Το ασφαλιστικό, νέα τραγωδία ή νέο επεισόδιο του δράματος; Ο πίθος των Δαναΐδων

Το ασφαλιστικό, νέα τραγωδία ή νέο επεισόδιο του δράματος; Ο πίθος των Δαναΐδων

Το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα στα πρόθυρα της κατάρρευσης και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που για να έχουν αποτέλεσμα, πρέπει να γίνουν με μέτρο

“Αν απουσιάζει η δικαιοσύνη, τι άλλο είναι πολιτική εξουσία, παρά οργανωμένη ληστεία;” (Άγιος Αυγουστίνος)

Η Ελληνική κρίση υπερβαίνει τον υπέρμετρο δανεισμό. Είναι κρίση θεσμών, αντιλήψεων είναι κυρίως κρίση πνευματική, παράλληλα όμως το ελληνικό χρέος υπερβαίνει τα 323 δισεκατομμύρια ευρώ. Το Ασφαλιστικό μας Σύστημα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. “Οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να πορευτούν χωρίς το βαρίδι του χρέους”, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος, στις 4 Απριλίου 2015.

Η αντίδραση των πιστωτών είναι μέχρι σήμερα αρνητική σε κάθε βελτίωση των συμφωνηθέντων, προκειμένου να ανακουφισθεί ο καταταλαιπωρημένος Ελληνικός Λαός. «Ένα στα πέντε νοικοκυριά στην Ελλάδα δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο, ενώ περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπων δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας λόγω της παρατεταμένης ανεργίας» Όπως αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο-φωτιά για την κατάσταση της Ελλάδας, που δημοσιεύθηκε στο Assosiated Press . Η αριθμητική αποτύπωση της κρίσης σύμφωνα με τη Wall Street Journal: Κατά 25% έχει συρρικνωθεί η ελληνική οικονομία από τα μέσα του 2008 μέχρι και σήμερα. Το 25,8% είναι το ποσοστό των Ελλήνων που παραμένουν εκτός εργασίας, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Αυτό σημαίνει ότι 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τη Eurostat 3η θέση είναι η θέση που κατέχει η Ελλάδα, μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, με τον περισσότερο πληθυσμό να βρίσκεται υπό τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Το ποσοστό των Ελλήνων που ζουν στο όριο της φτώχειας είναι 23,1% το 2013 σύμφωνα με τη Eurostat. Η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει πως έβαλαν λουκέτο συνολικά 230.000 επιχειρήσεις, δηλαδή έκλεισαν 1 στις 4 επιχειρήσεις. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας 100.000 Έλληνες επιστήμονες έφυγαν για το εξωτερικό μόλις ξέσπασε η κρίση. Μέγα πρόβλημα η  μείωση των αποθεματικών των Ταμείων κατά τουλάχιστον 70 δις €, ποσό που στερήθηκαν από το «κούρεμα» (PSI) και από τις άμεσες και έμμεσες μνημονιακές παρεμβάσεις.

Η εφιαλτική κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί άλλο, σ’ αυτό συμφωνούμε όλοι, το ζήτημα ξεπερνά τις πολιτικές διαφορές. Όμως πέραν από κάθε υπερβολή, νέα βάρη, νέα μέτρα, νέο “ξεζούμισμα” έρχεται για να “λυθεί” το  διαλυμένο ασφαλιστικό. Ποιος θ’ αντέξει αυτές τις νέες επιβαρύνσεις; Τα  νέα οικονομικά μέτρα που πήρε και που θα πάρει στο μέλλον η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του “ασφαλιστικού” μοιάζουν με τον πίθο (πιθάρι) των Δαναΐδων. Όσο και να «σφίξει το ζωνάρι» του ο απλός Έλληνας, προκειμένου να επιτευχθεί  η  απαλλαγή του προϋπολογισμού από μεγάλο μέρος της ασφαλιστικής δαπάνης, να «μπαλώσει» τις τρύπες του δημόσιου ελλείμματος και σ’ αυτόν το τομέα , το εγχείρημα φαντάζει σαν να προσπαθεί να γεμίσει τον “πίθο των Δαναΐδων”, στον οποίο όσο νερό και να του ρίξεις, δεν πρόκειται να γεμίσει ποτέ. Τα προς υλοποίηση μέτρα υιοθετούν τις βασικές αρχές της στρατηγικής για την κοινωνική ασφάλιση που συνδέει τις παροχές με τις εισφορές και καταδικάζει τους οικονομικά ασθενέστερους. Δυστυχώς οδηγεί η σχολή σκέψης αυτή  στη άποψη  που αντιμετωπίζει την ασφάλιση όχι ως κοινωνικό δικαίωμα αλλά ως ατομική ευθύνη και θεωρεί το ασφαλιστικό σύστημα «δαπανηρό» και μη βιώσιμο. Ο άμεσος στόχος είναι η κάλυψη των αναγκών με την ενοποίηση των ασφαλιστικών  ταμείων και έτσι την αφαίρεση των αποθεματικών των ευγενών ταμείων (ότι απέμεινε μετά το PSI).

Τούτα τα μαύρα χρόνια που πέρασαν γκρεμοτσακίστηκαν ιδέες μέσα μας στεριωμένες από γενιές, κάποιοι μας ταπείνωσαν ότι αγαπήσαμε αποδείχτηκε πολλές φορές μικρό και ανάξιο των προσδοκιών μας, όμως αντέξαμε και ελπίζαμε να μπει τέλος στο «μαρτύριο του Σίσυφου». «Είναι αλήθεια ότι δεν μπορεί κανείς να ξεζουμίζει έναν λαό. Οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, αλλά για να έχουν αποτέλεσμα θα πρέπει να γίνουν με μέτρο και να μην προκαλούν εθνική ασφυξία. Η Ελλάδα, που πρέπει οπωσδήποτε να μείνει στην Ευρωζώνη, χρειάζεται αναπτυξιακή προοπτική και όχι εκβιασμούς». Τάδε Έφη ο Πρόεδρος της Αμερικής Ομπάμα την 01/02/2015.- μπορούμε να προσθέσουμε μπροστά σε μια Εθνική Τραγωδία χρειάζεται να ακουσθεί η αλήθεια και η λύση της είναι να δούμε αν για την «ελληνική τραγωδία» βιώνουμε  νέο επεισόδιο μια νέα πράξη του δράματος;

* Ο Αντώνης Αργυρός είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Το 2012 διετέλεσε Υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση Πικραμμένου. Από το 2004 είναι Δικηγόρος και Αναπληρωτής Νομικός Σύμβουλος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με σημαντική επιστημονική δράση, άρθρα και σχόλια σε δικαστικές αποφάσεις δημοσιεύονται στα πιο γνωστά νομικά περιοδικά.

(Φωτογραφία αρχείου)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα