Πες το ναι, να τελειώνουμε

Πες το ναι, να τελειώνουμε
LGBTQI+ Eurokinissi

Γιατί ο κ. Μητσοτάκης διστάζει να προχωρήσει την ισότητα στο γάμο και στην τεκνοθεσία για όλους τους ανθρώπους;

Στις 17 Μαίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσφοβίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η 17η Μαΐου γιορτάζεται σε όλες τις σύγχρονες δημοκρατίες. Όχι ως μία μόδα της εποχής. Αλλά ως στιγμή γενναίας παραδοχής. Παραδοχής ότι, για δεκαετίες, εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υπήρξαν -ή και εξακολουθούν να είναι- θύματα προκαταλήψεων. Διακρίσεων, βίας, διωγμών, ακόμα και δολοφονικών επιθέσεων. Ενώ άλλοι οδηγήθηκαν στη δυστυχία, την απομόνωση, ακόμα και στην αυτοκτονία.

Ως πατέρας, απευθύνομαι, σήμερα, στους γονείς των ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών. Για να τους ζητήσω το προφανές: να μη σταματήσουν ποτέ να τα αγαπούν και να τα στηρίζουν.

Αλλά και ως πρωθυπουργός δεσμεύομαι ότι δεν θα αφήσω κανέναν μόνο του σ’ αυτόν τον αγώνα ελευθερίας και ισότητας.

Θα είμαι δίπλα στον έφηβο που δέχεται bullying στο σχολείο επειδή είναι gay.

Θα είμαι δίπλα στο διεμφυλικό άτομο που δεν βρίσκει δουλειά λόγω της ταυτότητας φύλου του.

Θα είμαι δίπλα και στη γυναίκα που στιγματίζεται ως λεσβία».

Καλά ως εδώ; Καλά.

Γιατί δεν το συνεχίζει λοιπόν; Γιατί ο κ. Μητσοτάκης διστάζει να προχωρήσει την ισότητα στο γάμο και στην τεκνοθεσία για όλους τους ανθρώπους;

Μαζέψαμε υπογραφές. Μετρηθήκαμε και είμαστε ήδη 60.000.

Και συνεχίζουμε.

Έλα κι εσύ.

Έλα μαζί μας.

Πες το ναι.

Πες το ναι, να τελειώνουμε.

Να ξεμπερδεύουμε με τα σκουπίδια που μπλέκονται στα πόδια μας όταν παίρνουμε φόρα για να δρασκελίσουμε την πόρτα του αύριο.

Το αύριο είναι εδώ.

Το αύριο είναι σήμερα.

Τώρα.

Πες το ναι, λοιπόν.

Αρκετά μίλησαν για λογαριασμό σου οι ομοφοβικές αμοιβάδες, οι “έχω φίλους γκέι”, οι “αρκεί να μην προκαλούν”. Ήρθε η ώρα να μιλήσεις εσύ για σένα. Ήρθε η ώρα να πάρεις θέση.

Πες το ναι.

Πες το ναι στην ισότητα στο γάμο για όλους τους ανθρώπους.

Πες το ναι στην τεκνοθεσία.

Πες το ναι στις πολύχρωμες οικογένειες.

Την καμπάνια “Πες το ναι” υπέγραψαν οι πολιτικοί αρχηγοί Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης. Δημόσια πρόσωπα όπως ο Κώστας Μπακογιάννης, Νίκος Γιατρομανωλάκης, Άλεξ Πατέλης. Καλλιτέχνες, επιστήμονες, διανοούμενοι.

Ήταν τον Απρίλιο του 2001 όταν η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνώρισε την ισότητα στον γάμο.

Εικοσιένα χρόνια μετά και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το δικαίωμα αυτό είναι πλήρως κατοχυρωμένο για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα εξασφαλίζοντας φυσικά και το δικαίωμα στην παιδοθεσία.

Στις χώρες αυτές δεν ανήκει, δυστυχώς, η Ελλάδα, η οποία εξακολουθεί να στερεί την επίσημη και ισότιμη αναγνώριση από τις (ΛΟΑΤΚΙ+) οικογένειές αντιμετωπίζοντας τα μέλη τους ως πολίτες β’ κατηγορίας.

Η καμπάνια ΠΕΣ ΤΟ ΝΑΙ ξεκίνησε την άνοιξη, ως πρωτοβουλία του περιοδικού ANTIVIRUS και μέσα σε ένα διάστημα δύο μηνών κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 60.000 υπογραφές στήριξης.

Δεν γνωρίζω αν αυτό την καθιστά μια από τις μεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες καμπάνιες που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα και μάλιστα για ένα θέμα που πριν λίγα χρόνια φάνταζε ως επιστημονική φαντασία ότι θα έχει τόσο ευρεία υποστήριξη. 

Με τη συγκεκριμένη καμπάνια το περιοδικό ANTIVIRUS προωθεί το πάγιο αίτημα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας για ισότιμη πρόσβαση στον γάμο και την τεκνοθεσία, καλώντας άτομα, φορείς, ιδρύματα, εταιρείες και κόμματα να υπογράψουν το σχετικό ψήφισμα. Οι κατευθυντήριες που συνδιαμορφώθηκαν ήταν η συμπερίληψη, και η διεκδίκηση του γάμου, χωρίς εκπτώσεις, γάμος για όλα με τεκνοθεσία. Συνολικά, 18 φορείς της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας συν-υπογράφουν την καμπάνια και τον σκοπό της. Μετά από την έγκριση του ΕΣΡ το βιντεο σποτ που δημιούργησε ο Γιώργος Καπουτζίδης, προβλήθηκε και στους εφτά τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.

Όπως αναμενόταν σε μια τέτοια καμπάνια, υπήρξαν αντιδράσεις, κυρίως από ατομικότητες του εκκλησιαστικού χώρου, χαρακτηρίζοντας “παρέκκλιση και διαστροφή της φύσης” τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, ενώ επιμένουν να πιστεύουν πως έχουν λόγο στις ζωές μας. 

Ξέρετε βέβαια τι απαντάμε σ’ αυτούς.

Τη δουλίτσα σας, πουλάκια μου.

Τη ρουμπίτσα σας.

Λόγος δεν σας πέφτει.

Κανέναν δεν αφορά η αποψάρα σας.

Κανένας δεν σας ζήτησε την άδεια.

Κανένας δεν σας ρώτησε πως θα ζήσει ο άλλος τη ζωή του.

Κανένας δεν ζητάει την ευχή σας για να διαμορφώσει το αύριο του.

Δεν συμφωνώ με το πράιντ λέει η άλλη.

Χ@στήκαμε.

Πάρτε το απόφαση, πιείτε το φαρμάκι σας γιατί το ποτάμι δε γυρίζει πίσω.

Η ζωή αλλάζει δίχως να κοιτάζει

τη δική σου μελαγχολία

κι έρχεται η στιγμή για ν’ αποφασίσεις

με ποιους θα πας και ποιους θ’ αφήσεις.

Θέλω να πάω στους γάμους των φίλων μου.

Θέλω να πάω στα γενέθλια των παιδιών τους.

Θέλω να βάλω τα μεταξωτά και να φυσάνε στον άνεμο της αλλαγής.

Θέλω να γιορτάσω μαζί τους.

Έλα κι εσύ στη γιορτή μας. Πες το ναι με μουσικές εξαίσιες, με φωνές.

Κι άπλωσε το χέρι σου να σφίξεις το δικό μου.

Σημείωση: Το έργο “Πες το Ναι! Πανελλήνια Καμπάνια για την Ισότητα στον Γάμο” υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Homo Evolution. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα