Αξιολόγηση: Γιατί μας πάει μακριά η βαλίτσα της αβεβαιότητας ;

Αξιολόγηση: Γιατί μας  πάει μακριά η βαλίτσα της αβεβαιότητας ;
Συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Μετά από επτά χρόνια μνημονίων, σκληρής λιτότητας και αφαίμαξης των εισοδημάτων του ελληνικού λαού, οι περιβόητες θυσίες δεν έχουν πιάσει ακόμα τόπο…

1.-Το κρεβάτι του Προκρούστη της Μυθολογίας συμβολίζει διαχρονικά τη βίαιη προσαρμογή ενός ατόμου, μιας ομάδας ατόμων ή ενός λαού σε προκαθορισμένα πλαίσια. Τα πλαίσια αυτά καθορίζονται αυθαίρετα από κάποια εξουσία με γνώμονα δικούς της σχεδιασμούς, οι οποίοι συνήθως δεν συμπίπτουν με τα συμφέροντα αυτού ή αυτών στους οποίους εφαρμόζονται.

Το κρεβάτι του Προκρούστη :Έτσι έγινε η ζωή μας μετά την πτώχευση του 2010 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα αμείωτα. Κάθε τόσο ζούμε «το μαρτύριο της σταγόνας», την νέα αξιολόγηση, τις ύβρεις, τις λοιδορίες και τις προσβολές των εντύπων της Ευρώπης. Η κοινή γνώμη βυθίζεται πια στην απελπισία. Το χρέος έφτασε το 179,6% του ΑΕΠ και ανήλθε σε 311,16 δισεκατομμύρια ευρώ. μετά από επτά χρόνια! Η φτώχεια στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 40% στο διάστημα 2008-2015, ποσοστό το οποίο αποτελεί το υψηλότερο στην Ευρώπη και η ανεργία στους νέους έφρασε 23% – 50% . Από την άλλη τρέχουμε να καλύψουμε τις αδυσώπητες ανάγκες για συντάξεις ,καρκινοπαθείς ,άμυνα, φτώχια. Από που όμως να καλύψει κανείς την ανάγκη αφού στέρεψε η δύναμη μας « Τόσα χρόνια πολιορκημένοι από στεριά και θάλασσα, όλοι πεινάνε, όλοι σκοτώνονται και κανένας δεν πέθανε» που λέει κι ο μέγας ποιητής της Ρωμιοσύνης.

Μετά από επτά χρόνια μνημονίων, σκληρής λιτότητας και αφαίμαξης των εισοδημάτων του ελληνικού λαού, οι περιβόητες θυσίες δεν έχουν πιάσει ακόμα τόπο… Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το μέτρο των πραγμάτων για τους Έλληνες στην πορεία της ιστορίας ήταν πάντα ο άνθρωπος. Σήμερα που όλα έχουν κομμάτια ,η διεθνής ασφάλεια είναι συζητήσιμη, η Ευρώπη ταλανίζεται ,η Αμερική σχοινοβατεί, η ελευθερία υπονομεύεται και απειλείται από κάθε μορφής «παράφρονα», οι Έλληνες μέσα στον βαθύ πόνο τους και την λαχτάρα τους να φύγει το «κακό» που σημάδεψε τον τόπο μας ελπίζουν και αγωνίζονται και πιστεύουν ακόμα στο αύριο. Οι δανειστές μας και πάλι μας ζητούν τα πάντα ,οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες βρίσκονται τώρα με τον ΕΦΚΑ στο κρεβάτι του Προκρούστη και μετά οι συνταξιούχοι μισθωτοί όλοι μας. Οι ξένοι πρόσφυγες, οι δικοί μας άστεγοι, οι σκηνίτες βιώνουν την αφόρητη δοκιμασία της φτώχιας .

2.-Την ίδια ώρα ο «Σουλτάνος» απειλεί «θερμά επεισόδια» .Τρείς χιλιάδες χρόνια στην ιστορία μας ,υπήρξαμε φτωχοί ,είμαστε πάντα λιγότεροι αλλά μείναμε ελεύθεροι και χωρίς αμφιβολία και οι άλλοι (φίλοι, εχθροί και σύμμαχοι) ξέρουν ότι είναι πολύ επικίνδυνο για όλους να ανοίξουν την πόρτα του τρελλοκομείου γιατί όπως είπε και ο Γεώργιος Παπανδρέου, «Αν οι Τούρκοι ανοίξουν την πόρτα του τρελοκομείου, θα εισέλθουμε κι εμείς.» Άλλωστε ο λαός αυτός αποζητά πάντοτε την ειρήνη, μακριά από υστερίες και φανατισμούς, είναι η μοναδική ήρεμη και ασφαλής περιοχή στην Μεσόγειο και γνωρίζει καλά την απάντηση που έστειλε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος στο Μωάμεθ το 1453:

“Το δε την πόλιν σοι δούναι ουτ’ εμόν εστίν ουτ’ άλλου των κατοικούντων εν αυτή, κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών”.

Για μια ακόμα φορά ,ο Τόπος βρίσκεται στον Γολγοθά του μαρτυρίου και προσμένει με αγωνία την Ανάσταση .Οι Έλληνες μ’ όλα τα πάθη τους «… κρατάνε της καμπάνας το σκοινί προσμένουν να σημάνουν την Ανάσταση…»

1 Τα παραπάνω αποτελούν την απάντηση του Αυτοκράτορα Κων/νου ΙΑ΄ Παλαιολόγου στον Μωάμεθ Β΄ που πολιορκούσε την Κων/πολη το 1453, όταν του ζήτησε να παραδώσει την πόλη και να αποχωρήσει σώος.

*Ο Αντώνης Αργυρός είναι δικηγόρος και νομικός Σύμβουλος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα