Το ευρωπαϊκό και αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο θέλει να “ζωντάνεψει” ο Μητσοτάκης

Το ευρωπαϊκό και αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο θέλει να “ζωντάνεψει” ο Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση στο Ζάππειο για τα 40 χρόνια από την προσχώρηση της Ελλάδας στην ΕΕ Eurokinissi

Στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι "προοδευτικές δυνάμεις" το 2015 συνέτριψαν τη δημαγωγία "με το αριστερό προσωπείο και το ακροδεξιό πρόσωπο του φασισμού".

Στο ευρωπαϊκό και αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, που συγκροτήθηκε το 2015, εκφράστηκε με το “ναι” στο δημοψήφισμα και αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία χτίστηκε η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας το 2019, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την προσχώρηση της Ελλάδας στην ΕΕ και την επίσημη έναρξη του δημοσίου διαλόγου στο πλαίσιο της διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασσολί, ενώ τον πρωθυπουργό προλόγισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση στο Ζάππειο για τα 40 χρόνια από την προσχώρηση της Ελλάδας στην ΕΕ Eurokinissi

 

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μία ιστορική αναδρομή από την ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ, μέχρι τη συνθήκη του Μάαστριχτ, την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ, αναφερόμενος στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αλλά και τις ευρύτερες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συναινέσεις που δημιουργήθηκαν γύρω από την ευρωπαϊκή ταυτότητα της Ελλάδας. Στάθηκε όμως ιδίως στην περίοδο του 2015.

“Τότε που η χώρα οδηγήθηκε ένα μόλις βήμα πριν το γκρεμό”, όπως σχολίασε, προσθέτοντας ότι: “Και πάλι όμως οι προοδευτικές δυνάμεις αντιστάθηκαν. Κράτησαν τον τόπο στην Ευρώπη και στο κοινό νόμισμα. Και τελικά συνέτριψαν τη δημαγωγία, μαζί με το διπλό αντιευρωπαϊκό και αντιδημοκρατικό ψέμα, τόσο αυτό με το αριστερό προσωπείο, όσο και εκείνο με το ακροδεξιό πρόσωπο του φασισμού και του μίσους”.

Με τον τρόπο αυτό λοιπόν θέλησε να “ζωντανέψει” το ευρωπαϊκό και αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και το αφήγημα του “φαιοκόκκινου μετώπου” και των “δύο άκρων”.

Εξέφρασε δε την άποψη ότι ο ρόλος της Ευρώπης παρεξηγήθηκε πολλές φορές, ιδίως τα χρόνια της κρίσης, σχολιάζοντας: “Όμως η Ευρώπη είναι πολύ περισσότερο από ένα κοινό ταμείο. Είναι η κοινή αντίληψη, που προσφέρει απο τη μία δικαιώματα και από την άλλη υποχρεώσεις”.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε όμως αναλυτικά και στα βήματα που έκανε η Ευρώπη με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού και την αντιμετώπιση των υγειονομικών και οικονομικών συνεπειών της. Υπενθύμισε ότι ο ίδιος μαζί με οκτώ ακόμη ηγέτες πρωτοστάτησε το Μάρτιο του 2020 με επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ίδρυση του Ταμείου Ανάκαμψης. “Κάτι το οποίο πριν από ενάμιση χρόνο φάνταζε όνειρο απατηλό, έγινε πραγματικότητα”, σημείωσε.

Εικόνα από την εκδήλωση στο Ζάππειο για τα 40 χρόνια από την προσχώρηση της Ελλάδας στην ΕΕ Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης υπερήφανος για τη συμβολή της Ελλάδας σε δύο ακόμη μεγάλα ευρωπαϊκά βήματα της ΕΕ στη μετά- Covid 19 εποχή: Την από κοινού προμήθεια εμβολίων και την έκδοση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού που θα επιτρέψει τα ταξίδια με ασφάλεια, κάνοντας λόγο για δύο κορυφαία επιτεύγματα της Ευρώπης.

Κλείνοντας εκτίμησε ότι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η Ευρώπη συνοψίζεται σε: Μεγαλύτερη επιρροή της Ένωσης, περισσότερη συνοχή της κοινωνίας και ανάδειξη της κοινής ταυτότητας, που συνδυάζει την ευρωπαϊκή με την εθνική υπερηφάνεια. Και πρόσθεσε: “Η Ελλάδα βαδίζει γοργά στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα γιορτάζοντας τα 200 χρόνια ελευθερίας της και τα 40 χρόνια της ευρωπαϊκής της διαδρομής και θυμάται ότι πάντα σε αυτή την πολυκύμαντη και ταραχώδη διαδρομή, πάντα στις δυσκολίες, έστρεφε το βλέμμα της στην Ευρώπη. Η Ευρώπη ήταν πάντα εκεί για την Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα ήταν και είναι εδώ για την Ευρώπη.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα