Εύκολη η ΔΕΘ για τον Μητσοτάκη: Mια είδηση, μια παραδοχή, πολλές ασάφειες κι ένα φάουλ…

Εύκολη η ΔΕΘ για τον Μητσοτάκη: Mια είδηση, μια παραδοχή, πολλές ασάφειες κι ένα φάουλ…
Συνέντευξη του Πρωθυπουργού MotionTeam

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για το "εύκολο" μεσημέρι του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ο οποίος έδειξε να δυσκολεύεται μόνο όταν ρωτήθηκε για όσα έλεγε ως αρχηγός της αντιπολίτευσης για την Μόρια.

Η φετινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ ήταν εύκολη στο επικοινωνιακό κομμάτι της. Είναι χαρακτηριστικό ότι δυσκολεύτηκε μόνο σε ένα θέμα, το πρόβλημα στην Μόρια. Εδωσε μόνο μια είδηση (στα ελληνοτουρκικά) και τα μέτρα που εξήγγειλε περιέχουν πολλές ασάφειες.

Πρώτα η είδηση: ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τη βούλησή του να ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία, αν επιβεβαιωθεί ότι και η άλλη πλευρά, μετά την απόσυρση του ερευνητικού σκάφους, δεν θα συνεχίσει την τακτική των προκλήσεων.

Παρά τις επικρίσεις , που δέχτηκε από την αντιπολίτευση, για μυστική διπλωματία, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε διατεθειμένος να συναντήσει τον Ερντογάν και να συμφωνήσει στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. Η θέση αυτή είναι ευεξήγητη, αφού γνωρίζει ότι όλοι οι διεθνείς παράγοντες θα εντείνουν τις πιέσεις τους προς την Ελλάδα να βρεθεί σε κάποιο τραπέζι διαλόγου με την Τουρκία, αν σταματήσει τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.

Η δύσκολη στιγμή: Ο πρωθυπουργός έδειξε να δυσκολεύεται μόνο σε θέμα, κατά την διάρκεια της δυόμιση ωρών συνέντευξής του: όταν ρωτήθηκε για όσα έλεγε ως αρχηγός της αντιπολίτευσης για την Μόρια(«ντροπή»), την οποία, όμως, ως πρωθυπουργός ούτε βελτίωσε ούτε έκλεισε. Το παραδέχτηκε. Η «άμυνά» του ηταν ότι η Μόρια «ήταν δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης», ενώ δεν μπόρεσε να απαντήσει πειστικά γιατί η δική του κυβέρνηση δεν την αποσυμφόρησε, υποκύπτοντας σε πιέσεις τοπικών και άλλων παραγόντων, που πρόσκεινται στη ΝΔ. Επιπλέον, διέψευσε τους ισχυρισμούς διαφόρων ακραίων παραγόντων, που απέδωσαν την πυρκαγιά σε «πράκτορες της Τουρκίας», λέγοντας ότι ευθύνονται κάποιοι «υπερδραστήριοι» πρόσφυγες και μετανάστες, που θέλουν να βγουν από τη δομή.

Οι ασάφειες: Οι οικονομικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού( εισφορά αλληλεγγύης, μειώσεις εισφορών,ΕΝΦΙΑ , ρύθμιση κόκκινων δανείων κ.α) περιέχουν πολλές ασάφειες και η υλοποίησή τους θα εξαρτηθεί από την ένταση της πανδημίας, το μέγεθος της ύφεσης, τα ευρωπαϊκά κονδύλια κα. Πάντως, διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα, χρησιμοποιώντας τη φράση «κρατάμε πυρομαχικά», η οποία προσομοιάζει κάπως με το, ιστορικό πλέον, «λεφτά υπάρχουν».

Η ενόχληση: ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τον βαρύ χαρακτηρισμό «πολιτικός απατεώνας», που του απέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ωστόσο ισχυρίστηκε ότι στις επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς διαμορφώθηκε «κλίμα συναίνεσης» στα εθνικά θέματα, παρά τις «αντιπολιτευτικές κορώνες», όπως είπε χαρακτηριστικά. Πάντως, τέτοιες κορώνες χρησιμοποιούσε πολύ συχνά και ο ίδιος ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, ειδικά όταν κατακεραύνωνε τον κ. Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όμως, τέτοια ερώτηση δεν του έγινε, για να φανεί αν έχει κάνει την αυτοκριτική του.

Το φάουλ: Επί δύο ώρες ο κ. Μητσοτάκης απαντούσε σε ερωτήσεις συμπολιτευομένων μέσων ενημέρωσης, που είχε επιλέξει ο κ. Πέτσας. Η συνέντευξη άρχισε στη 1 μετά το μεσημέρι και η πρώτη ερώτηση σε αντιπολιτευόμενο μέσο(Εφημερίδα των Συντακτών) δέθηκε στις 3μμ. Ηταν μια απαράδεκτη επιλογή του κυβερνητικού εκπροσώπου και εν πολλοίς ανεξήγητη, αφού ο κ. Μητσοτάκης δεν φάνηκε να δυσκολεύεται στα περισσότερα θέματα που εκλήθη να απαντήσει. Αν δεν υπήρχε προσυνεννόηση μεταξύ τους, η «προστασία» που του παρέσχε ήταν αχρείαστη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα