι ολόκληρη επιστήμη κι εσύ μπορείς να την μάθεις μόλις σε 5 λεπτά διαβάζοντας παρακάτω”

Θες να μάθεις όλα τα μυστικά του σωστού Burger, όπως Αμερική; Βρείτε τα όλα στο M adame Ginger

Smartbox έκπληξη: πένες φούρνου και τυροκροκέτες

“Έφτιαξα κι εγώ το δικό μου μεζεδοsmartbox: πένες στο φούρνο με σάλτσα πικάντικη (αυτή που φτιάχνει ο σεφ σας με την ομάδα του στην πειραματική κουζίνα σας), πεπερόνι φρέσκο ψιλοκομμένο και τέσσερα τυριά, τυροκροκέτες ψητές (με τα ίδια τυράκια, είμαι “τυρού” τι να κάνουμε) και δύο σως -bbq και την κόκκινη κλασική σάλτσα που βάζετε στην πίτσα (δικής σας συνταγή επίσης).

 

Μπύρα παραδίπλα απαραίτητη”

Κάντε το μενού για την παρέα λαχταριστό με τη συνταγή που θα βρείτε στο Wonderfoodland

Γλυκοπατάτες Στο Φούρνο Με Μπαχαρικά Και Βαλσάμικο Ξίδι

“Την γλυκοπατάτα θα πρέπει να την έχεις ακούσει ή μπορεί να την έχεις δει στο σούπερ μάρκετ δίπλα στις κλασικές πατάτες ή μπορεί και να μην έχει τύχει. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι διαδεδομένη, αλλά θα ήταν καλό να τη συμπεριλαμβάναμε στη διατροφή μας, αφού έχει πολλά θρεπτικά συστατικά”.

 

“Τους έδωσα γεύση με μπαχαρικά (πάπρικα, κουρκουμά και κόλιανδρο, αλλά αυτό το αφήνω και πάνω σου), βαλσάμικο ξίδι με θυμαρίσιο μέλι (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και άλλη γεύση ή κάποια κρέμα βαλσάμικου) και ελάχιστο ελαιόλαδο.

Και συνόδεψα με ένα ντιπ γιαουρτιού με χούμους!! Παίζει να είναι και από τα καλύτερα ορεκτικά για βράδυ ή ακόμα και όταν θέλεις να δεις μια ταινία!”

Μάθετε πως θα φτιάξετε ένα ιδιαίτερο σνακ, στο sugarbuzz

Τραγανές Πατάτες στο Φούρνο

 

Σε όλη την διαδικασία το σημαντικό είναι να επιλέξεις πατάτες που προορίζονται γι αυτό το σκοπό. Δηλαδή άλλες πατάτες κάνουμε πουρέ, άλλες τηγανητές και άλλες φούρνου. Στην Ελλάδα δεν έχουμε πολλά είδη πατάτας στην αγορά αλλά όσο περνάει ο καιρός όλο και κάτι γίνεται. Ας δούμε όμως πως τις φτιάχνουμε.  Πρώτα,αγοράζουμε πατάτες μικρές , με την φλούδα, οι οποίες είναι γνωστές ως new potatoes ή baby potatoes.

Δείτε τα μυστικά τους στο elenaiscooking

Μπαλίτσες από Τυρί Γιαουρτιού

“Μπαλίτσες από τυρί γιαουρτιού μαριναρισμένες σε μπαχαρικά, μυρωδικά και ελαιόλαδο. Πλέον αποτελούν μία από τις πιο αγαπημένες μου λιχουδιές! Είναι πολύ νόστιμο, εύκολο και μπορείτε να το φτιάξετε συνδυάζοντας όποια μπαχαρικά και μυρωδικά σας αρέσουν.”

 

“Την αδυναμία μου για το γιαούρτι την έχω εκφράσει πολλές φορές. Και θα συνεχίσω να το κάνω γιατί το γιαούρτι είναι τελικά ένα μαγικό υλικό, με άπειρες δυνατότητες, τις οποίες ανακαλύπτω συνεχώς”.

Μάθετε πως θα έχετε το δικό σας, ξεχωριστό τυράκι στο σπίτι στο thehealthycook

Ροβίτσα σούπα

“Αρκετά χρόνια πριν, στο σούπερ μάρκετ, μου κέντρισαν το ενδιαφέρον αυτά τα μικρά πράσινα φασολάκια. Τα αγόρασα ενώ δεν τα είχα ξαναδεί, και επειδή πάντοτε μου αρέσει να δοκιμάζω νέες γεύσεις, τα μαγείρεψα σύμφωνα με τις οδηγίες επάνω στο πακέτο τους. Με αρκετό κρεμμύδι, ρίγανη και λεμόνι”.

 

“Από τότε, η ροβίτσα έγινε ένα από τα αγαπημένα μου όσπρια. Με εντυπωσίασε το γεγονός ότι δεν τα είχα ξαναφάει, και ειδικά στο σπίτι μας, όπου η μητέρα μου, όταν μεγαλώναμε, μας μαγείρευε όσπρια συχνά πυκνά προς μεγάλη μου απογοήτευση!”

Μάθετε πως θα ετοιμάσετε μια ξεχωριστή συνταγή, στο gourmelita

Μελιτζανόπιτα

“Μια συνταγή που μυρίζει καλοκαίρι, με ένα λαχανικό που όπως φαίνεται είχε την τιμητική του φέτος. Τη μελιτζάνα”.

 

Δοκίμασε να την ετοιμάσεις τσάκα, τσάκα με έτοιμο φύλλο ή να ανοίξεις το δικό σου φυλλαράκι με τις οδηγίες της mamatsita.

Κιμαδόπιτα, η πίτα με τα δύο υλικά

“Μια κιμαδόπιτα, πολύ απλή, με κρεμμυδάκια μπόλικα και χωριάτικο φύλλο. Εγώ την λέω και πίτα του βοσκού, για να ξεχωρίζει μέσα στην απλότητα της αφού ενσαρκώνει όλα όσα οι αγαπημένες ελληνικές πίτες μας χαρίζουν κάθε φορά που τις μασουλάμε, την νοστιμιά και την απλότητά τους”.

 

Φτιάξτε την παράδοση… με τη συνταγή του eatyourselfgreek

Πρασόπιτα

“Η αναζήτηση μου για πληροφορίες γύρω από τις πίτες κρατάει χρόνια, έτσι διαβάζοντας σε βιβλία ή περιοδικά είδα ότι πρασόπιτες υπάρχουν καταγεγραμμένες  πολλές ιδιαίτερα στην περιοχή της Ηπείρου και με διαφορετική ονομασία η κάθε μια”.

 

“Η πρασόπιτα λοιπόν μπορεί να γίνει προσθέτοντας τυριά ή όχι , αυγά, τραχανά ή ρύζι ή πλιγούρι, με  λάδι ή με βούτυρο. Άλλοι την φτιάχνουν με φύλλα ενδιάμεσα άλλοι όχι”.

Δείτε την παραδοσιακή συνταγή στο asproylas

Σουτζουκάκια σμυρνέικα

“Σμυρνέικα σουτζουκάκια, ίσως η καλύτερη και πιο αγαπημένη συνταγή της Πολίτικης κουζίνας! Τι ξεχωρίζει όμως τα σμυρναίικα σουτζουκάκια από οποιαδήποτε αντίστοιχη συνταγή”.

 

“Φυσικά τα μπαχαρικά, αν τα σουτζουκάκια δεν περιέχουν κύμινο και κανέλα, δεν είναι σουτζουκάκια σμυρναίικα! Δοκιμάστε την τέλεια συνταγή και γευτείτε απίστευτα αφράτα και πεντανόστιμα σουτζουκάκια, με άρωμα Πόλης!”

Αν θέλετε να δοκιμάσετε την τύχη σας στη συνταγή, μπείτε στο FUNKY COOK

Οι γλυκές συνταγές που έκαψαν τις μηχανές αναζήτησης

Ναι, λοιπόν! Οι αλμυρές συνταγές δεν αρκούν. Θέλουμε και γλυκό… τι όμως; Όσες συνταγές συναντήσετε παρακάτω, είναι εκείνες που τίναξαν το ελληνικό διαδίκτυο στον αέρα, με τις περισσότερες επισκέψεις στα ελληνικά food blogs. Οι δημιουργίες και τα σχόλια, ανήκουν στις 9 κυρίες του food blog!

Καριόκες

“Με τις καριόκες με ενώνει μια βαθιά σχέση αγάπης, έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη οτι οι καριόκες ανήκουν στο TOP10 των πιο αγαπημένων μου γλυκών!”

 

“Τα σημεία που κάνουν πετυχημένη μια καριόκα είναι τα εξής:

– Ολόφρεσκα καρύδια, που δεν ταγκίζουν

– Ένα παχύ στρώμα απολαυστικής κουβερτούρας

– Σωστά σιροπιασμένο και συμπαγή περιεχόμενο

– Ιδανική αναλογία μπαχαρικών

– Το γλυκό υποβρύχιο”

Ψάχνετε για τη συνταγή; Μπείτε στο FUNKY COOK

Πορτοκαλόπιτα της μαμάς

“Αυτό είναι ίσως το ωραιότερο γλυκό της μαμάς μου. Μια αφράτη, ζουμερή και γεμάτη αρώματα πορτοκαλόπιτα που γίνεται με φύλλο κρούστας και γιαούρτι και σιροπιάζεται με ένα παχύρρευστο σιρόπι πορτοκαλιού, το οποίο μπορείς άνετα να το φας πριν καν φτάσει στο γλυκό σου”.

 

“Θα την αγαπήσεις εγγυημένα, όχι μόνο για τα επιφωνήματα χαράς και απόλαυσης που θα σκορπίσει, αλλά και για την ευκολία που θα σου προσφέρει τόσο απόχερα για να την φτιάξεις!”

Όλα τα μυστικά για να την απολαύσεις κι εσύ στο σπίτι σου στο Madame Ginger

Ολόκληρο γλυκό κουταλιού πορτοκάλι

“Ήταν η πρώτη φορά που έφτιαξα αυτό το γλυκό. Διάβασα έψαξα αλλά πιο πολύ στηρίχθηκα στην εμπειρία μου και στη συνταγή για το γλυκό μανταρίνι”.

 

“Ο τίτλος της συνταγής «ολόκληρο» έρχεται να διαχωρίσει αυτό το γλυκό από εκείνο, που σταθερά είναι στις προτιμήσεις σας εδώ και πολύ καιρό, αυτό που φτιάχνω με τις φλούδες μόνο του φρούτου”.

Ανακαλύψτε τα μυστικά του γλυκού κουταλιού σε αυτή τη μυρωδάτη συνταγή του asproylas

Εκμέκ Καταΐφι

“Το Εκμέκ καταΐφι δεν χρειάζεται συστάσεις, το λατρεύουμε όλοι. Επιδόρπιο γλυκό και δροσερό ταυτόχρονα, με κρέμα απαλή και νεφελώδη, σιροπιασμένο τόσο όσο να ευχαριστεί τον ουρανίσκο τελειώνει το ταψί χωρίς να το καταλάβεις”

 

Δείτε πως θα ετοιμάσετε το ανατολίτικο γλυκό με τη βελούδινη κρέμα στο eatyourselfgreek

Νηστίσιμο κέικ ταχίνι με κακάο

“Όση ώρα ψηνόταν το κέικ, το σπίτι μοσχοβολούσε όπως το ζαχαροπλαστείο την ώρα που ψήνουν τα παντεσπάνια;!!! Θα στο πω! Έχω ψήσει κέικ και κέικ, τέτοια μυρωδιά δεν είχα ξαναμυρίσει σπίτι μας”.

 

“Και η διαδικασία; Πανεύκολη! Και τα υλικά; Ελάχιστα! Και το κέικ; Εξαφανίστηκε!!!”

Βρες τη συνταγή όπως την προτείνει η mamatsita

Δροσερές μελωμένες φρυγανιές με κρέμα λευκή και πορτοκάλι

“Με ανοιχτές τις αισθήσεις και πεσμένο το ζάχαρο, αυτό το απλό, δροσερό, γλυκόπικρο παιδικό ενθύμιο, μου έφερε το χαμόγελο στα χείλη σε κάθε μπουκιά”.

 

Βρείτε τη συνταγή για το σπιτικό, πλην νοσταλγικό γλυκό στο Wonderfoodland

Σορμπέ Ροδάκινο

 

Το ροδάκινο είναι από τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού και για μένα το πιο νόστιμο και μυρωδάτο! Τα ροδάκινα είναι φανταστικά όχι μόνο ωμά αλλά και σε μαρμελάδες ή ακόμα και σκέτα, ψητά με ξηρούς καρπούς και παγωτό βανίλια!

Δείτε πως θα κάνετε τη συνταγή στο elenaiscooking

Ρετρό Γλυκό Ψυγείου Με Μπισκότα Και Κρέμα!

“Σίγουρα θα έχεις δει πολλές φορές παρόμοιο, τύπου γλυκό ψυγείου με μπισκότα και κρέμες. Η διαφορά είναι ο τρόπος που γίνεται η κρέμα ζαχαροπλαστικής. Την είδα σε ένα τεράστιο βιβλίο-τόμο που έχω, το “Bouchon Bakery”, ενός διάσημου σεφ του Thomas Keller και από όταν τη δοκίμασα, έχω ενθουσιαστεί!”

 

“Στην ουσία χτυπάει σχεδόν όλα τα υλικά στο μίξερ και μετά τα ζεσταίνει. Αυτό δίνει μια υπέροχη υφή στην κρέμα. Επίσης ήθελα να την κάνω πιο ελαφριά, χρησιμοποιώντας στέβια και αποδείχθηκε καλή ιδέα. Αφού η κουβερτούρα ήδη περιέχει ζάχαρη, όπως και η φυτική κρέμα-σαντιγί. Πάντως μπορώ να σου πω ότι το γλυκό εξαφανίστηκε!”

Μάθετε πως θα κάνετε τη συνταγή στο sugarbuzz

Σπιτικά Μπισκότα Digestive

“Ήθελα πολύ καιρό να φτιάξω σπιτικά μπισκότα digestive, όσο πιο υγιεινά γίνονται. Και όχι μόνο μου βγήκαν με την πρώτη, αλλά είναι τόσο νόστιμα που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτά του εμπορίου”.

 

Μάθε πως θα παρασκευάζεις μπισκότα digestive στο The Healthy Cook

Κέικ Βρώμης με Μέλι

“Μετά από δοκιμές, κατέληξα σε ένα εύκολο και γρήγορο κέικ που θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό”.

 

Μάθετε πως θα φτιάξετε το πιο υγιεινό cake, στο gourmelita

Με μια φράση, τι γεύση φαίνεται να μας αφήνει το 2016; Θα ποντάραμε όλα μας τα υπάρχοντα στη φράση “Παραδοασιακά και υγιεινά σπιτικό”

Με μια φράση, τι γεύση φαίνεται να μας αφήνει το 2016; Θα ποντάραμε όλα μας τα υπάρχοντα στη φράση ” Παραδοασιακά και υγιεινά σπιτικό“. Ψάχνουμε το εκλεκτό, όμως όχι το επιτηδευμένα χλιδάτο. Ζητάμε το επίσημο, αλλά όχι το άσκοπα βαρύ και λιπαρό γεύμα. Αναζητούμε τη γλύκα, χωρίς όμως να περιοριζόμαστε στην προφανή – και πρόσκαιρη να προσθέσω – ευκολία των σοκολατο-λιπαρών. Και τέλος, απολαμβάνουμε χωρίς κορεσμό οτιδήποτε μπορεί να μας θυμίζει τα αθώα χρόνια των παιδικών χρόνων. Εμπρός, πίσω λοιπόν… μόνο για να πάρουμε φόρα, εμπειρίες, να συλλέξουμε γνώσεις και έτσι να εκτιναχθούμε με φόρα και πάλι μπροστά. Ακούγεται κολασμένα γευστικό, δεν νομίζετε;

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ:

Δεν θα μπορούσε να προκύψει κανένα συμπέρασμα, καμία νόστιμη απόδειξη της τάσης των Ελλήνων στη γεύση το 2016, χωρίς τις εννέα αυτές κυρίες. Ευχαριστώ από καρδιάς τις Food Bloggers, που βάζουν κάθε μέρα όλη τους την τέχνη στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική και πάνω από όλα που μου εμπιστεύθηκαν τα γευστικά μυστικά τους. Special thanks λοιπόν στις:

Asproylas, Eatyourselfgreek, Elenaiscooking, FUNKY COOK, Gourmelita, The Healthy Cook, Madame Ginger, Mamatsita, Sugarbuzz, Wonderfoodland

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα