Βλέπουν ΕΡΤ στην Ειδομένη;

Βλέπουν ΕΡΤ στην Ειδομένη;
ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ.ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΠΟΨΗ.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΕUROKINISSI Eurokinissi

Οι εικόνες της Ειδομένης είναι χίλιες φορές πιο δυνατές από τις υποτιθέμενες εκκλήσεις προς τους πρόσφυγες «να εμπιστευτούν το ελληνικό κράτος» και μαρτυρούν ότι στην ελληνική φαβέλα δεν υπάρχει ούτε  κυβέρνηση ούτε κράτος..

Ο βούρκος της Ειδομένης είναι ο καθρέφτης μας. Ο καθρέφτης μιας Πολιτείας που βρίσκεται σε αποσύνθεση.  Που αδυνατεί να μεριμνήσει ακόμα και για τις στοιχειώδεις παροχές σε χιλιάδες εξαθλιωμένους ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι στο έδαφός της. Που βρίσκονται έρμαια στα χέρια επιτήδειων, διακινητών και άλλων, γιατί το επίσημο κράτος, η «υπεύθυνη» κυβέρνηση, δεν είναι σε θέση ούτε καν να τους ενημερώσει για τις δυνατότητες και τις επιλογές τους από τη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους σε ελληνικό έδαφος.

Γιατί ακόμα και για να σταματήσουν κάποιοι κερδοσκόποι να τους κόβουν (άχρηστα) εισιτήρια πούλμαν για την Ειδομένη, χρειάστηκε να μεσολαβήσει μέγας ντόρος από «τα ΜΜΕ της διαπλοκής». Γιατί έπρεπε να στοιβαχτούν 12.000 άνθρωποι στο λασπότοπο της ντροπής για να σκεφτούν ότι χρειάζεται να μοιραστούν ενημερωτικά φυλλάδια για τις πραγματικές επιλογές τους. Γιατί έως ότου βρουν τα «επίσημα φυλλάδια» το δρόμο για το τυπογραφείο και μετά αποφασιστεί πώς, πότε και ποιοί θα τα διανείμουν εκεί, φρόντισαν άλλοι να τυπώσουν και να μοιράσουν φυλλάδια με ψεύτικες ελπίδες και υποσχέσεις. Μην  απορείτε λοιπόν, με τα καραβάνια των προσφύγων που  προσπαθούν πιασμένοι από σχοινιά να διασχίσουν το χείμαρρο που χωρίζει τα Σκόπια από τη Γευγελή..

Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει εδώ και λίγο καιρό ένα  διυπουργικό συντονιστικό όργανο για να διαχειριστεί, όπως μας ανακοινώθηκε, «την αντιμετώπιση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης».

Στην πραγματικότητα το όργανο δημιουργήθηκε για να διαχειριστεί την εικόνα της κυβέρνησης στη  (μη) διαχείριση του προσφυγικού, ώστε να μην «λερωθεί» από τις λάσπες της Ειδομένης. 

Γι αυτό και δεν έχει κανένα λόγο κανείς από την κυβέρνηση να πατάει το πόδι του εκεί. Αυτό είναι δουλειά άλλων, όπως π.χ. της αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών που περπάτησε κανένα δίωρο στον  καταυλισμό με τις γαλότσες της, χωρίς μάλιστα –η αφελής-να κάνει καν δηλώσεις!

Το δικό μας συντονιστικό έχει άλλες προτεραιότητες. Προτιμά τα briefings και τις δηλώσεις on camera που είτε θα μεταδοθούν απευθείας είτε θα «παίξουν» πολλές φορές σε επανάληψη όταν μάλιστα έχουν προκληθεί από κάποια κορύφωση της κρίσης όπως η χθεσινή. Κι έτσι το μήνυμα «θα φτάσει παντού», τουλάχιστον στους ψηφοφόρους μας, όσο οι πρόσφυγες θα πασχίζουν να  βρουν τρύπες στους φράκτες ή να διασχίσουν χειμάρρους.

Μπορεί να έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι η  χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, έγινε για να ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση για το προσφυγικό και ειδικότερα για το χάος  της Ειδομένης;  Σε ποιόν απευθυνόταν άραγε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού, όταν με τις δηλώσεις του κάλεσε τους πρόσφυγες «να εμπιστευτούν το ελληνικό κράτος»; 

Σε ποιόν απευθυνόταν όταν έκανε έκκληση (!) στους εθελοντές και τις ΜΗΚΥΟ, που προκειμένου να βοηθήσουν όπως μπορούν, βουλιάζουν καθημερινά στη λάσπη της Ειδομένης, «να συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές για την έγκυρη πληροφόρηση προσφύγων και μεταναστών ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους»;

Οι πρόσφυγες, κύριε Κυρίτση δεν βλέπουν ΕΡΤ και το ξέρετε καλά. Οι δηλώσεις σας δεν απευθύνονται σ αυτούς αλλά στους εγχώριους ιθαγενείς τους οποίους προσπαθείτε να πείσετε ότι υπάρχει κράτος και  κυβέρνηση που μεριμνά για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Αλλά όσες δηλώσεις και να κάνετε, οι εικόνες της Ειδομένης είναι χίλιες φορές πιο δυνατές  και  μαρτυρούν ότι εκεί δεν υπάρχει ούτε κράτος ούτε κυβέρνηση.

Μόνο εξαθλιωμένοι άνθρωποι που μπορεί να δείξουν εμπιστοσύνη μόνο στους εθελοντές και όχι στο κράτος. Γι αυτό, φροντίστε τουλάχιστον να δώσετε με έργα  και χωρίς φανφάρες τη στήριξή σας σ αυτούς, αντί να τους απευθύνετε εκκλήσεις να συνεργαστούν με «το ελληνικό κράτος».

H Άννυ Ποδηματά είναι δημοσιογράφος, πρώην ευρωβουλευτής και πρώην Αντιπρόεδρος του ΕΚ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα