Οι κάλπες και το στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Οι κάλπες και το στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Καρέ από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα στο Θησείο,με ομιλία του Προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη Eurokinissi

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύτηκε για μια σειρά από πρωτοβουλίες, αλλά ταυτόχρονα απέφυγε σαν τον διάολο το λιβάνι να υποσχεθεί πράγματα που δεν είναι βέβαιος ότι μπορεί να υλοποιήσει.

Οι κάλπες έχουν στηθεί στα εκλογικά κέντρα και είναι άδειες. Κυριολεκτικά τουλάχιστον, γιατί με τη μεταφορική έννοια είναι ήδη «γεμάτες» από την πολιτική ατμόσφαιρα που δημιούργησε η εκλογική υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωεκλογές, με ποσοστά, μάλιστα, μη αναμενόμενα για κάποιους.

Αύριο το βράδυ, θα ξέρουμε αν αυτός ο ούριος άνεμος στα πανιά του Κυριάκου Μητσοτάκη θα του εξασφαλίσει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, ικανή να τρέξει από την επομένη κιόλας, το πρόγραμμα που σε γενικές γραμμές έχει ήδη δημοσιοποιήσει και κυρίως ικανή να βάλει τη χώρα σε τροχιά κανονικότητας. Όχι να της εξασφαλίσει την επιστροφή της κανονικότητας, όπως υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αυτή η  προ των μνημονίων «κανονικότητα», οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού.

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύτηκε για μια σειρά από πρωτοβουλίες, νομοθετικές και πολιτικές αλλά ταυτόχρονα απέφυγε σαν τον διάολο το λιβάνι να υποσχεθεί πράγματα που δεν είναι βέβαιος ότι μπορεί να υλοποιήσει, ή που σε κάθε περίπτωση, η τύχη τους συναρτάται από μία σειρά παραμέτρους, ενώ δεν έκρυψε την πρόθεσή του να «κόψει με το μαχαίρι» συνήθειες, νοοτροπίες και κατεστημένες λειτουργίες. Δεν είναι και το πιο συνηθισμένο να προαναγγέλλεις στις παραμονές των εκλογών αντιδημοφιλείς πρωτοβουλίες όπως πχ τον  εξορθολογισμό των ακριβών ιατρικών εξετάσεων κα.

Υπ αυτή την έννοια, ουδείς δικαιούται να τον κατηγορήσει την επόμενη μέρα για κρυφή ατζέντα. Αντιθέτως, αυτό που φαίνεται, τουλάχιστον από τις δημοσκοπήσεις που έγιναν σε όλη την προεκλογική περίοδο, οι πολίτες φαίνεται ότι τον επιβραβεύουν γι αυτή του τη στάση, προφανώς γιατί κουράστηκαν από τα εκάστοτε προεκλογικά ψέματα, τα υπερφίαλα οράματα και τις ανεδαφικές υποσχέσεις.

Το στοιχείο αυτό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον κοινωνιολογικά, διότι πιθανότατα δείχνει μία αλλαγή νοοτροπίας – η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, αλίμονο αν δεν έχει επέλθει μετά την πολύχρονη μνημονιακή ταλαιπωρία – αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι εξασφαλίζει και «βίον ανθόσπαρτο» για την επόμενη κυβέρνηση.

Αν αύριο το βράδυ, οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν και οι κάλπες αναδείξουν μία ισχυρή αυτοδυναμία για τη Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του θα πρέπει να ξεπεράσουν τον εαυτό τους για να υπερβούν τα εμπόδια που θα είναι μπροστά τους και να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει στον χρόνο που πρέπει. 

Το μήνυμα που βγήκε από τις ευρωκάλπες και το οποίο είναι το μόνο ασφαλές μέχρι αύριο το βράδυ ήταν μία ηχηρή αποδοκιμασία στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μία ισχυρή προσδοκία για όσα δεσμεύεται να πράξει ο κ. Μητσοτάκης.

Αν δεν πιάσει τον «ταύρο από τα κέρατα», το κλίμα αυτό θ αρχίσει να αλλάζει. Όχι στο κόμμα του. Εκεί, τα στόματα θα παραμείνουν κλειστά για πολύ καιρό γιατί ουδείς θα δικαιούται να αμφισβητήσει έστω και ενδόμυχα έναν αρχηγό που πέτυχε, αν πετύχει, μια τέτοια νίκη. Η κοινωνία όμως, που δεν αντέχει να περιμένει, που ανυπομονεί, κι ας έχει ακούσει επανειλημμένως τον αρχηγό της ΝΔ να βάζει χρονοδιαγράμματα για κάθε δέσμευσή του, είναι απαιτητική. Μερικές φορές και παράλογα απαιτητική γιατί δεν αντέχει άλλες απογοητεύσεις, άλλες διαψεύσεις, άλλες ματαιώσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να έχει πλήρη συνείδηση του τι τον περιμένει την επομένη μιας εκλογικής νίκης, με αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, αν αυτό βγάλουν οι κάλπες.

 Τα πρώτα δείγματα  των προθέσεων αλλά και των δυνατοτήτων ενός νέου κυβερνητικού σχήματος θα είναι η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου και τα πρώτα νομοσχέδια. Και αυτά όμως δεν αρκούν. Η συνέχεια θα κρίνει την πορεία αλλά και την αντοχή των προεκλογικών δεσμεύσεων και σχεδιασμών στην αναμέτρηση με την σκληρή ελληνική πραγματικότητα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα