ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2021

Τα μέλη του Μπούντεσταγκ εκλέγονται με μικτό εκλογικό σύστημα. Τα 299 μέλη εκλέγονται με πλειοψηφικό σύστημα από 299 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, δηλαδή ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους κερδίζει τη μία έδρα της περιφέρειας. Τουλάχιστον 299 μέλη εκλέγονται με σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης από 16 πολυεδρικές περιφέρειες, και η κατανομή των εδρών γίνεται με σύστημα Σαιντ-Λαγκού. Το εκλογικό όριο, για είσοδο ενός κόμματος στο Μπούντεσταγκ, είναι 5% για το σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης και 3 έδρες για το πλειοψηφικό σύστημα. Έστω ότι ένα πολιτικό κόμμα κέρδισε περισσότερες έδρες με το πλειοψηφικό (Α') από όσες δικαιούται βάσει της αναλογικής εκπροσώπησης (Β'), τότε θα του επιτραπεί να κρατήσει τις «παραπανίσιες έδρες». Σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Εκλογικό Νόμο που ισχύει από το 2013, αν κάποια κόμματα κερδίσουν «παραπανίσιες έδρες» τότε στα υπόλοιπα κόμματα θα δοθούν «έδρες εξισορρόπησης», ώστε να πληρούνται οι αναλογίες της αναλογικής εκπροσώπησης των κομμάτων στο κοινοβούλιο. Συνεπώς, το Μπούντεσταγκ θα αποτελείται από τουλάχιστον 598 μέλη, συν τα πρόσθετα μέλη που θα μπουν στο κοινοβούλιο με έδρες «παραπανίσιες» ή «εξισορρόπησης». Η προσέλευση στην ψηφοφορία δεν είναι υποχρεωτική. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Γερμανοί πολίτες ηλικίας άνω των 18 ετών.

Κόμμα Πρασίνων Γερμανίας

Γερμανία - Σχηματισμός κυβέρνησης: Οι Πράσινοι ψηφίζουν για την έναρξη των διαπραγματεύσεων

Συνεδριάζει σήμερα το Κόμμα Πρασίνων Γερμανίας, ώστε να εγκριθεί και τυπικά η έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό του νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

Το κτίριο του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο

Εκλογές στη Γερμανία: Κυβέρνηση με Πράσινους και Φιλελεύθερους επιδιώκει ο Σολτς

Κυβέρνηση με ορίζοντα πέρα από την τετραετία με Πράσινους και Φιλελεύθερους σχεδιάζει ο Όλαφ Σολτς. Οι Πράσινοι δηλώνουν ότι θα μιλήσουν πρώτα με Σοσιαλιστές και Φιλελεύθερους.

Το γερμανικό κοινοβούλιο.

Εκλογές στη Γερμανία : Με "χαμηλά τον πήχη" η προσδοκία για χαλάρωση της λιτότητας

Η δημοσιονομική ρότα που θα πάρει το Σύμφωνο Σταθερότητας από το 2023 και μετά και η πιθανή μετεξέλιξη του Ταμείου Ανάκαμψης σε έναν μόνιμο μηχανισμό αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης για την ΕΕ το επόμενο διάστημα.

Αφίσα του υποψήφιου καγκελάριου των Σοσιαλδημοκρατών για τις γερμανικές εκλογές, Όλαφ Σολτς

Γερμανικές εκλογές: Το “Φανάρι” μπορεί να φέρει Αλλαγή στην Ευρώπη; 

Το θρίλερ με τις εκλογές στη Γερμανία δεν έχει ακόμη τελειώσει και δε σημαίνει κατ’ ανάγκην αλλαγή πολιτικής σε ζητήματα που καίνε την Ελλάδα. Τουλάχιστον όχι άμεσα και όχι ριζικά 

Ο Όλαφ Σολτς νικητής των εκλογών στη Γερμανία.

Εκλογές στη Γερμανία: Νικητής ο Σολτς - Κυβέρνηση "Τζαμάικα" ή "Φανάρι" τα πιθανότερα σενάρια

Οι Σοσιαλδημοκράτες νικητές των εκλογών στη Γερμανία, υψηλό το ποσοστό των Πρασίνων. Πιθανότατα σήμερα θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

O υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία, Όλαφ Σολτς

Εκλογές στη Γερμανία: Μικρό προβάδισμα για το SPD - Μεγάλο ερώτημα η κυβέρνηση

Οριακή επικράτηση των Σοσιαλδημοκρατών(SPD) υπό τον Όλαφ Σολτς, δείχνουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από τις εκλογές στη Γερμανία. Μεγάλες απώλειες για την Χριστιανική Ένωση

"Στρογγυλό τραπέζι ελεφάντων" στις γερμανικές εκλογές του 2021

Εκλογές στη Γερμανία - Elefantenrunde: Τι είναι το μετεκλογικό "στρογγυλό τραπέζι ελεφάντων"

Στη Γερμανία δεν υπάρχουν μόνο κοινές προεκλογικές συζητήσεις των υποψήφιων καγκελάριων αλλά και μετεκλογικές. Το, "περίεργο" για τα ελληνικά δεδομένα, Elefantenrunde.

O Άρμιν Λάσετ μετά την ανακοίνωση των exit poll

Λάσετ: "Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για κυβέρνηση υπό την Χριστιανική Ένωση"

"Ψήφος στην Χριστιανική Ένωση είναι ψήφος ενάντια σε μία αριστερή κυβέρνηση", ανέφερε στην ομιλία του μετά το πρώτο exit poll ο υποψήφιος καγκελάριος Άρμιν Λάσετ

Ο υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία, Όλα Σολτς

LIVE Εκλογές θρίλερ στη Γερμανία: Διευρύνεται το προβάδισμα του SPD - Μεγάλη πτώση για τους Χριστιανοδημοκράτες

Έκλεισαν οι κάλπες στη Γερμανία. Ντέρμπι Χριστιανικης Ένωσης-Σοσιαλδημοκρατών για την πρωτιά δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα. Στην τρίτη θέση οι Πράσινοι. Συνεχής ενημέρωση μέσω της Live Blogging πλατφόρμας του NEWS 24/7.

Γερμανικές εκλογές

Πόσο μας αφορούν οι γερμανικές εκλογές ως Έλληνες

Γερμανικές αλλά και "ελληνικού ενδιαφέροντος" συνάμα, οι ομοσπονδιακές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου φέρνουν αλλαγές εντός των ευρωπαϊκών συνόρων αλλά και στις σχέσεις της Ευρώπης με τον υπόλοιπο κόσμο.

Εκλογές στη Γερμανία: Με το βλέμμα στην κάλπη - Το θρίλερ και το "τέλος εποχής"

Εκλογές στη Γερμανία: Με το βλέμμα στην κάλπη - Το θρίλερ και το "τέλος εποχής"

Όλος ο πλανήτης έχει στραμμένο το βλέμμα του στη Γερμανία και τις εκλογές της Κυριακής. Όσα πρέπει να ξέρετε για το περίπλοκο εκλογικό σύστημα, την καγκελαρία και την επαύριον της αποχώρησης Μέρκελ.

"Η πρόοδος στη Γερμανία δεν ήρθε χάρη στους συντηρητικούς"

"Η πρόοδος στη Γερμανία δεν ήρθε χάρη στους συντηρητικούς"

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής, Delara Burkhardt των Σοσιαλδημοκρατών μιλά στο Magazine του NEWS 24/7 για τις επικείμενες εκλογές, την ανάγκη για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού μετά από 16 χρόνια και τον ρόλο που θα έχει το αποτέλεσμα της κάλπης στην πορεία της ΕΕ.

Εκλογές Γερμανίας: Το επιβλητικό εξώφυλλο του Economist με τον γερμανικό αετό που κατακεραυνώνει τη Μέρκελ

Εκλογές Γερμανίας: Το επιβλητικό εξώφυλλο του Economist με τον γερμανικό αετό που κατακεραυνώνει τη Μέρκελ

Με ένα εντυπωσιακό εξώφυλλο, ο "Economist" παίρνει θέση στις γερμανικές εκλογές και κατηγορεί την Άνγκελα Μέρκελ για το "χάος" που αφήνει πίσω της.

Εκλογές στη Γερμανία: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αναμέτρηση της Κυριακής

Εκλογές στη Γερμανία: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αναμέτρηση της Κυριακής

Οι εκλογές στη Γερμανία είναι προ των πυλών και ολόκληρη η Ευρώπη παρακολουθεί με αγωνία. Συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις εκλογές στη Γερμανία.

Γρηγόρης Αγγελίδης

Εκλογές Γερμανίας: Ο Έλληνας της Bundestag διεκδικεί την επανεκλογή του

Ο Γρηγόρης Αγγελίδης είναι ο μοναδικός ελληνικής καταγωγής ομοσπονδιακός βουλευτής σήμερα στη Γερμανία. Διεκδικεί την επανεκλογή του με το Κόμμα των Φιλελευθέρων στο Ανόβερο.

Γερμανικές εκλογές: Οι Σύροι που μπήκαν στη χώρα χάρη στη Μέρκελ ψηφίζουν τον διάδοχό της

Γερμανικές εκλογές: Οι Σύροι που μπήκαν στη χώρα χάρη στη Μέρκελ ψηφίζουν τον διάδοχό της

Η Άγγελα Μέρκελ άνοιξε τα σύνορα για τους Σύρους πρόσφυγες το 2015 και τωρα καλούνται να ψηφίσουν τον νέο καγκελάριο. Τι δείχνει ανεπίσημη δημοσκόπηση.

Εκλογές στη Γερμανία

Εκλογές στη Γερμανία: Η αγωνία της Μέρκελ για τον σχηματισμό κυβέρνησης...σύντομα

Στην τελική ευθεία οι εκλογές στη Γερμανία. Για ενδεχόμενο παρατεταμένων συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης, προειδοποιεί ο προσωπάρχης της Μέρκελ.

Ο Τίνο Κρουπάλα

Πιάστηκε αδιάβαστος ο αρχηγός του ακροδεξιού AfD - Δεν ήξερε ούτε ένα γερμανικό ποίημα

Σε δύσκολη θέση ήρθε ο αρχηγός του AfD, Τ. Κρουπάλα όταν ερωτηθείς ποιο είναι το αγαπημένο του γερμανικό ποίημα, δεν κατάφερε να απαντήσει. Αυτό ενώ το κόμμα του διατείνεται ότι στοχεύει στη διατήρηση των παραδοσιακών πολιτιστικών αξιών.

Ο Άρμιν Λάσετ

Γερμανία: Δημοσκόπηση - "χαστούκι" για τον Λάσετ, ένα μήνα πριν τις εκλογές

Δύσκολο αγώνα έχει μπροστά του ο χριστιανοδημοκράτης Άρμιν Λάσετ για να γίνει ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας. Η πλειοψηφία των κεντροδεξιών ψηφοφόρων δεν υποστηρίζει την υποψηφιότητά του.