Από τα τρένα έως τον ΑΣΕΠ, Ελλάδα 2.0 και ζήτω η αριστεία!

Διαβάζεται σε 4'
Το κτίριο του ΑΣΕΠ
Το κτίριο του ΑΣΕΠ George Vitsaras / SOOC

Αυτές τις μέρες έχουμε άλλη μια επέτειο που δείχνει την αναντιστοιχία μεταξύ λόγων και έργων της κυβέρνησης. Πρόκειται για τον ένα χρόνο από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Συμπληρώθηκε ένα χρόνος από το έγκλημα των Τεμπών. Ένα χρόνο μετά, όχι μόνο δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά η εξουσία επιχειρεί τη συγκάλυψη των ευθυνών. Ένα χρόνο μετά, ο σιδηρόδρομος εξακολουθεί να βρίσκεται στον… 19ο αιώνα και η υπόσχεση της κυβέρνησης περί «αριστείας» και «σύγχρονης διοίκησης» βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την πρακτική της.

Αυτές τις μέρες όμως έχουμε άλλη μια επέτειο που δείχνει την αναντιστοιχία μεταξύ λόγων και έργων της κυβέρνησης. Πρόκειται για τον ένα χρόνο από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Ο διαγωνισμός

Να πούμε δυο λόγια για το ιστορικό αυτής της απίστευτης υπόθεσης που δείχνει πολλά για την Ελλάδα της αριστείας. Τον Μάρτιο του 2023 πραγματοποιήθηκε μετά από πολλά χρόνια μεγάλος γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο. Ο διαγωνισμός αφορούσε πτυχιούχους πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης. ΑΣΕΠ για πτυχιούχους. Όλα καλά και αξιοκρατικά δηλαδή. Τόσο καλά που δεν πολυσχολιάστηκε το γεγονός ότι έγινε διαγωνισμός για προσλήψεις δύο μήνες πριν τις εκλογές….

Στην πορεία τα πράγματα έγιναν ακόμα καλύτερα. Ο διαγωνισμός είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή. Αίτηση υπέβαλαν 108.000 και τελικά στις εξετάσεις εμφανίστηκαν 77.000. Εννοείται ότι τα φροντιστήρια δούλεψαν φουλ γιατί πάντοτε οι εξετάσεις δίνουν στην παραπαιδεία μεγάλες ευκαιρίες κερδοφορίας σε βάρος των υποψηφίων και των οικογενειών της. Τελικά περίπου 14.000 πέρασαν τη βάση και θεωρούνται επιτυχόντες.

Λίγο μετά τη διενέργεια των εξετάσεων, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι οι προσλήψεις από τη λίστα του διαγωνισμού θα έφταναν τις 12.000 για το 2023 και το 2024. Πρακτικά αυτό σήμαινε ότι σχεδόν το σύνολο των επιτυχόντων θα απορροφούνταν στο Δημόσιο.

Να σημειωθεί ότι ούτε η αναγγελία Βορίδη για 12.000 προσλήψεις μόλις δύο μήνες πριν τις εκλογές, είχε σχολιαστεί τότε. Αντιθέτως, το ότι θα προσλαμβάνονταν 12.000 πτυχιούχοι, είχε εντείνει την περιρρέουσα ευφορία και την αίσθηση ότι η «κανονικότητα έχει επιστρέψει». Ήταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη που άνοιγε τις πόρτες του Δημοσίου και μάλιστα με τον πιο αξιοκρατικό τρόπο.

Ένα χρόνο μετά

Ένα χρόνο μετά πόσοι έχουν προσληφθεί από τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ; Κανένας! Ναι, απολύτως κανένας. Και όχι μόνο δεν έχει προσληφθεί κανένας από όσους πέρασαν τις αδιάβλητες εξετάσεις, αλλά έγινα προσλήψεις μέσω άλλων διαδικασιών με τη δικαιολογία ότι αυτές είχαν δρομολογηθεί πριν τις εξετάσεις του περσινού Μαρτίου.

Μηδέν προσλήψεις λοιπόν και τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι προφανή:

  • Αν το κράτος δεν είχε ανάγκη προσλήψεων γιατί η κυβέρνηση έκανε τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ δύο μήνες πριν τις εκλογές;
  • Αν οι ανάγκες του Δημοσίου καλύπτονται από τις διαδικασίες που είχαν δρομολογηθεί πριν τον ΑΣΕΠ, ποιος ο λόγος της προεκλογικής διενέργειας των εξετάσεων; Δεν το ήξεραν όταν προκήρυσσαν τον διαγωνισμό ότι είχαν εν εξελίξει άλλες διαδικασίες προσλήψεων;
  • Αν πάλι το Δημόσιο έχει ανάγκη αυτόν τον κόσμο (που σύμφωνα με την κυβέρνηση, τον έχει), γιατί δεν προχωράνε οι προσλήψεις; Μήπως γιατί δεν υπάρχουν τα κονδύλια; Και αν όντως δεν υπάρχουν τα κονδύλια, δεν το ήξεραν όταν έκαναν τον διαγωνισμό;

Όποια εκδοχή και αν ισχύει, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έκανε προεκλογικό παιχνίδι με τις αγωνίες και τα όνειρα χιλιάδων ανθρώπων. Πούλησε ελπίδα για να εισπράξει ψήφους, κατά το γνωστό παλαιοκομματικό πρότυπο. Και τώρα αποδεικνύεται οτι δούλεψε τους υποψήφιους ψιλό γαζί.

Το κερασάκι

Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι το ΑΣΕΠ καλεί τους επιτυχόντες να κάνουν ξανά τις ηλεκτρονικές αιτήσεις για τις θέσεις που θα ήθελαν να προσληφθούν διότι λόγω… τεχνικού λάθους, οι προτιμήσεις τους έχουν καταχωρηθεί λανθασμένα. Εν έτει 2024, δεν καταχωρήθηκαν σωστά οι αιτήσεις…

Από τα τρένα έως τον ΑΣΕΠ, Ελλάδα 2.0 και ζήτω η αριστεία!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα