Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ
Νέες συνθήκες διαμορφώνουν για τον ΣΥΡΙΖΑ οι εκλογές της 15ης Μάη Eurokinissi

Τι αλλαγές φέρνει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η έλευση 110.000 νέων μελών.

Ένας από τους βασικούς νόμους της διαλεκτικής συσχετίζει εξελικτικά τις ποσοτικές αλλαγές και σωρεύσεις με τις ποιοτικές αναβαθμίσεις. Πολύ πιο απλά λέει πως η «ποσότητα» τείνει στο να μετασχηματίζεται μια σε νέα «ποιότητα».

Επειδή τα κόμματα που ομνύουν στην αριστερά έχουν σε εκτίμηση την διαλεκτική σκέψη, ένα ενδιαφέρον ερώτημα είναι το αν και πώς θα εκφραστεί αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές της 15ης Μάη. Της πρωτόγνωρης αυτής διαδικασίας που δρομολόγησε το 3ο Συνέδριο του και οδήγησε σε έναν ΣΥΡΙΖΑ «νέο» και «αλλαγμένο». Μια εκτίμηση στην οποία ομονοούν όλες οι τάσεις.

Ποσότητες…

Τα ποσοτικά στοιχεία προσδιορίζονται με σαφήνεια: Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον είναι πολύ πιο μεγάλος. Το 2016 φέρεται να είχε 26.000 μέλη εκ των οποίων στις συνεδριακές διαδικασίες κατά το 2ο Συνέδριο του κόμματος μετείχαν 13.500. Παραμονές του 3ου Συνεδρίου έφθασε στα 62.000 μέλη εκ των οποίων 40.500 συμμετείχαν στην διαδικασία ανάδειξης συνέδρων. Μετά τις εκλογές της 15ης Μάη ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 172.000 μέλη, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα.

Πρακτικά δηλαδή σε 6 χρόνια (εκ των οποίων δύο σε καθεστώς πανδημίας) έχει πολλαπλασιάσει εντυπωσιακά τα μέλη του. Η μεγαλύτερη άνοδος μάλιστα καταγράφθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στην αντιπολίτευση, αφού δρομολογήθηκε μετά την ήττα των εκλογών του 2019. Όπως έχει δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας αποτέλεσε ένα στοίχημα τόσο για το κόμμα, όσο και για τον ίδιο. Αυτά ενώ η εκλογική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πολύ μεγαλύτερη από το οργανωτικό του αποτύπωμα, Από το 2015 και μετά κυμαίνεται ανάμεσα στα 2.25 και τα 1.8 εκατομμύρια ψηφοφόρους.

Ένα επίσης ενδιαφέρον ποσοτικό στοιχείο είναι ότι πλέον το μεγαλύτερο μέρος των μελών του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ εντάσσονται για πρώτη φορά στις γραμμές του. Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας επανεξελέγη με ποσοστό άνω του 99,5% πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα ακόμη ποσοτικό στοιχείο, όχι όμως καινοφανές, αφού ουδέποτε έχει αμφισβητηθεί εσωκομματικά.

…και ποιότητες

Τα ποιοτικά στοιχεία είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν. Όμως το πιο προφανές είναι αυτό που προκύπτει συγκριτικά με τα κόμματα που συνιστούν το υπόλοιπο πολιτικό σκηνικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον ένα κόμμα της «ίδιας κατηγορίας με αυτά της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής. Τουλάχιστον σε επίπεδο μεγεθών. Ας μην ξεχνάμε ότι τα δύο αυτά κόμματα διαθέτουν μεγάλες «οργανωτικές καταστάσεις» εδώ και πολλά χρόνια, ενώ έχουν επί 10ετίες «μοιραστεί» την εναλλαγή στην διακυβέρνηση της χώρας.

Στον νέο ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν … «γνωρίζονται μεταξύ τους». Η έλευση 110.000 νέων μελών συνιστά από μόνη της ένα «στοίχημα» εσωτερικής συνοχής. Ουσιαστικά διαμορφώνεται ένας καινούργιος κομματικός σχηματισμός που αντικειμενικά θα χρειαστεί διαφορετική «συγκολλητική ουσία» από τον προηγούμενο. Ως εκ τούτου διαφορετικές συνήθειες, κώδικες επικοινωνίας και πιθανόν οργανωτικές διατάξεις.

Σε συνδυασμό με τις πρόσφατες αποφάσεις του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, πλέον η ηγεσία του, δηλαδή ο πρόεδρος και η 300μελής Κεντρική Επιτροπή του, θα λογοδοτούν στην νέα «δεξαμενή» των μελών . Αφού αυτά θα καλούνται να λαμβάνουν αποφάσεις σε ζητήματα πολιτικής τακτικής. Θυμίζουμε ότι πλέον προβλέπονται εσωκομματικά δημοψηφίσματα, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει αναφέρει χαρακτηριστικά το παράδειγμα του ερωτήματος για την συμμετοχή η όχι σε ένα κυβερνητικό σχήμα. Δηλαδή ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ως σώμα – μελών καθοριστικό ρόλο.

Η επιτυχής έκβαση της απόφασης του Αλέξη Τσίπρα να προτείνει την εκλογή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ από την βάση, επισφραγίζει και το ζήτημα των εσωκομματικών συσχετισμών. Κάτι που είχε τεκμηριωθεί ήδη από το 3ο Συνέδριο του όπου η πρόταση του προέδρου του κόμματος για την οργανωτική μετεξέλιξη του στηρίχθηκε από το 75% των συνέδρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τώρα ένα κόμμα ξεκάθαρων αποφάσεων για τον τρόπο που θα πορευθεί έως τις επερχόμενες εκλογές.

Επίσης τα νέα μεγέθη του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αναδιαμορφώσουν τους πολιτικούς συσχετισμούς στο εσωτερικό του. Ιδίως αν επιβεβαιωθεί η εύλογη εκτίμηση ότι τα νέα μέλη προέρχονται κυρίως από τον χώρο του κέντρου. Μάλιστα η νέα σύνθεση της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα δεν θα απηχεί ούτε καν τους συσχετισμούς της νέας Κεντρικής Επιτροπής, αφού για την εκλογή της ψήφισαν μόνον τα μέλη που είχαν εγγραφεί έως τις 21 Μαρτίου. Αντίστοιχα αλλάζει και η σχέση των τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ με τα μέλη του κόμματος μια και θα απαιτούνται διαφορετικοί δίαυλοι επικοινωνίας.

Τέλος στο κοινωνικό επίπεδο, η οργανωτική ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να καταγράφεται πιο έντονα σε περιοχές της χώρας με «λαϊκά» χαρακτηριστικά. Δηλαδή σε περιοχές αστικές με κοινωνική διάρθρωση όπου κυριαρχεί η μισθωτή εργασία, η σε περιφερειακές με μικρές αγροτικές καλλιέργειες, ιδίως όταν αυτές έχουν πληγεί από την ανεργία ή την αποβιομηχάνιση. Επιβεβαιώνουν δηλαδή την έντονα «ταξική ψήφο» που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα