Γενοκτονία και Εθνοκάθαρση

Γενοκτονία και Εθνοκάθαρση
Δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκου Φίλη, σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων, τα κενά και το Φ.Π.Α. στην εκπαίδευση--ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI Eurokinissi

Ο "πόλεμος" για τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη και οι όροι που έχουν πολιτικό περιεχόμενο. Η διαφορά της γενοκτονίας από την εθνοκάθαρση

Αδυνατώ να κατανοήσω τον θόρυβο που ξέσπασε από την άκαιρη, είναι η αλήθεια, δήλωση του Υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα είναι να συμφωνήσω μαζί του. Εκτιμώ πάντως πως, εντελώς θεωρητικά, έχει δίκιο.

Οι όροι δεν είναι νομικοί. Έχουν καθαρά πολιτικό περιεχόμενο. Η γενοκτονία αναφέρεται στην εξαφάνιση ενός έθνους από το πρόσωπο της γης, στα πλαίσια βέβαια των εδαφικών και πραγματικών δυνατοτήτων αυτού που την επιχειρεί.

Σαν τέτοια ιστορικά αναδείχθηκε η εξόντωση των Εβραίων από όλα τα εδάφη που είχε υπό τον έλεγχό της η Ναζιστική Γερμανία. Εξίσου γενοκτονία υπήρξε η εξόντωση και ο αφανισμός των Αρμενίων από τα εδάφη στα οποία ασκούσε την εξουσία η Οθωμανική ακόμη τότε Τουρκία.

Εθνοκάθαρση, από την άλλη μεριά, αποκαλείται το ξεκλήρισμα μιας εθνότητας από μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Αυτό υπέστησαν οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί σε περιοχές της Βοσνίας από τους Σέρβους εθνικιστές.

Το ίδιο συνέβη στη Ρουάντα παλαιότερα όπως και νωρίτερα στη Καμπότζη και τη Βιρμανία. Για τον Ποντιακό ελληνισμό η ιστορική πραγματικότητα ομιλεί μόνη της. Έγιναν άγριες σφαγές σε βάρος του, σε περιοχές των Τουρκικών παραλίων της Μαύρης Θάλασσας. Χιλιάδες όμως Πόντιοι μεταφέρθηκαν στη Μακεδονία και σε άλλα μέρη της Ελλάδας από την Τουρκία, με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Αν είχε γίνει γενοκτονία, που βρέθηκαν;

Δεν αποτελεί βέβαια η εθνοκάθαρση μικρότερης εμβέλειας έγκλημα από την γενοκτονία. Δεν κατανοώ λοιπόν την ουσία του θορύβου που ξέσπασε.

*Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος υπήρξε για πολλά χρόνια Βουλευτής, Υπουργός και Δήμαρχος Πειραιά. Από το 1994 έχει εγκαταλείψει την πολιτική κι απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, στην ενημέρωση και στον πανεπιστημιακό χώρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα