Η Δικαιοσύνη είναι τυφλή; Ή μήπως απλώς κλείνει τα μάτια;

Η Δικαιοσύνη είναι τυφλή; Ή μήπως απλώς κλείνει τα μάτια;
Against blue sky a Justice statue; Shutterstock ID 33202687; PO: aol; Job: production; Client: drone Shutterstock / Stanislav Tiplyas

Η διαπόμπευση της Σταμάτη, η προστασία εκλεκτών μαρτύρων και οι ατιμώρητοι τσιφλικάδες. Η ζυγαριά της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, φαίνεται λιγάκι "πειραγμένη"

Από τη μια οι φωτογραφίες της Βίκυς Σταμάτη από το Δρομοκαΐτειο. Και από την άλλη, η  εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου κυρία Ξένη Δημητρίου, η οποία ζήτησε (για δεύτερη φορά στη δίκη Παπακωνσταντίνου) να κληθεί ως μάρτυρας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, τον οποίο χαρακτήρισε «σπουδαίος μάρτυρας», αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.

Είναι οι δύο εικόνες της ελληνικής Δικαιοσύνης, οι οποίες, σε διάστημα λίγων μόλις ημερών, κάνουν τον απλό κόσμο να λέει, ότι «κάθε άλλο παρά τυφλή είναι».

Κανείς, πιστεύω, δεν πρόκειται να υπεραμυνθεί των πράξεων που έκανε η Βίκυ Σταμάτη, ενόσω ο σύζυγός της  Άκης Τσοχατζόπουλος, ήταν στα …πάνω του.  Έστω και αν πολλά από αυτά που της καταμαρτυρούν –και τα οποία διαδραμάτισαν σημαίνονται ρόλο ώστε να βρίσκεται  στη φυλακή- εμπίπτουν εν μέρει στον κίτρινο Τύπο και, έως ένα βαθμό, στην προπαγάνδα.

Όμως,  για αυτή την άρρωστη γυναίκα, αυτό που συζητάει ο κόσμος στα καφενεία είναι ότι «η Δικαιοσύνη δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο, και αρνείται -πεισματικά θα μπορούσε κάποιος να πει-, να της επιτρέψει να βγει από τη φυλακή». Έτσι, ώστε, αν είναι δυνατόν, να επανέλθει σε μια φυσιολογική ζωή, προκειμένου και το ανήλικο παιδί που έχει, να νιώσει τη θαλπωρή της μητρικής αγκαλιάς. Ιδιαίτερα δε, από τη στιγμή που την πατρική, μάλλον θα πρέπει να τη ξεχάσει.

Και από την άλλη, ο πρώην (ας μας συγχωρέσει, αν μπορεί ο Έλληνας Ναπολέων Βοναπάρτης, που δεν αναφέρουμε όλους τους τίτλους του) υπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν καλείται από το δικαστήριο. Τη στιγμή μάλιστα, που οι Έλληνες πολίτες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, πιστεύουν πως στην συγκεκριμένη υπόθεση, τη λίστα Λαγκάρντ, πράγματι είναι, τουλάχιστον, «σπουδαίος μάρτυρας».

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που η Ελληνική Δικαιοσύνη δείχνει αυτή την, κατά την άποψη του κόσμου, ευνοϊκή συμπεριφορά απέναντι στον Βαγγέλη Βενιζέλο. Το ίδιο έκανε και όταν ζητούσε να καταθέσει μάρτυρας υπεράσπισής του, ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Μάλιστα, τότε, ο συνήγορος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και νυν ενοίκου του Κορυδαλλού, είχε ζητήσει να κληθούν επίσης ως μάρτυρες οι Κ. Σημίτης, Γ. Παπανδρέου, Βάσω Παπανδρέου, Κ. Λαλιώτης, Γ. Παπαντωνίου, Θ. Πάγκαλος, Αλ. Παπαδόπουλος, Γ. Ρωμαίος, κ.α.. Όμως, το αίτημα απορρίφθηκε χωρίς δεύτερες κουβέντες. Γιατί άραγε; Μήπως… τρωθεί η εικόνα, το κύρος και η υπόληψη των εν λόγω ατόμων; Μα, ομοτράπεζοι του Άκη δεν ήταν όλοι τους;

Δεν ξέρω από δικονομία, δεν γνωρίζω τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων και, το μόνο που κάνω είναι να καταγράψω την απορία του μέσου Έλληνα πολίτη, απέναντι σε αυτά τα γεγονότα. Γεγονότα για τα οποία αν ρωτήσεις τον απλό κόσμο, αυτό που θα σου απαντήσει είναι ότι κάποιοι άνθρωποι, όπως για παράδειγμα οι πολιτικοί, αλλά και οι μεγαλοεπιχειρηματίες, στην Ελλάδα, είναι υπεράνω των νόμων, δικαστηρίων κ.λ.π.

Η Βίκυ Σταμάτη έπεσε θύμα bulling (από μερίδα του Τύπου), από τη στιγμή που συνελήφθη. Και, ακόμη και τώρα, βιώνει την απανθρωπιά και την αναλγησία. Μένει πίσω από τα κάγκελα, για να μπορούν κάποιοι να λένε ότι σε αυτή τη χώρα, ο νόμος επιβάλλεται

Ένας νόμος που δεν επιβάλλεται, αλλά αντιθέτως ευτελίζετε, όταν ο Κασιδιάρης χαστουκίζει σε πανελλήνια τηλεοπτική μετάδοση μια γυναίκα, τη Λιάνα Κανέλλη, και δεν τιμωρείται.

Όταν στην Μανωλάδα οι σύγχρονοι τσιφλικάδες πυροβολούν τους μετανάστες –δούλους στη συλλογή της φράουλας, και αθωώνονται, που είναι το κράτος δικαίου; 

Είναι καιρός να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να πούμε την αλήθεια στους εαυτούς μας. Η Ελλάδα δεν έφτασε εδώ μόνο από το πελατειακό κράτος, την διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, τους μιζαδώρους, τα φακελάκια, τους βο(υ)λευτές, τους παρτάκηδες,  κ.λ.π. Βρίσκεται εδώ, γιατί υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα που αφορά στη μη λειτουργία των θεσμών.

Σε αυτή την περίοδο, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να βγάζει την ουρά του απέξω. Και η δικαιοσύνη, εμφανίζεται να είναι ένας μεγάλος ασθενής που δεν σώζεται στοχοποιόντας τα εύκολα θύματα και αφήνοντας το απυρόβλητο κάποιους άλλους.

Η ζυγαριά της Θέμιδας στην σύγχρονη Ελλάδα γέρνει μονόπαντα. Σε αντίθεση με την Θεά Θέμιδα της αρχαιότητας, που προσαγορεύονταν άλλοτε “Ιχναία θεά”, δηλαδή θεά που αναζητεί ίχνη αδικοπραξιών, καθώς και “Πανδερκής θεά”, εκ του γεγονότος ότι τίποτε δεν της διέφευγε. 

Ποιος Έλλην πολίτης πιστεύει, άραγε, ότι η σημερινή Θέτις είναι “Ιχναία και Πανδερκής θεά”;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα