Απεξάρτηση μόνο για τους πλούσιους;

Διαβάζεται σε 3'
Απεξάρτηση μόνο για τους πλούσιους;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Υπάρχει σήμερα έστω κι ένας γονέας που πιστεύει ότι η απεξάρτηση δεν τον αφορά;

Πρόσφατα άκουσα ότι κυκλοφορούν στα τουριστικά νησιά «κινητές μονάδες» απεξάρτησης. Δηλαδή αυτοκίνητα τύπου βαν που με ένα στοιχειώδη εξοπλισμό προσφέρουν αυτή την «υπηρεσία». Δεν ξέρω αν είναι ακριβές αλλά δεν θα μου έκανε την παραμικρή εντύπωση αν συμβαίνει.

Άλλωστε και πριν τον τραγικό θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη ξέραμε ότι οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας είναι κυριολεκτικά ανεξέλεγκτες.

Έτσι λοιπόν, η είδηση των εγκαινίων του πρώτου αδειοδοτημένου κέντρου απεξάρτησης δεν θα ήταν αναγκαστικά κακή, αν ο Υπουργός Υγείας δεν το παρουσίαζε ως «εφαρμογή μεταρρύθμισης» τη στιγμή μάλιστα που έχει διαλύσει τις δημόσιες δομές απεξάρτησης.

Μόλις τον περασμένο Ιούνιο έγγραφα, πάλι, για το θέμα για να αναδείξω ακριβώς την αποτυχία της πολυδιαφημισμένης «μεταρρύθμισης» με την ίδρυση του ΕΟΠΑΕ, του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων που κατήργησε την αυτοδιοίκηση των κοινοτήτων απεξάρτησης.

«Μετά από μια σύντομη έρευνα που έκανα, πληροφορήθηκα ότι από τότε που ιδρύθηκε ο ΕΟΠΑΕ σταμάτησε και η αξιολόγηση του έργου των κοινοτήτων απεξάρτησης όπως το ΚΕΘΕΑ, το 18 ΑΝΩ, η Αργώ, στη Θεσσαλονίκη και άλλες. Προηγουμένως οργανώνονταν «αποφοιτήσεις» από τα προγράμματα απεξάρτησης και γνωρίζαμε επακριβώς τον αριθμό των ατόμων που είχαν ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα. Πόσοι έχουν απεξαρτηθεί από ιδρύσεως του ΕΟΠΑΕ; Κανείς δεν γνωρίζει. Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό και ειδικά επί των ημερών μιας κυβέρνησης που ομνύει στην έννοια της αξιολόγησης;», έγραφα τότε.

Από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα τα πράγματα χειροτέρεψαν!

Προχθές και μετά τα τελευταία τραγικά γεγονότα, είδαμε τον Υπουργό Υγείας να εγκαινιάζει ένα τέτοιο κέντρο, αδειοδοτημένο μεν και μπράβο αλλά ιδιωτικό.

Τελικά, έχουν απόλυτο δίκιο οι εργαζόμενοι στην Υγεία και οι αντιδράσεις τους ουδόλως σχετίζονται με την πολιτική και κομματική τους ταυτότητα, όπως τους κατηγορούν αρκετοί, με πρώτο τον Υπουργό Υγείας.

Μία προς μία, οι δομές δημόσιας υγείας διαλύονται προς όφελος του ιδιωτικού τομέα και μάλιστα με κυβερνητική αγιαστούρα, εκτός από αυτήν την Εκκλησίας που βλέπουμε στα εγκαίνια.

Βέβαια, όταν η συζήτηση φτάνει στην απεξάρτηση η «κόντρα» αφορά και τη μεθοδο: στις οργανωμένες κοινότητες δεν χρησιμοποιούν φάρμακα, εφαρμόζουν τις «ξηρές θεραπείες».

Φαίνεται πως κάποιοι στο Υπουργείο Υγείας υπεραγαπούν τη συνταγογράφηση και τη χρήση φαρμάκων, δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά!

Αυτό που με σοκάρει όμως είναι η σιωπή όλων μας, ειδικά των Συλλόγων Γονέων.

Υπάρχει σήμερα έστω κι ένας γονέας που πιστεύει ότι η απεξάρτηση δεν τον αφορά; Έχετε σκεφτεί τι θα κάνετε αν, ο μη γένοιτο, ανακαλύψετε ότι το παιδί σας, κάνει συστηματικά χρήση ουσιών; Και καλά αν έχετε την οικονομική δυνατότητα: μπορείτε να καταφύγετε για βοήθεια στη…μεταρρύθμιση του κ.Γεωργιάδη. Αν όμως όχι; Θα το εμπιστευτείτε σε κάποια κλινική ή ακόμα χειρότερα στο…βαν αφού ο ΟΚΑΝΑ και οι υπόλοιπες κοινότητες λειτουργούν μόνο χάρις στον πατριωτισμό των στελεχών τους και χωρίς να αξιολογείται, πλέον, το έργο τους;

Σημειώστε και τούτο: προτού η κυβέρνηση αρχίσει να κατεδαφίζει τις κοινότητες απεξάρτησης, υπήρχαν προγράμματα στήριξης και συνεργασίας και με την οικογένεια του εξαρτημένου.

Βέβαια, έτσι καθώς δεν αντιδρά πλέον κανείς στα αίσχη που συμβαίνουν, αν σας τύχει «η στραβή» υπάρχει και η επιλογή να κάνετε απλώς τον σταυρό σας. Θα το συνιστούσε και ο Υπουργός Υγείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα