Ποιος -τελικά- κράτησε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Ποιος -τελικά- κράτησε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
Εντυπωσιακή η εκδήλωση στο Ζάππειο αλλά κάπου έγινε λάθος στην μέτρηση κυβερήσεων και ψήφων...

Ξέχασε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες στην χθεσινή ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το «ρεζουμέ» της χθεσινής παρέμβασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρώπη συνίσταται στο ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν το κόμμα που κράτησε την χώρα σε «ευρωπαϊκή πορεία» και στην «ευρωπαϊκή οικογένεια». Ενδιαφέρουσα προσέγγιση μεν, διαθέτει όμως πολύ μικρή σχέση με την πραγματικότητα.

Οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι από τα 40 χρόνια που η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΟΚ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Νέα Δημοκρατία έχει κυβερνήσει μόλις τα 13. Άντε να πούμε 14 συμπεριλαμβάνοντας και τις κυβερνήσεις του 1989-1990. Πράγμα που σημαίνει ότι οι πολιτικές δυνάμεις που διατήρησαν την Ελλάδα εντός Ευρώπης ανήκουν (και) σε άλλους πολιτικούς χώρους.

Σε κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε 21 χρόνια αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κυβέρνησε μόλις 4 χρόνια, εν μέσω όμως μιας οικονομικής κρίσης όπου η Ευρώπαϊκή Ένωση επέβαλε στην χώρα ένα τεράστιου μεγέθους πρόγραμμα λιτότητας και πολιτικού ελέγχου. Ως εκ τούτου αμφισβητήθηκε έντονότατα.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για δύο κόμματα που στο –εκρηκτικό- εκλογικό τους ξεκίνημα είχαν έντονα αντι-ευρωπαϊκό λόγο. Θα μπορούσε να αποτολμήσει κανείς να πεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει περισσότερα στα κόμματα που την αμφισβήτησαν, συγκριτικά με την Νέα Δημοκρατία, Ένα κόμμα που σπανίως υπέπεσε σε ένα τέτοιο «ατόπημα» (αν και υπήρξαν κάποιες ενδιαφέρουσες εξαιρέσεις).

Αυτές η λεπτομέρειες έλειψαν από την χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στην εκδήλωση στο Ζάππειο. «Κρύφθηκαν» σε όλες τις παρελθοντικές αναφορές του. Γι αυτό αξίζει να αναμοχλεύσουμε τρείς από αυτές:

«Από την 1η Ιανουαρίου του 1981, η Ελλάδα ξαναβρίσκει τη θέση της στην Ευρώπη με την οποία συνδέεται ιστορικά και πολιτιστικά, έχοντας κοινά συμφέροντα και στόχους». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μνημόνευσε την φράση του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ξεχνώντας όμως να αναφέρει ότι μερικούς μήνες αργότερα στην εξουσία ήρθε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Με ένα από τα κεντρικά προεκλογικά του συνθήματα να είναι το «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Πλην όμως οι πρώτες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, παρότι προέβαλλαν πολιτικές αξιώσεις προς την Ευρώπη, ουδέποτε αρνήθηκαν την παραμονή της χώρας στα αυτή. Αντιθέτως ανέπτυξαν την οικονομική πτυχή της σχέσης Ελλάδας – Ευρώπης. Σε σημαντικό βαθμό χρηματοδότησαν έτσι τις πολιτικές τους.

Από το 1981 ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε 11 χρόνια: «Θυμίζω ότι το 1992, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη προώθησε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, με ευρύτατη πλειοψηφία τότε, χάρη στην ωριμότητα και των άλλων πολιτικών κομμάτων». Δεν ανέφερε όμως ότι στην πλειοψηφία αυτή περιλαμβάνονταν και ο Συνασπισμός, δηλαδή ο πολιτικός πρόγονος του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προεδρία της Μαρίας Δαμανάκη. Το κόμμα αυτό της αριστεράς ψήφισε την συνθήκη του Μάαστριχτ παρά τις έντονες αντιρρήσεις που υπήρξαν στο εσωτερικό του.

Η τελευταία αναφορά του πρωθυπουργού αφορούσε το περίφημο καλοκαίρι του 2015 και την πρώτη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Την αποκάλεσε «σκοτεινό διάλλειμα» και περίοδο διχαστικού λαϊκισμού. Είπε ότι «οι προοδευτικές δυνάμεις αντιστάθηκαν και διέλυσαν τα έωλα συνθήματα. Κράτησαν τον τόπο στην Ευρώπη και στο κοινό νόμισμα». Μόνο που η ψηφοφορία της 14ης Αυγούστου στην Βουλή, της περίφημη συμφωνίας με τους θεσμούς άθροισε 222 βουλευτές. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, την Ν.Δ, το ΠΑΣΟΚ, τους ΑΝΕΛ και το Ποτάμι ενώ το –τότε- κυβερνών κόμμα είχε 43 απώλειες βουλευτών.

Ίσως στην Ν.Δ πρέπει να το ξανασκεφτούν λιγο το πράγμα. Η ένταξη και η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πράγματι μία στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή. Είτε συμφωνεί κανείς με αυτήν, είτε όχι. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται σαφείς προϋποθέσεις για να διατηρηθεί.

Αρχικά θεσμικές μια και απαιτεί εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, όπως προβλέφθηκε στο ελληνικό Σύνταγμα και το άρθρο 28. Κυρίως όμως πολιτικές αφού είναι μια συνθήκη που πρέπει συνεχώς να τροφοδοτείται με πειστικά για τον κόσμο πολιτικά αφηγήματα. Ιδίως τις περιόδους που η Ευρωπαϊή Ένωση είτε δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, είτε γίνεται εχθρική πρός τους πολίτες της. Με λίγα λόγια είναι πολύ μεγάλη υπόθεση για να αφορά κατά κύριο λόγο την Νέα Δημοκρατία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα